Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Yπό ανακατασκευή η πλατεία Αγίου Νικολάου Αγοράς

Εικόνα του άρθρου Yπό ανακατασκευή η πλατεία Αγίου Νικολάου Αγοράς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/01/2022, 19:39
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η πλατεία Αγίου Νικολάου Αγοράς (ή Χατζηκώστα), απέναντι από το παλαιό νοσοκομείο «Χατζηκώστα», στο ιστορικό κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, αλλάζει.

Εδώ και μέρες, έχει ξεκινήσει το σκάψιμο του κοινόχρηστου χώρου. Η ανάπλαση της πλατείας αυτής εντάσσεται στο έργο της αναβάθμισης του δικτύου των εμπορικών δρόμων στο ιστορικό κέντρο, ή αλλιώς «οpen mall», που έχει στο επίκεντρό του την αποκατάσταση της οδού Ανεξαρτησίας. Φορέας υλοποίησης του έργου, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, είναι ο Δήμος Ιωαννιτών. 

Σήμερα, η συγκεκριμένη πλατεία περικλείεται από έναν χαμηλό κρηπιδότοιχο με μικρές διακοπές που αποτελούν τις (τρεις) εισόδους-εξόδους, και στο εσωτερικό της υπάρχουν πλακόστρωτες και φυτεμένες επιφάνειες. Περιμετρικά της πλατείας, τα προηγούμενα χρόνια είχαν πλακοστρωθεί-πεζοδρομηθεί οι δρόμοι.

Σύμφωνα με τη μελέτη, θα καταργηθεί το μεγαλύτερο μέρος του κρηπιδότοιχου στην πλευρά της οδού Κατσάρη και θα δημιουργηθεί ένα άνοιγμα στην άλλη πλευρά για να επιτευχθεί η ενοποίηση της πλατείας με την οδό Γενναδίου.

Εντός του κοινόχρηστου χώρου, θα δημιουργηθεί νέα επιστρωμένη επιφάνεια. Σε επίπεδο πρασίνου, θα απομακρυνθούν συγκεκριμένοι θάμνοι και δέντρα, ενώ θα φυτευτούν νέα δέντρα σε κατάλληλες θέσεις, όπως αναφέρεται στη μελέτη. Θα τοποθετηθούν τέλος νέα μεταλλικά καθιστικά ίδιου τύπου με αυτά που βρίσκονται έξω από την πλατεία, στους πεζόδρομους.

Και μια υποσημείωση: Καλό θα ήταν τέτοιου είδους παρεμβάσεις σε δημόσιους χώρους να συνοδεύονται και από την τοποθέτηση μιας πινακίδας με μακέτα. Καλό θα ήταν να γνωρίζουν συγκεκριμένα οι πολίτες τον σχεδιασμό για έναν δημόσιο χώρο και να έχουν μια εικόνα για το τι πρόκειται να συμβεί. Οι μακέτες δεν μπορεί να δαιμονοποιούνται συνεχώς και να ταυτίζονται με προεκλογικές, επικοινωνιακές κινήσεις. Έχουν κι αυτές τον ρόλο τους.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back