Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πορεία στο άγνωστο, αλλά με σχέδια

Εικόνα του άρθρου Πορεία στο άγνωστο, αλλά με σχέδια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/07/2016, 18:55
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια νέα προσπάθεια ανασυγκρότησης του πολυκερματισμένου κεντρώου χώρου ξεκινάει η ΔΗΜΑΡ ή τουλάχιστον το κομμάτι που έμεινε πιστό στον πρόεδρο του κόμματος Θανάση Θεοχαρόπουλο μετά τη σύμπλευση με το ΠΑΣΟΚ. Υπενθυμίζεται ότι ένα σημαντικό κομμάτι της ΔΗΜΑΡ έχει ακολουθήσει τον ιδρυτή της, Φώτη Κουβέλη, εκτός κόμματος (και μάλλον σε κάποιου είδους συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ).

Ο κ. Θεοχαρόπουλος πάντως είπε ότι η ΔΗΜΑΡ «δεν θα γίνει δεκανίκι κανενός», κάτι που φαντάζει είτε ως δήλωση μετάνοιας για τις πολιτικές επιλογές του κόμματος τα τελευταία πέντε χρόνια, είτε ως μια πολύ προσωπική εκδοχή για το τι έχει συμβεί μέχρι τώρα. Η ΔΗΜΑΡ βρέθηκε σε συγκυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έφυγε, έμεινε εκτός Βουλής, διασπάστηκε και ξαναμπήκε στη Βουλή υπό τη σκέπη της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης», αλλά κυρίως χάρη στις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, το οποίο επίσης σώθηκε από ένα ακόμα χαμηλότερο εκλογικό ποσοστό με αυτό το τρυκ.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος από τα Γιάννενα είπε ότι πρέπει να δημιουργηθεί σοσιαλδημοκρατικός φορέας, σχολιάζοντας μάλλον αρνητικά την κοινή πολιτική στάση Αλέκου Παπαδόπουλου (του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ) και του Χάρη Θεοχάρη (βουλευτή, πρώην του Ποταμιού). Εξέφρασε την επιθυμία να είναι υποψήφιος για την προεδρεία αυτού του φορέα, όταν εκείνος δημιουργηθεί και τόνισε ότι δεν πρόκειται να καταλάβει θέση υπουργού (κάτι που έτσι και αλλιώς ήταν και παραμένει απίθανο).

Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, η ΔΗΜΑΡ είναι πάνω σε δίκοπη επιλογή. Από τη μια, δεν θέλει να στηρίξει τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στην οποία ο κ. Θεοχαρόπουλος έκανε ιδιαίτερα έντονη κριτική (είπε ότι «τα προβλήματα της κοινωνίας είναι πολλά και δεν λύνονται») στο θέμα της «απλής» αναλογικής. Από την άλλη όμως, η ΔΗΜΑΡ έχει διαχωρίσει τη θέση της στο θέμα του εκλογικού νόμου, την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα και την «απλότητα» της αναλογικής, η οποία πρέπει να σημειωθεί ότι παραμένει σχετική, μιας και προβλέπει πλαφόν εισόδου στο κοινοβούλιο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back