ΕΛΛΑΔΑ

Το χρονικό μιας προδιαγεγραμμένης τραγωδίας

Εικόνα του άρθρου Το χρονικό μιας προδιαγεγραμμένης τραγωδίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/10/2018, 10:36
ΕΛΛΑΔΑ

Το περιστατικό που στιγματίστηκε από το θλιβερό γεγονός της απώλειας μιας ανθρώπινης ζωής, περιγράφει η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία βρέθηκε στους Βουλιαράτες για την εκδήλωση μνήμης για τους πεσόντες στο ελληνοαλβανικό μέτωπο. Αναφέρει ότι δεν υπήρξε περιστατικό «κατεβάσματος της ελληνικής σημαίας», όπως αρχικά αναφέρθηκε ως υπαίτιο για την ανταλλαγή πυροβολισμών που κατέληξε στο θάνατο του 35χρονου Κώστα Κατσίφα, από την αλβανική αστυνομία. Αντίθετα, στην περιοχή υπήρχαν «παντού ελληνικές σημαίες» και ανακρούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι Ελλάδας και Αλβανίας.

Η κα Ζορμπά αναφέρει επίσης ότι «είχαμε πληροφορηθεί ότι κάποιος ομογενής με καλάσνικοφ είχε απειλήσει το πρωί να πυροβολήσει θεωρώντας ότι η συμφωνία των δυο κυβερνήσεων να αποκαταστήσουν τη μνήμη των νεκρών ήταν προδοσία. Καμία ελληνική σημαία δεν κατέβηκε, όλες ήταν υψωμένες».

Ο 35χρονος Κατσίφας, τις προηγούμενες μέρες με αναρτήσεις στο λογαριασμό του στο facebook προετοίμαζε για κάποιου είδους διαμαρτυρία, τη μέρα της εκδήλωσης: «Τσίπρας και Ράμα κάνουν σχέδια χωρίς το Νοικοκύρη..... Για ένα πράγμα να είναι σίγουροι, Η σκληροπυρηνική Νεολαία τής Βορείου Ηπείρου δεν θα μήνη θεατής. Καλούνται όλοι Έλληνες τής Βορείου Ηπείρου 28η Οκτωβρίου να στείλουμε ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση» αναφέρει στις 23 του μήνα. 

Ο Κατσίφας είχε και άλλες αναρτήσεις, υπέρ της παραστρατιωτικής ΜΑΒΗ, της ανεξαρτησίας της Β. Ηπείρου και κατά της εκδήλωσης.

Η αλβανική αστυνομία ισχυρίζεται ότι ο 35χρονος έβαλε με καλάσνικοφ κατά περιπολικού της. Στα ΜΜΕ της ομογένειας αναφέρεται ότι στην αρχή, ο 35χρονος πυροβόλησε στον αέρα όταν αλβανοί αστυνομικοί προσπάθησαν να κατεβάσουν ελληνική σημαία. Κατόπιν, κατέφυγε σε κοντινή ορεινή περιοχή και δεν παρέδωσε το όπλο του, όπως του ζήτησε η αστυνομία, η οποία τελικά τον σκότωσε.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει ζητήσει από την αλβανική πλευρά, διαλεύκανση των συνθηκών του θανάτου του 35χρονου. Ο αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, με ανάρτησή του στο twitter, χαρακτηρίζει «εξτρεμιστή» τον Κατσίφα και καλεί την ελληνική πλευρά «να ευχαριστήσουμε το θεό που δεν χάθηκε καμία αθώα ζωή σήμερα».  Καλύπτει δε τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας της χώρας του, λέγοντας ότι «έκαναν τη δουλειά τους».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back