ΗΠΕΙΡΟΣ

Υπογραφές για το πρώην στρατόπεδο Aθανασιάδη

Εικόνα του άρθρου Υπογραφές για το πρώην στρατόπεδο Aθανασιάδη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/07/2023, 00:12
ΗΠΕΙΡΟΣ

Tη σύμβαση μακροχρόνιας μίσθωσης του πρώην στρατοπέδου Αγίου Γεωργίου («Αθανασιάδη») στην Πρέβεζα από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) στην Περιφέρεια Ηπείρου, υπέγραψαν σήμερα στην Αθήνα ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης και ο διευθυντής του ΤΕΘΑ, αντιστράτηγος Αντώνης Κονδύλης. Παρών ήταν και ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου.

Όπως είχε ανακοινωθεί πριν από λίγους μήνες, η παραχώρηση του στρατοπέδου στην αυτοδιοίκηση γίνεται υπό τον όρο της καταβολής ετησίου τιμήματος που ανέρχεται σε 39.000 ευρώ, με τριετή περίοδο χάριτος. Η περίοδος παραχώρησης είναι 30 χρόνια. Η αποκατάσταση και αξιοποίηση του στρατοπέδου θα γίνει από την Περιφέρεια Ηπείρου και το υπουργείο Πολιτισμού, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το στρατόπεδο Αθανασιάδη βρίσκεται στην Κυανή Ακτή, στο κάστρο Αγίου Γεωργίου, το οποίο είναι οθωμανικό. Μετά την απελευθέρωση της Πρέβεζας το 1912, το κάστρο περιήλθε στη δικαιοδοσία του Στρατού. Στρατιωτικές μονάδες υπήρχαν μέχρι και το 2002.

ετά την κατάληψη της Πρέβεζας από τον Ελληνικό Στρατό, την 21η Οκτωβρίου 1912, το κάστρο περιήλθε στη δικαιοδοσία του. Το κάστρο έγινε η βάση του 15ου Συντάγματος Πεζικού της 8ης Μεραρχίας. Το 2002 ο στρατός εγκατέλειψε το κάστρο, το οποίο παραμένει στην ιδιοκτησία του Στρατού.

«Είναι το δεύτερο στη σειρά πρώην στρατόπεδο της Πρέβεζας (σ.σ. το πρώτο ήταν το στρατόπεδο στο κάστρο του Αγίου Ανδρέα) που περιέρχεται στην Περιφέρεια Ηπείρου/Π.Ε. Πρέβεζας, προκειμένου να αξιοποιηθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, αλλά και να σταματήσει η φθορά του χρόνου που επιβαρύνει γενικά την εικόνα της πόλης και της περιοχής» αναφέρει σε δήλωσή του ο περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης.

Προσθέτει δε ότι στον προγραμματισμό της περιφερειακής αρχής περιλαμβάνεται «η αξιοποίηση και άλλων ανενεργών στρατοπέδων και πιστεύω ότι η προσπάθειά μας θα ευδοκιμήσει».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back