Ένα τρίτο κύμα αμερικανικών και βρετανικών επιδρομών έπληξε 36 στόχους των Χούθι στην Υεμένη το βράδυ του Σαββάτου, γεγονός που προκάλεσε την οργή της μαχητικής οργάνωσης να συνεχίσει τις επιθέσεις κατά της εμπορικής ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα.
Η επίθεση υποστηρίχθηκε από άλλες έξι χώρες, μεταξύ των οποίων ο Καναδάς, οι Κάτω Χώρες και το Μπαχρέιν. Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι τα πλήγματα στόχευαν 13 τοποθεσίες σε ολόκληρη την Υεμένη και έπληξαν υπόγειες αποθήκες όπλων, πυραυλικά συστήματα, εκτοξευτές και άλλες εγκαταστάσεις που οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι χρησιμοποιούσαν για να επιτίθενται στη ναυτιλία της Ερυθράς Θάλασσας.
Η επίθεση έγινε την επομένη του πλήγματος του Πενταγώνου κατά των υποστηριζόμενων από το Ιράν πολιτοφυλακών στο Ιράκ και τη Συρία σε αντίποινα για τη δολοφονία τριών Αμερικανών στρατιωτών σε στρατιωτική βάση στα σύνορα Ιορδανίας-Συρίας μια εβδομάδα νωρίτερα.
Η ευρύτερη στρατηγική σύγκρουση φέρνει αντιμέτωπες τις ΗΠΑ - οι οποίες προσπαθούν να πιέσουν την Τεχεράνη να περιορίσει τις συμμαχικές της δυνάμεις σε όλη την περιοχή - με το Ιράν, το οποίο είναι αποφασισμένο να βοηθήσει αυτές τις δυνάμεις να ασκήσουν πίεση στις ΗΠΑ να αποχωρήσουν από την περιοχή και να μην καταστραφεί η Χαμάς στη Γάζα.
Ωστόσο, ούτε η Ουάσινγκτον ούτε η Τεχεράνη θέλουν να οδηγηθούν σε άμεση σύγκρουση. Η Τεχεράνη έχει θέσει μια κόκκινη γραμμή, λέγοντας στις ΗΠΑ να μην πραγματοποιήσουν καμία άμεση επίθεση στο ιρανικό έδαφος, κάτι που επιθυμούν πολλοί Αμερικανοί Ρεπουμπλικάνοι.
Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, Yahya Sarea, δήλωσε ότι τα πλήγματα «δεν θα περάσουν χωρίς απάντηση και συνέπειες». Οι Χούθι δήλωσαν ότι είχαν εξαπολυθεί 48 επιθέσεις, εκ των οποίων 13 στην πρωτεύουσα Σαναά.
Το Ιράκ και η Ρωσία ζήτησαν να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα για να καταδικάσει τις ενέργειες των ΗΠΑ. Το Ιράκ, το οποίο βρίσκεται στα διασταυρούμενα πυρά της διαμάχης μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης, υπέστη μια περαιτέρω παραβίαση της κυριαρχίας του τον περασμένο μήνα, όταν το Ιράν έπληξε, όπως ισχυρίστηκε, ένα κατασκοπευτικό αρχηγείο στο Ερμπίλ που συνδέεται με τη Μοσάντ.
Τα χτυπήματα έχουν αναζωπυρώσει μια ήδη φλεγόμενη και μακροχρόνια συζήτηση σχετικά με τη συνεχιζόμενη παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ και το αν βρίσκονται στη χώρα για να νικήσουν το Ισλαμικό Κράτος ή για να προωθήσουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
Mε πληροφορίες από Guardian. Φωτογραφία: Πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού εκτοξεύει πυραύλους στην Ερυθρά Θάλασσα, 3 Φεβρουαρίου 2024/U.S. Central Command