ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Μια υγειονομική τραγωδία σε εξέλιξη»

Εικόνα του άρθρου «Μια υγειονομική τραγωδία σε εξέλιξη»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/11/2021, 18:18
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας κατήγγειλε και από τα Γιάννενα ο πρώην υπουργός Υγείας και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα το πρωί τα δύο νοσοκομεία της πόλης.

Ο κ. Ξανθός, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ήταν σαφής για την κατάσταση που επικρατεί σε όλη τη χώρα: «Έχουμε μια υγειονομική τραγωδία σε εξέλιξη. Χιλιάδες κρούσματα σε καθημερινή βάση, τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας, ανθρώπους που χάνουν τη ζωή τους. Κι όλο αυτό δεν μπορεί να είναι κανονικότητα».

Ο πρώην υπουργός κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υποτίμησε τον κίνδυνο για ένα 4ο πανδημικό κύμα, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει ένα σχέδιο πιο ενεργής εμπλοκής της πρωτοβάθμιας φροντίδας, να μην ενισχυθεί η επιδημιολογική επιτήρηση στην κοινότητα και στην κοινωνία και να μην υπάρξει καλύτερη προνοσοκομειακή διαχείριση των κρουσμάτων για να αντέξουν τα νοσοκομεία.

Και λέγοντας για αντοχές των νοσοκομείων, δεν νοείται μόνο η διαχείριση των περιστατικών με covid-19 αλλά η φροντίδα όλων των ασθενών.

Αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, η «κοβιντοποίηση του συστήματος υγείας», όπως είπε ο κ. Ξανθός, είναι μια πραγματικότητα, με τα προγραμματισμένα ραντεβού στα τακτικά ιατρεία και τις χειρουργικές επεμβάσεις να αναβάλλονται, με τη διάγνωση ασθενειών να καθυστερεί και με τους πολίτες να επιβαρύνονται οικονομικά αναζητώντας πρόσβαση στον τομέα της ιδιωτικής υγείας.

«Οι πολιτικές ευθύνες είναι αυταπόδεικτες. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης που θα αναχαιτίσει την εξάπλωση του ιού στον γενικό πληθυσμό και ειδικά σε ευάλωτες ομάδες, που θα ενδυναμώσει το ΕΣΥ και που θα επιφέρει μια ισοκατανομή -όσο είναι δυνατόν- της φροντίδας των ασθενών με covid και εκτός ΕΣΥ» τόνισε. Σε αυτό το σημείο διευκρίνισε ότι μιλάει για μεγάλα αστικά κέντρα, όπου υπάρχουν μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια, στρατιωτικά νοσοκομεία κ.λπ. «Χρειάζεται επιστράτευση όλων των υγειονομικών μονάδων για να αντιμετωπίσουμε την πολεμική συνθήκη» είπε ο κ. Ξανθός.

Αναφερόμενος στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει αποτύχει επίσης και ότι πρέπει να γίνει μια επανεκκίνηση. «Λείπει μια σοβαρή παρέμβαση στην κοινότητα» είπε, όπως λείπουν και οι παρεμβάσεις σε εστίες υπερμετάδοσης, όπως είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι χώροι εργασίας, τα αμφιθέατρα… «Η κυβέρνηση κάνει λάθος που εστιάζει στα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους» υπογράμμισε, και την κατηγόρησε ότι κάνει ό,τι μπορεί για να μην υπάρξουν συναινέσεις.

«Το τωρινό επιδημικό κύμα θα είναι ιδιαίτερα επώδυνο. Η λύση είναι η αλλαγή πολιτικής […] Η ιστορία των πανδημιών και των κρίσεων έχει δείξει ότι αυτές ξεπερνιούνται όταν  υπάρχει μια μίνιμουμ πολιτική και κοινωνική συναίνεση» τόνισε και υπενθύμισε τις κατά καιρούς προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., όπως είναι η σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

«Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη (για συναινέσεις), παρότι της έχει προσφερθεί χείρα βοηθείας από την αξιωματική αντιπολίτευση. Αντιθέτως, πυροδοτεί την έλλειψη συναίνεσης. Επιμένει μονίμως στο αφήγημα ότι αυτή τα κάνει όλα καλά και ότι όποιοι κάνουν κριτική, είναι υπονομευτές» τόνισε, εκτιμώντας ότι πολύ σύντομα θα δημιουργηθεί, πέραν της κοινωνικής κρίσης, και πολύ σοβαρή πολιτική κρίση.

*Σήμερα 13 Νοεμβρίου, στις 19:00, ο Ανδρέας Ξανθός θα μιλήσει σε εκδήλωση που θα γίνει στις 19:00, στην αίθουσα της ΕΗΜ. Η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους/ες ή νοσήσαντες/σες από 180 ημερών.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back