Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το υπερταμείο, τα μνημεία και η αντίδραση του Δήμου

Εικόνα του άρθρου Το υπερταμείο, τα μνημεία και η αντίδραση του Δήμου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/01/2019, 14:49
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Για «δικαίωση» της προσπάθειας του Δήμου Ιωαννιτών να διαφυλάξει την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου κάνει λόγο η δημοτική αρχή του Θωμά Μπέγκα, με αφορμή την προχτεσινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για εξαίρεση και 11 τοπικών ακινήτων αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος από τη λίστα των χιλιάδων ακινήτων που μεταβιβάζονται στο Υπερταμείο.

Ο Δήμος Ιωαννιτών ήταν ένας από τους λίγους Δήμους της χώρας που έσπευσε να ασκήσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της προηγούμενης απόφασης του κ. Τσακαλώτου. Η νέα απόφαση δε Τσακαλώτου ήρθε μία μέρα πριν την εκδίκαση της προσφυγής Δήμων και φορέων στο ΣτΕ.

Από την πρώτη στιγμή που το θέμα της μεταβίβασης ακινήτων στο  Υπερταμείο ήρθε στη δημοσιότητα τον περασμένο Σεπτέμβριο από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων κυρίως, η δημοτική αρχή αντέδρασε, «προκαλώντας» και μια ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο. Η πρωτοβουλία αυτή είχε προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια βουλευτών και κυβερνητικών στελεχών. Στην εν λόγω σύσκεψη, είχαν παραβρεθεί και οι βουλευτές Χρήστος Μαντάς και Γιάννης Στέφος, οι οποίοι είχαν υποστηρίξει ότι τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος (αλλά και ακίνητα σε περιοχές Natura) εξαιρούνται από τον νόμο 4389/2016, τον εφαρμοστικό νόμο του τρίτου μνημονίου.

Αυτή ήταν και η «γραμμή» του υπουργείου Πολιτισμού, με τη νέα τότε υπουργό Μυρσινή Ζορμπά να διαβεβαιώνει πάντως προς όλες τις κατευθύνσεις ότι «η πολιτιστική κληρονομιά είναι και θα παραμείνει αποκλειστικής διαχείρισης του υπουργείου Πολιτισμού». Μάλιστα, το υπουργείο ξεκίνησε τότε την ταυτοποίηση των ακινήτων της λίστας, με την παράλληλη διαβεβαίωση ότι «αν χρειαστεί, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση».

Τελικά, χρειάστηκε και νέα απόφαση του υπουργού Οικονομικού περί ανάκλησης της μεταβίβασης,ενώ το υπουργείο Πολιτισμού ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση που θα ενταχθεί στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου για «τη διεύρυνση του θεσμικού πλαισίου προστασίας της κυριότητας μνημείων, αλλά και αποκλειστικών δικαιωμάτων διαχείρισης και διοίκησης για μνημεία και εν γένει ακίνητα αρμοδιότητάς του» όπως αναφέρεται σε χτεσινή ανακοίνωσή του.

Στη λίστα των ακινήτων αρμοδιότητας υπουργείου Πολιτισμού, καταγράφονται 11 ακίνητα, από τα οποία το ένα είναι… άγνωστο. Όπως είπε και ο δήμαρχος κ. Μπέγκας, πρόκειται για ένα ακάλυπτο οικόπεδο επί της οδού Ανεξαρτησίας. Τα υπόλοιπα ακίνητα αφορούν σημαντικά μνημεία όπως το Φετιχιέ Τζαμί, το αρχοντικό Μίσιου, την οθωμανική βιβλιοθήκη, τον προμαχώνα του Ιτς Καλέ, το Βυζαντινό Μουσείο, το Βελή τζαμί κ.ά., αλλά και το στρατόπεδο Βελισσαρίου.

Η συμπερίληψη του στρατοπέδου Βελισσαρίου στη λίστα των ακινήτων του υπουργείου Πολιτισμού συνδέεται με την ύπαρξη ενός διατηρητέου μεγάλου ακινήτου, εντός του στρατοπέδου, που στα τέλη του 19ου αιώνα φιλοξενούσε το λεγόμενο οθωμανικό «πολυτεχνείο».

Σε πολιτικό επίπεδο, ο κ. Μπέγκας χαιρέτισε την απόφαση ανάκλησης μεταβίβασης των ακινήτων στο  υπερταμείο, καταθέτοντας και την εκτίμηση ότι αυτή η απόφαση επήλθε και λόγω των προσφυγών στο ΣτΕ. «Το κράτος προχώρησε σε αυτή τη λύση αναγνωρίζοντας το λάθος στην αρχική του φιλοσοφία μπροστά σε μια δικαστική ήττα μέσω των προσφυγών» τόνισε. Πρόσθεσε δε ότι οι τελευταίες εξελίξεις «δικαιώνουν την προσπάθειά μας. Είναι μια νίκη της υπευθυνότητας και της σοβαρότητας της δημοτικής αρχής». Η προσφυγή του Δήμου Ιωαννιτών δεν αφορούσε πάντως μόνο τα ακίνητα αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, αλλά κι άλλα. Συνολικά, στη λίστα του υπερταμείου απομένουν άλλα 46 γιαννιώτικα ακίνητα. Η προσφυγή του Δήμου Ιωαννιτών για όλα τα ακίνητα εκδικάστηκε χτες στο ΣτΕ. «Αναμένουμε τα αποτελέσματα της εκδίκασης για μια σειρά από άλλα ακίνητα που ως Δήμος αξιολογούμε ότι πρέπει να εξαιρεθούν από τη μεταβίβαση στο υπερταμείο» κατέληξε.

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back