Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Υπό πίεση σε όλους τους τομείς

Εικόνα του άρθρου Υπό πίεση σε όλους τους τομείς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/01/2022, 17:57
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η έκρηξη κρουσμάτων, παρότι φαίνεται ότι η νόσηση από την «Ο» είναι πιο ελαφριά, δημιουργεί συνθήκες πίεσης στην οικονομία και την κοινωνία, ευρύτερα.

Καταρχάς, η χώρα είναι υπό «μερικό λοκντάουν», υπό την έννοια ότι περιορίζονται, δια νόμου (εστίαση) ή με διοικητικές αποφάσεις (τελετές Θεοφανείων) μια σειρά δραστηριότητες.

Δεύτερον, τα κρούσματα είναι πάρα πολλά και παρότι η κυβέρνηση διατείνεται ότι «ελέγχει την κατάσταση», αυτή είναι εκτός ελέγχου. Το πλήθος κρουσμάτων και τα συμπαρομαρτούντα απειλεί σε ένα βαθμό τη λειτουργία του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Ήδη, υπάρχει ένα σημαντικό κενό με τη διαπίστευση ασθένειας, καθώς ακόμα δεν έχει διατυπωθεί επίσημα ότι δεν χρειάζεται PCR, αλλά αρκεί το αποτέλεσμα θετικού rapid test για απουσία από την εργασία.

Χθες, το ένα στα τέσσερα τεστ, ήταν θετικό…

Σήμερα, το Υπουργείο Ανάπτυξης προσπάθησε να ελαφρύνει κάπως το κόστος, κατεβάζοντας την τιμή των PCR κατά 13 ευρώ, με τη δεύτερή του απόφαση διατίμησης, μέσα σε έξι μήνες. Μετά τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν είχε οριστεί στα 60 ευρώ (40+20 υπηρεσίες) στα ιδιωτικά, σήμερα το υπουργείο ανακοίνωσε ότι οι τιμές από τις 6/1 ορίζονται στα 35+12 ευρώ. Η μείωση είναι μικρή, τη στιγμή που το PCR παραμένει προαπαιτούμενο, αλλά ενώ οι ουρές στις δημόσιες δομές είναι τεράστιες, καθημερινά. O υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης, όχι ιδιαίτερα γνωστός για… τις ορθολογικές του απόψεις για θέματα επιστήμης, οικονομίας κ.λπ., μετατοπίστηκε από τι δήλωσή του, πριν την Πρωτοχρονιά, ότι τυχόν επιδότηση των PCR θα οδηγήσει σε… χρεοκοπία, στην ελαφρά μείωση των τιμών και αφού πρώτα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών τον εξέθεσε, σχετικά με το πλαφόν στις τιμές.

Αυτά, ενώ αναμένονται ανακοινώσεις για τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων που θα ανοίξουν σίγουρα στις 10 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τις ενδείξεις, αλλά και την «απειλή» ενός νέου ρεκόρ κρουσμάτων σήμερα…

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων σε ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «τα δύο  νοσοκομεία της πόλης  μας και οι υγειονομικοί που μας  στηρίζουν τα δυο αυτά χρόνια, κοντεύουν να καταρρεύσουν από το βάρος της πίεσης που δέχονται, καθώς είναι πολλά και τα κρούσματα ανάμεσα στους επαγγελματίες υγείας που βγαίνουν εκτός υπηρεσίας» και προτείνει μέτρα αποσυμφόρησης, ενώ προσθέτει ότι «η μείωση  των pcr  από τα 60 στα 47 ευρώ που μόλις ανακοινώθηκε είναι μια ακόμη απόδειξη ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία συναίσθηση για τη δική της (ευθύνη)».


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back