Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Υπεραισιοδοξία για τους εμβολιασμούς

Εικόνα του άρθρου Υπεραισιοδοξία για τους εμβολιασμούς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/02/2021, 11:08
ΕΛΛΑΔΑ

Την εκτίμηση ότι «ως το Πάσχα» θα φτάσουμε σε ένα πολύ καλό ποσοστό ανοσίας έως το Πάσχα λόγω των εμβολιασμών, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

O κ. Θεμιστοκλέους ισχυρίστηκε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Δεν διευκρίνισε ωστόσο σε σχέση με ποιο μέγεθος ακριβώς, καθώς, για την Ελλάδα, ισχύουν τα εξής (στοιχεία Our World in Data):

  • Είναι στην όγδοη θέση σε δόσεις ανά 100 ανθρώπους, ψηλότερα από το μέσο όρο της Ε.Ε. και από χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία.
  • Είναι στην πέμπτη θέση των δόσεων που χορηγούνται ανά 100 ανθρώπους, σε επίπεδο εβδομάδας.
  • Είναι αρκετά χαμηλά στις νέες δόσεις κάθε μέρα, ανά 100 ανθρώπους. Ωστόσο, τα πιο πρόσφατα στατιστικά αναφέρονται στην περασμένη Κυριακή, ημέρα κατά την οποία έγιναν πολύ λίγοι εμβολιασμοί, από ραντεβού που αναβλήθηκαν λόγω κακοκαιρίας. Συνήθως, τις Κυριακές δεν γίνονται εμβολιασμοί.

Ο κ. Θεμιστοκλέους, τόνισε ότι μέχρι στιγμής έχουν κλειστεί 1.420.000 ραντεβού. Για τον Μάρτιο τα ραντεβού είναι 720.000.

«Αναμένεται να ξεπεράσουμε τους 1,5 εκατ. εμβολιασμούς» τόνισε και συμπλήρωσε ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σημαντικά τον Απρίλιο, καθώς θα αυξηθεί και ο αριθμός των παραδόσεων.

Πρακτικά, ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρεται σε μικτό αριθμό και όχι στον ολοκληρωμένο αριθμό εμβολιασμών (δύο δόσεις), ο οποίος μέχρι στιγμής είναι περίπου το 1/3 του συνολικού. Η κυβέρνηση, για επικοινωνιακούς λόγους, αναφέρεται στο συνολικό αριθμό ως «αριθμό εμβολιασμών». Πρακτικά, ο συνολικός αριθμός θα αντικατοπτρίζει αριθμό ολοκληρωμένης διαδικασίας σε… τρεις εβδομάδες, εντός των οποίων γίνεται η 2η δόση.

Αυτό το διάστημα αυξάνεται, με το εμβόλιο της AstraZeneca και μπορεί να κυμανθεί έως και τρεις μήνες, εντός των οποίων συνίσταται να γίνει η δεύτερη δόση.

Ποιο είναι όμως το «ικανοποιητικό ποσοστό εμβολιασμού» μέχρι το Πάσχα, που ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους;

Μέχρι τέλος Μαρτίου, θα έχουν χορηγηθεί περί τα 2 εκατ. δόσεις (1.420.000 ραντεβού που έχουν κλειστεί ήδη και άλλα 720.000 τον Μάρτιο). Με την παρούσα αναλογία και με δεδομένο ότι οι 730.000 μέχρι στιγμής δόσεις θα είναι ολοκληρωμένες σε 21 μέρες το αργότερο, τότε το Πάσχα που είναι την 2α Μαΐου, θα έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό περίπου το 15% του πληθυσμού της χώρας.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει κάνει λόγο επανειλημμένα για «ανοσία 70% ποσοστό εμβολιασμού το καλοκαίρι». Βέβαια, αυτή η υπόσχεση δεν αναπαράγεται συχνά πλέον, καθώς η διαδικασία πηγαίνει με πιο αργούς ρυθμούς από τον αρχικό σχεδιασμό, ενώ έχουν μεσολαβήσει και θέματα όπως η αδυναμία της AstraZeneca να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Όλα τα παραπάνω είναι υπολογισμένα με το σημερινό «βήμα» των 35.000 δόσεων ημερησίως, που δεν επαρκεί για «ανοσία 70% το καλοκαίρι», καθώς θα πρέπει να διπλασιαστεί, τουλάχιστον.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back