Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΗΠΕΙΡΟΣ

Υπηρεσία ορεινής διάσωσης με ιδιωτικά μέσα

Εικόνα του άρθρου Υπηρεσία ορεινής διάσωσης με ιδιωτικά μέσα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/06/2022, 20:05
ΗΠΕΙΡΟΣ

Κάποια πιο συγκεκριμένα πράγματα για τη δημιουργία μιας νέας υπηρεσίας ορεινής διάσωσης ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με εκτενή ανάρτησή του, στην ομάδα στο facebook «Theofanis Ermis Connecting Us!» η οποία υφίσταται στη μνήμη του 20χρονου Ερμή Θεοχαρόπουλου που έχασε τη ζωή του στα Τζουμέρκα πριν λίγους μήνες.

Ο κ. Μητσοτάκης κάνει αναφορά σε μια ομάδα δράσης με στελέχη της πολεμικής αεροπορίας, της πολιτικής προστασίας και του ΕΚΑΒ, η οποία μελέτησε καλά παραδείγματα σε άλλες χώρες.

Όπως αναφέρει, προωθείται μια νέα καθολική υπηρεσία εναέριας έρευνας και διάσωσης με κλιμακωτά σενάρια ανάπτυξης από 3 έως 9 βάσεις ελικοπτέρων στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη, κοντά σε ορεινούς όγκους και νοσοκομεία, με κατάλληλα εξοπλισμένα και στελεχωμένα εναέρια μέσα που θα συνδέονται με το 112 και θα διατίθενται αποκλειστικά για την έρευνα και διάσωση σε δυσπρόσιτες περιοχές. Την υπηρεσία θα λειτουργούν η Πολιτική Προστασία και το ΕΚΑΒ, όπως προκύπτει από την ανάρτησή του.

Το ετήσιο κόστος αυτής της νέας υπηρεσίας εξαρτάται από τον αριθμό των σωστικών συνεργείων και των βάσεων που θα δημιουργηθούν στη χώρα και κυμαίνεται από 20 έως 35 εκ. ευρώ τον χρόνο. «Οι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων που έχουν κάνει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό εκτιμούν ότι αν ξεκινήσουμε αυτή την προσπάθεια με 4 έως 6 βάσεις θα μπορούμε να έχουμε έναν ικανοποιητικό χρόνο απόκρισης στα αιτήματα για βοήθεια της τάξης των 25 έως 45 λεπτών της ώρας» αναφέρει.

Προσθέτει ότι η δαπάνη αυτή δεν έχει προβλεφθεί στον φετινό κρατικό προϋπολογισμό και ότι η χρηματοδότηση αυτής της νέας υπηρεσίας θα προέλθει από το τουριστικό εισόδημα της χώρας με ένα έκτακτο τέλος της τάξης του 1 ευρώ ανά επισκέπτη.

Η υπηρεσία θα παρέχεται από ιδιωτικά εναέρια μέσα που θα μισθωθούν από ασφαλιστικές εταιρίες για αυτόν τον σκοπό. Οι εταιρίες θα αναλάβουν στο πλαίσιο συγκεκριμένων συμβατικών υποχρεώσεων να προσφέρουν έγκαιρη διακομιδή εντός εύλογου -εκ των προτέρων προδιαγεγραμμένου- χρόνου.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται και στα επόμενα βήματα: θέσπιση νομοθετικού πλαισίου, δημιουργία κατάλληλων ασφαλιστικών προϊόντων από την αγορά και μίσθωση εναέριων μέσων. «Πρόκειται για διαδικασίες που απαιτούν χρόνο αλλά κάποιες μπορούν να τρέξουν και παράλληλα. Ιδανικά θα θέλαμε και θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε ώστε οι πρώτες βάσεις να δημιουργηθούν εντός της φετινής τουριστικής περιόδου» αναφέρει.

Και κλείνει λέγοντας: «Είναι αυτονόητο ότι ο νέος αυτός μηχανισμός θα πάρει το όνομα του Ερμή. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να δικαιώσουμε και να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη αυτού του νέου ανθρώπου που έφυγε τόσο γρήγορα από κοντά μας».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back