Απαντήσεις για το νέο περιστατικό παρακολούθησης που αποκάλυψαν οι New York Times, ζητούν από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
«Από χθες οι κ. Μητσοτάκης και Πιερρακάκης κρύβονται μετά την αποκάλυψη των New York Times για τη διπλή παρακολούθηση της Άρτεμις Σίφορντ.
Η αμερικανική εφημερίδα επιβεβαιώνει ότι ΕΥΠ και Predator λειτουργούσαν σε πλήρη συνεργασία για το ίδιο κέντρο, δηλαδή το Μέγαρο Μαξίμου.
Όταν πριν από δύο μήνες, είχαμε καταγγείλει παρακολούθηση θύματος με επιμολυσμένο SMS με στοιχεία εμβολιασμού, ο κ. Πιερρακάκης θρασύτατα μίλησε για συνωμοσιολογία και έκανε πως δεν καταλάβαινε.
Τώρα που καταλαβαίνουν, οι πολίτες περιμένουν απαντήσεις από τους κκ. Μητσοτάκη και Πιερρακάκη: Γιατί παρακολουθούσαν μία Αμερικανίδα υπήκοο και πώς έδωσαν πρόσβαση στα στοιχεία εμβολιασμού της, για να μολυνθεί εν συνεχεία το κινητό της με Predator».Από χθες οι κ. Μητσοτάκης και Πιερρακάκης κρύβονται μετά την αποκάλυψη των New York Times για τη διπλή παρακολούθηση της Άρτεμις Σίφορντ» τονίζει ο τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Ραγκούσης.
Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ διαπιστώνει πλήρη ταύτιση της ΕΥΠ με το Predator, και επισημαίνει ότι το δημοσίευμα των ΝΥΤ «ξηλώνει το κυβερνητικό αφήγημα ότι οι ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν σχετίζονται με το παράνομο λογισμικό»
Και σημειώνει ότι «εξίσου, αν όχι περισσότερο σημαντικά, είναι τα ερωτήματα που εγείρονται σχετικά με την εμπλοκή του ιστότοπου μέσω του οποίου οργανώθηκε η διαδικασία και διακινήθηκαν τα μηνύματα για τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού για την COVID-19», θέτοντας σε κίνδυνο τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων πολιτών.
Η ανάρτηση της Άρτεμις Σίφορντ
«Μέχρι τώρα έχω επιλέξει συνειδητά να μην διακινήσω δημόσια τα στοιχεία της υπόθεση μου, αλλά να τα υποβάλω στις αρμόδιες αρχές, μέσα από μια προσπάθεια τήρησης της σωστής διαδικασίας και αποφυγή περαιτέρω πολιτικοποίησης του θέματος.
Αλλά με τα στοιχεία να έχουν ήδη μερικώς διαρρεύσει και με τον κίνδυνο να ερμηνευτούν όπως θέλει ο καθένας, είναι πλέον αναγκαίο να βγει στο φως η πραγματική ιστορία της αλληλουχίας ΕΥΠ και Predator και στην περίπτωση μου, μακριά από κομματικά πρόσημα.
Τα θύματα των παράνομων παρακολουθήσεων έχουν ηθικό δικαίωμα να μάθουν την αλήθεια και να βρουν το δίκιο τους – όχι να είναι αντιμέτωποι μόνο με την αποσιώπηση και απαξίωση του προβλήματος από την μία πλευρά, και την πολιτική εκμετάλλευση του από την άλλη.
Για όσους προσπαθούν ακόμα να δικαιολογήσουν την κατάσταση και θα πουν ότι ίσως καλά έκαναν και με παρακολουθούσαν γιατί ίσως είμαι πράκτορας / τρομοκράτης / εξωγήινη, τους προσκαλώ να ρίξουν άλλη μια ματιά στις λίστες των παρακολουθήσεων και να μας πουν με το χέρι στην καρδιά αν αυτό το σετ ανθρώπων τους μοιάζει πραγματικά σαν μια ομάδα «εθνικών απειλών».
Σαν γυναίκα, αυτό το είδος «victim blaming» («μήπως φταις εσύ που σε παρακολουθούσαν;») θυμίζει άλλες νοοτροπίες από άλλες εποχές. Πολλά από τα θύματα αυτής της υπόθεσης είναι φοβισμένα, ματαιωμένα και αισθάνονται ότι το κράτος δικαίου δεν έχει λειτουργήσει για να τους προστατέψει. Ελπίζω το άρθρο αυτό να τους βοηθήσει έστω και λίγο να βρουν την φωνή και το κουράγιο τους.
Αξίζουμε κάτι καλύτερο».
Το δημοσίευμα
Υπό πολυετή παρακολούθηση από την Ελληνική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και με τη προσωπική της συσκευή μολυσμένη από το λογισμικό υποκλοπών Predator, ενώ βρισκόταν στην Ελλάδα, ήταν Ομογενής, εργαζόμενη στην ομάδα ασφαλείας και εμπιστοσύνης της εταιρίας Μeta, σύμφωνα με έγγραφα που φέρει στην κατοχή της η New York Times.
Η αποκάλυψη αυτή είναι η πρώτη γνωστή περίπτωση Αμερικάνου υπηκόου που στοχοποιείται σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από προηγμένης τεχνολογίας κατασκοπευτικό λογισμικό, η χρήση του οποίου έχει προκαλέσει αντικείμενο σκανδάλου στην Ελλάδα.
Η ταυτόχρονη παρακολούθηση του τηλεφώνου της από την ΕΥΠ και ο τρόπος με τον οποίο παραβιάστηκε δείχνουν ότι η υπηρεσία κατασκοπείας και όποιος εμφύτευσε το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator, συνεργάζονταν χέρι-χέρι, υποστήριξε η ΝΥT.
Το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator διατίθεται στην αγορά από εταιρεία με έδρα την Αθήνα και έχει εξαχθεί από την Ελλάδα με τις ευλογίες της κυβέρνησης, κατά πιθανή παραβίαση των νόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θεωρούν τέτοια προϊόντα πιθανά όπλα, διαπίστωσαν οι New York Times τον Δεκέμβριο.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει αρνηθεί ότι χρησιμοποίησε το Predator και έχει νομοθετήσει κατά της χρήσης κατασκοπευτικού λογισμικού, το οποίο έχει χαρακτηρίσει “παράνομο”.
“Οι ελληνικές αρχές και οι υπηρεσίες ασφαλείας ουδέποτε απέκτησαν ή χρησιμοποίησαν το λογισμικό παρακολούθησης Predator. Το να υπονοείται το αντίθετο είναι λάθος”, δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε ηλεκτρονικό μήνυμα. “Η υποτιθέμενη χρήση αυτού του λογισμικού από μη κυβερνητικά μέρη βρίσκεται υπό δικαστική έρευνα σε εξέλιξη”.
Η νέα αποκάλυψη επικεντρώνεται στην Ελληνοαμερικανδία Άρτεμις Σίφορντ (Artemis Seaford), απόφοιτη του Χάρβαρντ και του Στάνφορντ, η οποία εργάστηκε από το 2020 έως τα τέλη του 2022 ως υπεύθυνη εμπιστοσύνης και ασφάλειας στη Meta, τη μητρική εταιρεία του Facebook, ενώ ζούσε εν μέρει στην Ελλάδα.
Τον Σεπτέμβριο του 2021, η κ. Σίφορντ έκλεισε ραντεβού για αναμνηστική δόση εμβολίου Covid-19 μέσω της επίσημης πλατφόρμας εμβολιασμού της ελληνικής κυβέρνησης.
Έλαβε ένα αυτοματοποιημένο SMS με τις λεπτομέρειες του ραντεβού της στις 17 Σεπτεμβρίου, λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Πέντε ώρες αργότερα, στις 05:31 π.μ., σύμφωνα με τα έγγραφα, έλαβε άλλο ένα SMS που της ζητούσε να επιβεβαιώσει το ραντεβού κάνοντας κλικ σε έναν σύνδεσμο.
Αυτός ήταν ο μολυσμένος σύνδεσμος που έβαλε το Predator στο τηλέφωνό της. Τα στοιχεία για το ραντεβού εμβολιασμού στο μολυσμένο μήνυμα κειμένου ήταν σωστά, υποδεικνύοντας ότι κάποιος είχε εξετάσει την αυθεντική προηγούμενη επιβεβαίωση και είχε συντάξει το μολυσμένο μήνυμα αναλόγως.
Ο αποστολέας φαινόταν επίσης να είναι ο κρατικός οργανισμός εμβολιασμού, ενώ η μολυσμένη διεύθυνση URL μιμούνταν εκείνη της πλατφόρμας εμβολιασμού.