ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Υγεία σε... ανάνηψη βλέπει ο υπουργός

Εικόνα του άρθρου Υγεία σε... ανάνηψη βλέπει ο υπουργός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/09/2016, 21:10
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα νοσοκομεία της πόλης επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, όπυο είχε συζητήσεις με τους διοικητές τους, αλλά και τους εκπροσώπους του προσωπικού, καθώς και διάφορους φορείς (βουλευτές, αυτοδιοικητικούς κ.α.).

Συνοψίζοντας, τα τρία σημεία όσα είπε ή υποσχέθηκε ο υπουργός, είναι τα εξής:

  • Προσλήψεις: στο πλαίσιο των μόνιμων διορισμών, κυρίως νοσηλευτών, το Χατζηκώστα θα πάρει 30 εργαζόμενους και το Πανεπιστημιακό περίπου 100
  • Πολυδύναμο Χατζηκώστα: Θα διασφαλιστεί από το ΠΕΠ Ηπείρου η αναβάθμιση υποδομών και από το ΕΚΤ θα στελεχωθεί με προσωπικό
  • Πρωτοβάθμια υγεία: Σχέδιο μέχρι το 2018 σε 60 αστικά σημεία όλης της χώρας για πρωτοβάθμια περίθαλψη με οικογενειακό γιατρό και «αλλαγή κουλτούρας»

Αυτά είναι σε αδρές γραμμές τα ουσιαστικά σημεία της παρουσίας του κ. Ξανθού, ο οποίος πέρασε αρκετή ώρα σημειώνοντας όσα του είπαν οι δύο διοικητές, κ.κ. Βάββας και Καρβούνης. Από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία είναι ότι ο κ. Βάββας παρουσίασε στον υπουργό την κατανομή των επισκεπτών του νοσοκομείου, που σε ποσοστό 31% προέρχονται από νομούς της Δυτικής Μακεδονίας, παρότι υπάρχουν εκεί νοσοκομειακές μονάδες. Ο κ. Βάββας ζήτησε λοιπόν να πάρει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο τα κονδύλια από τις συγκεκριμένες μονάδες, μια και αυτό εξυπηρετεί τους συγκεκριμένους ασθενείς.

 Ο κ. Καρβούνης από την πλευρά του, παρουσίασε τις σκέψεις και το σχέδιο αναμόρφωσης του οργανισμού λειτουργίας του Χατζηκώστα, με τον κ. Ξανθό να λέει ότι θα συζητηθεί στο υπουργείο.

Η γενική εικόνα που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, είναι μιας υγείας… υπό ανάνηψη, υπό την έννοια ότι κενά και σημαντικά προβλήματα υπάρχουν ακόμη, αλλά «οι προφητείες της αντιπολίτευσης για κατάρρευση, δεν επιβεβαιώθηκαν» όπως είπε.

«Μας ενδιαφέρει να επικαιροποιούμε τη δύσκολη εικόνα που υπάρχει, να ξέρουμε τι γίνεται με τους ανθρώπους που πασχίζουν κάτω από δύσκολες και αντίξοες συνθήκες και, πρέπει να πω ότι κρατούν ένα πολύ καλό επίπεδο στη δημόσια περίθαλψη, αλλά και να παρουσιάσουμε το σχεδιασμό για την κάλυψη των μεγάλων κενών που υπάρχουν» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ξανθός. Συμπλήρωσε τα εξής: «Το σύστημα υγείας δεν καταρρέει. Δεν επιτρέψαμε να καταρρεύσει πέρυσι και  φέτος στέκεται καλύτερα στα πόδια του. Υπάρχουν ανάγκες και κενά, αλλά η κατάσταση βελτιώνεται». Τέλος, εκθείασε επανειλημμένα στο λόγο του, το ρόλο των εργαζόμενων σε όλες τις γραμμές του συστήματος, λέγοντας ότι αυτοί κρατούν όρθια τη δημόσια υγεία.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back