ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ανδρέας Ξανθός: «Πρόταγμα ισότητας»

Εικόνα του άρθρου Ανδρέας Ξανθός: «Πρόταγμα ισότητας»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/06/2018, 12:38
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τημεταρρύθμισ η στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, υπερασπίστηκαν και από τα Γιάννενα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, αλλά και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Σταμάτης Βαρδαρός, οι οποίοι πραγματοποίησαν χτες το βράδυ ομιλία στην αίθουσα της ΕΗΜ. Τα δύο πολιτικό πρόσωπα έδωσαν παράλληλα και το ιδεολογικό στίγμα της μεταρρύθμισης αυτής με επίκεντρο τη λειτουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας.

Ο κ. Ξανθός ξεκίνησε την τοποθέτησή του επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ακόμα πολλές πληγές στον τομέα της υγείας. «Είμαστε σε μια φάση επούλωσης πληγών» τόνισε, αναγνωρίζοντας ότι όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια το ανθρώπινο δυναμικό του τομέα υγείας «έβαλε πλάτες». Γενικά, ο υπουργός (όντας και ο ίδιος γιατρός) είχε στο επίκεντρο της ομιλίας του το ανθρώπινο δυναμικό –τους γιατρούς, τους νοσηλευτές κ.ά.

Απαντώντας στην αντιπολιτευτική κριτική περί ασυνέπειας λόγων και έργων, ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι η κυβέρνηση «δεν είπε ότι με ένα μαγικό ραβδί θα άλλαζε μια πολύ άσχημη πραγματικότητα στο σύστημα υγείας. Είπαμε όμως ότι θα κάνουμε 3-4 κρίσιμες παρεμβάσεις». Σε αυτό το σημείο, μίλησε για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων (προσθέτοντας ότι σε πιο πλούσιες χώρες, όπως στις ΗΠΑ, δεν υπάρχει αυτό το δικαίωμα), για την ενίσχυση του τομέα υγείας με ανθρώπινο δυναμικό («από το 2016 και μετά το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων είναι θετικό» είπε), για την επιβίωση του ΕΣΥ («δεν ήταν δεδομένη» τόνισε) και βέβαια για τις ΤΟΜΥ.

«Το ΕΣΥ ήταν πάντα νοσοκομειακοκεντρικό. Με τη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας δίνεται έμφαση στην πρόληψη και στην αγωγή» τόνισε. Σε ιδεολογικό επίπεδο ξεκαθάρισε ότι οι ΤΟΜΥ αποτελούν «ένα πρόταγμα αξιοπρέπειας, ισότητας και κοινωνικής αναδιανομής, και άρα δημοκρατίας».

Ο κ. Βαρβαρός, εμμένοντας στην πολιτική διαφοροποίηση της κυβέρνησης, εξήγησε ότι η κάλυψη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ναι μεν ήταν μνημονιακή δέσμευση, αλλά ο τρόπος κάλυψής της όχι. «Το 2014, η επιλογή που είχε κάνει η τότε κυβέρνηση ήταν ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού να ενεργοποιηθεί μέσω του ιδιωτικού τομέα. Εμείς επιλέξαμε τις δημόσιες αυτές δομές» τόνισε. Κατέληξε δε σημειώνοντας ότι το στοίχημα είναι «οι ίδιοι οι πολίτες να καθιερώσουν αυτές τις δομές».

Τόσο ο κ. Ξανθός όσο και ο κ. Βαρβαρός μίλησαν για τις επιδιώξεις της επόμενης μέρας στο ΕΣΥ. Για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, πρέπει να καλυφθούν τα μεγάλα κενά που υπάρχουν στη μετανοσοκομειακή φροντίδα. «Δεν έχουμε δομές αποθεραπείας, γηριατρικής φροντίδας, παρηγορητικής φροντίδας και άλλες. Δυστυχώς αυτές δεν σχεδιάστηκαν όταν έπρεπε» υπογράμμισε ο υπουργός.

Το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αφορά 239 ΤΟΜΥ σε 65 αστικά κέντρα. Μέχρι στιγμής λειτουργούν 70 ΤΟΜΥ. Τις μονάδες στελεχώνουν παθολόγοι, παιδίατροι, επισκέπτες υγείας, κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό. Οι γιατροί θα έχουν δικαίωμα συνταγογράφησης φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων και παραπομπής σε ειδικούς γιατρούς. Για την παροχή υπηρεσιών από τις ΤΟΜΥ, απαιτείται η εγγραφή του ασφαλισμένου στις κατά τόπους μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back