Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η διεκδίκηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου (όχι όλου)

Εικόνα του άρθρου Η διεκδίκηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου (όχι όλου)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/02/2022, 15:08
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Και ξαφνικά, οι τοπικές αρχές διεκδικούν το στρατόπεδο Βελισσαρίου. Και τη διεκδίκηση αυτή την κάνει γνωστή με επίσημη ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, στο πλαίσιο μιας πρώτης συζήτησης που είχε στην Αθήνα με τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά.

Τα της διεκδίκησης του στρατοπέδου Βελισσαρίου είχαν αποκλειστεί σχεδόν από τη δημοτική αρχή Ιωαννίνων. Στα τέλη του 2020, ο κ. Ελισάφ είχε δηλώσει: «Δυστυχώς έχουμε την οριστική απάντηση της κυβέρνησης ότι το στρατόπεδο, ως ένα από τα ενεργά στρατόπεδα της χώρας δεν μπορεί να παραχωρηθεί. Ήταν από τα πρώτα αιτήματα που είχα θέσει στον πρωθυπουργό, ακολούθησαν συζητήσεις με το υπουργείο Άμυνας και η απάντηση είναι ότι δεν μπορεί να παραχωρηθεί».

Αυτή τη φορά, η δημοτική αρχή διεκδικεί ένα τμήμα του στρατοπέδου κι όχι ολόκληρο το στρατόπεδο, με το υπουργείο να εμφανίζεται καταρχήν θετικό. Και την… ιδέα φαίνεται ότι την είχε η περιφερειακή αρχή Ηπείρου - σημασία έχει και το γεγονός ότι στη θέση του υφυπουργού βρίσκεται πια ο κ. Χαρδαλιάς. Κάποιες πρώτες τοποθετήσεις του περιφερειάρχη και του δημάρχου επί του θέματος είχαν γίνει πριν από λίγο καιρό στο τοπικό τηλεοπτικό κανάλι ITV.

«Η  συνάντηση έγινε σε συνέχεια αλληλογραφίας που είχε ξεκινήσει η Περιφέρεια Ηπείρου με το Ταμείο Εθνικής Άμυνας για την παραχώρηση στρατοπέδων στην περιοχή μεταξύ των οποίων και το συγκεκριμένο» τονίζεται στη σημερινή ανακοίνωση. Προστίθεται δε ότι ο δήμαρχος είχε απευθύνει σχετική επιστολή στο υπουργείο όπου είχε αναλύσει όλο το ιστορικό. Και ακολούθησε η συνάντηση με κ. Χαρδαλιά που έχει στην αρμοδιότητά του το συγκεκριμένο αντικείμενο.


«Στον υφυπουργό παραδόθηκε η μελέτη που είχε εκπονηθεί το 2008 και η οποία αποτελεί βάση των συζητήσεων» επισημαίνεται. Η δημοτική αρχή αναφέρει ότι το επόμενο διάστημα, «μετά και τη θετική ανταπόκριση του υπουργείου στο αίτημα για την παραχώρηση τμήματος του στρατοπέδου που δεν χρησιμοποιείται για κάλυψη στρατιωτικών αναγκών», θα υπάρξει επικαιροποίηση της μελέτης.

«Πρόθεση του υπουργείου και της κυβέρνησης είναι να αποδώσουν στην πόλη τμήμα του στρατοπέδου και ως δημοτική αρχή θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί ώστε να έχουμε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα» αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Ελισάφ.

Πριν από αρκετά χρόνια, επί δημαρχίας Νίκου Γκόντα, είχε επιτευχθεί μια πρώτη συμφωνία μεταξύ υπουργείου Εθνικής Άμυνας και Δήμου Ιωαννιτών για την παραχώρηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου. Αυτή η συμφωνία δεν προχώρησε λόγω αντιδράσεων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και της δημαρχιακής αλλαγής στον Δήμο. Η απαίτηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ήταν να χτιστούν κατοικίες αξιωματικών σε πάνω από το 1/3 της έκτασης του στρατοπέδου, χωρίς να αποδεχθεί παράλληλα αντιπρόταση του Δήμου Ιωαννιτών για παραχώρηση έκτασης για τις κατοικίες αξιωματικών σε άλλη τοποθεσία της πόλης. 

Μεταξύ των αντιδρώντων τότε ήταν και ο κ. Ελισάφ, ως μέλος της αντιπολίτευσης. Ως δήμαρχος, έχει υποστηρίξει ότι επρόκειτο για λάθος, κάνοντας λόγο για «μαξιμαλισμό» εκείνης της εποχής, και ότι ο κ. Γκόντας είχε δίκιο.

Στη σημερινή ανακοίνωση του Δήμου, δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για το τμήμα που ζητείται προς παραχώρηση και με ποια προοπτική.

Το μοντέλο παραχώρησης στρατοπέδων που ακολουθείται πάντως τα τελευταία χρόνια, αποκαλείται εκχώρηση δικαιώματος επιφανείας. Το Ταμείο Εθνικής Άμυνας κάνει την παραχώρηση της χρήσης του στρατοπέδου έναντι ανταλλάγματος (εδαφονόμιο). Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει πάρει αυτόν τον δρόμο τόσο για το στρατόπεδο Παπακώστα στην Άρτα όσο και για το στρατόπεδο Αγίου Ανδρέα στο ομώνυμο Κάστρο, στην Πρέβεζα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back