ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το χρονικό μιας… άσφαιρης «αερομαχίας»

Εικόνα του άρθρου Το χρονικό μιας… άσφαιρης «αερομαχίας»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/10/2016, 00:28
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το αεροδρόμιο Ιωαννίνων παραμένει τελικά… κρατικό και όχι δημοτικό όπως αναφέρθηκε σε ένα άρθρο του νομοσχεδίου για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). Το λάθος φαίνεται ότι έγινε εκ παραδρομής και όχι εκ προθέσεως. Κάτι που αποδέχεται και ο ίδιος ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, μετά την επικοινωνία που είχε το πρωί με στελέχη της ΥΠΑ. «Δεν υπάρχει θέμα, ήταν προφανώς μια λάθος αναγραφή και είχαμε από το πρωί τη σχετική διαβεβαίωση από την ΥΠΑ. Το αεροδρόμιο Ιωαννίνων ήταν και θα παραμείνει κρατικό αεροδρόμιο», είπε ο κ. Μπέγκας. 

Ο δήμαρχος στάθηκε και στο γεγονός ότι σε όλο το υπόλοιπο κείμενο της εισηγητικής έκθεσης ο αερολιμένας Ιωαννίνων αναφέρεται ως κρατικός και μόνο στο σημείο της αναγραφής των αεροδρομίων που περνάνε στη δικαιοδοσία της νέας υπηρεσίας που θα προκύψει από το νόμο, αναφέρεται ως δημοτικός.

Κι ενώ ο δήμος Ιωαννιτών περίμενε να δει τι ακριβώς τρέχει, η Περιφέρεια Ηπείρου έσπευσε σε ανακοίνωση διαμαρτυρίας από νωρίς το πρωί. 

Όπως και να 'χει, το όλο θέμα εξελίσσεται σε πολιτική σύγκρουση πρώτης γραμμής, καθώς αυτό το σημείο επέλεξε η ΝΔ για να ανοίξει αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, σε τοπικό τουλάχιστον επίπεδο. Αφού τελικά αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για λάθος, η ΝΔ, δια του βουλευτή Ιωαννίνων Κώστα Τασούλα, συνέχισε την επίθεση, διαλέγοντας άλλο επιχείρημα, το οποίο τουλάχιστον έχει κάποια βάση. Υποστηρίζει λοιπόν ο κ. Τασούλας ότι με τη νέα δομή, το αεροδρόμιο Ιωαννίνων δεν θα έχει τμηματάρχη, αλλά θα διοικείται από «απλή μονάδα γραφείου». 

Το «γάντι» σήκωσαν αργά το απόγευμα και οι τέσσερις βουλευτές Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, με κοινή ανακοίνωσή τους. «Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη» αναφέρουν και τονίζουν ότι αφενός ο όρος διορθώθηκε και για τα υπόλοιπα αεροδρόμια (Λήμνος, Κάρπαθος) και ότι «τα δημοτικά αεροδρόμια ήταν και παραμένουν τέσσερα».

Για τα… απογευματινά επιχειρήματα του κ. Τασούλα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι πλέον δημιουργούνται 4 τμήματα στη διοικητική δομή και ότι το «γραφειο αεροπορικής αρχής» υπάρχει ήδη ως δομή σε άλλα αεροδρόμια και δεν σημαίνει υποβάθμιση του αεροδρομίου Ιωαννίνων. Στο πιο ενδιαφέρον σημείο της ανακοίνωσης, οι κ.κ. βουλευτές… υπόσχονται εξελίξεις και αποκαλύψεις, λέγοντας ότι οι Ηπειρώτες « σύντομα θα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν την αλήθεια για το αεροδρόμιο και το ενδιαφέρον και των τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγονται στα Γιάννενα»


Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ

Ένα ενδιαφέρον σημείο της τοποθέτησης του δημάρχου είναι ότι δεν παίζει ρόλο ο χαρακτηρισμός ενός αερολιμένα, αλλά η επιχειρησιακή του ικανότητα. Έτσι και αλλιώς, το πρόβλημα του αεροδρομίου Ιωαννίνων δεν ήταν ποτέ το όνομα, αλλά η δυνατότητα να υποδέχεται πτήσεις από παντού και, σε δεύτερο πλάνο, το κόστος για τους επιβάτες που το χρησιμοποιούν.

Ο κ. Μπέγκας ανέφερε ότι ο δήμος είχε επαφές με την ΥΠΑ το προηγούμενο διάστημα και «μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα υπάρξει επανάληψη των συζητήσεων για το θέμα του ραδιοβοηθήματος στην κατεύθυνση που επιθυμεί η δημοτική αρχή, που επιθυμεί ο τόπος».


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back