ΚΟΣΜΟΣ

COVID-19: Η Κίνα δεν χαλαρώνει τα μέτρα

Εικόνα του άρθρου COVID-19: Η Κίνα δεν χαλαρώνει τα μέτρα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/10/2022, 16:40
ΚΟΣΜΟΣ

Η Κίνα θα επιμείνει με τις πολιτικές της για την COVID-19 για να προστατευθεί απέναντι στα νέα στελέχη του κορονοϊού και τους κινδύνους που θέτουν, όπως προειδοποίησε η επίσημη εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος σε σχόλιο για τρίτη συνεχή ημέρα, διαψεύδοντας τις ελπίδες για χαλάρωση των μέτρων στο άμεσο μέλλον.

«Η απραξία δεν είναι ενδεδειγμένη και το να κερδίσει κανείς (τη μάχη της COVID) ενώ μένει άπρακτος δεν είναι δυνατόν», ανέφερε η Λαϊκή Ημερησία σήμερα.

Η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με έξαρση της COVID μετά τις επίσημες αργίες της «Χρυσής Εβδομάδας» αυτόν τον μήνα και την εμφάνιση νέων υποπαραλλαγών της Όμικρον, μεταξύ των οποίων το ιδιαιτέρως μεταδοτικό BF.7, μερικές ημέρες πριν από το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Κάποιες μεγάλες πόλεις, όπως η Σανγκάη, έχουν αυστηροποιήσει τα προληπτικά μέτρα, όπως το να απαιτούν πιο συχνά τεστ για Covid από τους κατοίκους. Μία πόλη στη νοτιοδυτική Κίνα έχει φθάσει στο σημείο να προσφέρει χρηματική αμοιβή στους κατοίκους που καταγγέλλουν πολίτες οι οποίοι προσπαθούν να αποκρύψουν το ιστορικό των μετακινήσεών τους.

Η αρμόδια κινεζική αρχή ανακοίνωσε σήμερα ότι στις 11 Οκτωβρίου καταγράφηκαν 1.760 νέα κρούσματα τοπικής μετάδοσης, συγκριτικά με 2.089 μία ημέρα νωρίτερα. Μεγάλες πόλεις, όπως το Πεκίνο, η Σανγκάη, η Σεντζέν και η Σιάν εντόπισαν νέες μολύνσεις, αν και οι αριθμοί ήταν απλά διψήφιοι.

Παρά τον πολύ χαμηλό αριθμό κρουσμάτων στην Κίνα συγκριτικά με τον υπόλοιπο κόσμο, και τον αντίκτυπο που έχουν οι πολιτικές της κατά της επιδημίας στην οικονομία και τον γενικό πληθυσμό, η κυβέρνηση έχει κατ’ επανάληψη καλέσει τους πολίτες να δέχονται τα μέτρα, διαψεύδοντας τις όποιες εικασίες ότι θα χαλαρώσει τους περιορισμούς.

«Μόνο με την επιμονή στη δυναμική εκκαθάριση (κρουσμάτων καθώς προκύπτουν) μπορεί να αποφευχθεί να το προκύψουν τεράστιες ζημίες από την απώλεια ελέγχου της επιδημίας», ανέφερε η Λαϊκή Ημερησία. «Μόλις χαλαρώσει η πρόληψη και ο έλεγχος της επιδημίας, μεγάλος αριθμός ανθρώπων θα μολυνθεί εντός σύντομου χρονικά διαστήματος, μεγάλος αριθμός κρουσμάτων και θανάτων θα προκύψει, με αποτέλεσμα να γίνεται μεγάλη χρήση των υγειονομικών πόρων».


Παγκόσμιος αντίκτυπος

Ο αντίκτυπος των πολιτικών της Κίνας για την COVID έχει γίνει αισθητός σε όλο τον κόσμο.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε χθες προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα το 2022 και το 2023 σε 3,2% και 4,4%, αντίστοιχα, σημειώνοντας ότι τα συχνά lockdowns στο πλαίσιο της πολιτικής της χώρας για μηδενική ανοχή της COVID έχουν αντίκτυπο στην οικονομία της. 

Λόγω του μεγέθους της κινεζικής οικονομίας και της σημασίας της για τις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες, τα προβλήματα με την COVID θα επηρεάσουν επίσης το παγκόσμιο εμπόριο και τη δραστηριότητα, ανέφερε το ΔΝΤ.

 «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο κόσμος ακόμα θεωρεί ότι αυτό θα χαλαρώσει», ανέφερε αλλοδαπός, που εργάζεται ως καθηγητής στη Σαγκάη και θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Η σύντροφός μου και εγώ ενημερώσαμε επίσημα τους εργοδότες μας αυτή την εβδομάδα. Θα φύγουμε οριστικά από την Κίνα όταν λήξουν τα τωρινά μας συμβόλαια τον Ιούνιο του 2023».

Οι δυο τους έχουν εγκλωβιστεί στη Σισουανγκμπάνα, έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό στις νότιες, υποτροπικές περιοχές της επαρχίας Γιουνάν, από τις αρχές Οκτωβρίου. Αρχικά περιορίστηκαν στην περιοχή όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο τους, αλλά στη συνέχεια τους απαγορεύθηκε ακόμα και να βγουν από το δωμάτιό τους. 

Αυτή την εβδομάδα, τους επετράπη να φύγουν από τη Σισουανγκμπάνα, εάν βρεθούν αρνητικοί για τουλάχιστον τρεις ημέρες και εάν μπορούν να βρουν πτήση για τη Σανγκάη. Αλλά πιθανόν να τους περιμένει και πάλι καραντίνα κατά την επιστροφή τους. «Δεν μπορούμε να πάμε στο διαμέρισμά μας διότι είναι αποκλεισμένο», δήλωσε ο άνθρωπος αυτός. «Οι γείτονές μας παραμένουν σε κέντρα καραντίνας για το μεγαλύτερο μέρος αυτής της εβδομάδας. Αυτοί που πετούν στη Σανγκάη από τη Σισουανγκμπάνα φαίνεται να μπαίνουν καραντίνα σε ξενοδοχεία».

Η πόλη Τσουτζίνγκ στην επαρχία Γιουνάν, με 5,7 εκατ. κατοίκους, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι κάτοικοι που αναφέρουν τους πολίτες οι οποίοι προσπαθούν να αποκρύψουν το ιστορικό των μετακινήσεων και των ταξιδιών τους σε περιοχές με επικινδυνότητα COVID, όπως το Θιβέτ και η Σιντζιάνγκ, θα λάβουν αμοιβή 500 γιουάν (70 δολαρίων). 

Οι κάτοικοι που αναφέρουν τις στενές επαφές τέτοιων ταξιδιωτών θα λάβουν 2.000 γιουάν. Εάν βγει θετικό το τεστ PCR του πολίτη που έχουν καταγγείλει, τότε θα δίδεται «μεγάλη» αμοιβή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back