ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Χωρίς ουσία…

Εικόνα του άρθρου Χωρίς ουσία…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/04/2020, 19:23
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το προσφυγικό –μεταναστευτικό ζήτημα βρίσκεται ξανά στην επικαιρότητα λόγω των πολλών κρουσμάτων στο Κρανίδι της Αργολίδας και της αδυναμίας της κυβέρνησης να πάρει μέτρα προστασίας του πληθυσμού που συνωστίζεται σε διάφορες δομές.

Σε τοπικό επίπεδο, η παράταξη «Ενότητα Πολιτών» του Θωμά Μπέγκα επιχειρεί να ανοίξει τη συζήτηση για τη δομή φιλοξενίας του Κατσικά, στη «γραμμή» της μη ενημέρωσης και συνεργασίας με εκλεγμένα τοπικά όργανα. Επικαλείται δε, σε ανακοίνωσή της, σχετική επιστολή-απόφαση του τοπικού συμβουλίου Κατσικά προς τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιάννη Αϊβατίδη, με την οποία «αξιώνεται ενημέρωση για ό,τι συμβαίνει και προβλέπεται στη δομή». Η παράταξη ζητά δε, να υπάρξει συνεργασία του Δήμου και με το τοπικό συμβούλιο Κατσικά.

Την ίδια ώρα, η παράταξη δράττει δάφνες για τον τρόπο χειρισμού του προσφυγικού ζητήματος κατά τη δημοτική της θητεία . «Το αποτέλεσμα μάς δικαίωσε και μέχρι τη λήξη της θητείας μας η ενσωμάτωση των προσφυγικών πληθυσμών που εισέρευσαν στο Δήμο μας εξελίχτηκε με τον καλύτερο τρόπο» τονίζει.

Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων από την πλευρά της σπεύδει να διαψεύσει τα περί απουσίας ενημέρωσης, παραπέμποντας σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου συνήθως αναφερόταν ο αριθμός των προσφύγων-μεταναστών που φιλοξενούνται σε όλη την Ήπειρο. Μάλιστα, η δημοτική αρχή διεκδικεί και… μια πρωτιά: «Θα πρέπει να τονιστεί ότι είναι η πρώτη φορά, από το 2016 όταν και ξεκίνησε η ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή μας, που ο Δήμος ανακοινώνει επίσημα τους αριθμούς των μεταναστών και προσφύγων…». Αναφορά κάνει και στη σύσταση του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών, σημειώνοντας με νόημα ότι «η σημερινή δημοτική αρχή και εργάζεται και συνεργάζεται. Αυτό μπορεί εύκολα να το διαπιστώσει ο καθένας, υπό την προϋπόθεση, ότι δεν μένει προσκολλημένος στο παρελθόν και σε χαμένα μεγαλεία…».

Κατά τα άλλα, η δημοτική αρχή καταθέτει τις ενέργειες που έγιναν εντός και εκτός του κέντρου φιλοξενίας στον Κατσικά: ενημέρωση για τα μέτρα περιορισμού της επιδημίας σε πολλές γλώσσες και σε συνεργασία με την Αστυνομία, διανομή υλικού, αύξηση μέτρων ελέγχου από την Αστυνομία, σύσκεψη με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου, σύσκεψη με τους εργαζόμενους στη δομή (σ.σ. για την οποία υπήρχε καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ιωαννίνων περί συνωστισμού), μόνιμη συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία, τον ΔΟΜ και άλλους οργανισμούς, ενημερωτικά ηχητικά μηνύματα για τα περιοριστικά μέτρα σε διάφορες γλώσσες από το Δημοτικό Ραδιόφωνο, καταγραφή προβλημάτων τα οποία μεταφέρθηκαν εγγράφως από τον δήμαρχο στους αρμόδιους υπουργούς.

Βέβαια, με τις νέες συνθήκες που έχει διαμορφώσει ο Covid-19, το ζητούμενο είναι αν στη δομή φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών έχουν παρθεί όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, αν οι χώροι επαρκούν σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτου κρούσματος, αν οι συνθήκες υγιεινής είναι οι καλύτερες δυνατές… Για να  νιώσουν και για να είναι πάνω απ’ όλα ασφαλείας οι άνθρωποι που μένουν εκεί.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back