Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Συγγνώμη, λάθος» για το «δημοτικό» αεροδρόμιο

Εικόνα του άρθρου «Συγγνώμη, λάθος» για το «δημοτικό» αεροδρόμιο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/10/2016, 12:59
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η διατύπωση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» από αργά χτες το απόγευμα στο δήμο Ιωαννιτών και στην Περιφέρεια Ηπείρου. Το νομοσχέδιο-προαπαιτούμενο για την είσπραξη της δόσης από τους δανειστές της χώρας, χαρακτηρίζει στη σελίδα 156 της εισηγητικής έκθεσης το αεροδρόμιο Ιωαννίνων ως «δημοτικό». Ωστόσο, φαίνεται ότι πρόκειται περί λάθους στη διατύπωση. Αυτό διαβεβαιώνει η ΥΠΑ τον «Τύπο» στην επικοινωνία που είχαμε νωρίς το πρωί της Πέμπτης, ενώ ήδη έχει γίνει επαφή με το δήμο Ιωαννιτών για τις σχετικές εξηγήσεις.

Εκείνος που βιάστηκε να πάρει θέση, από τις 8 το πρωί της Πέμπτης, ήταν ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης: «Η υποβάθμισή του μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους  και πρέπει να αποτραπεί μια τέτοια  δυσμενής  κατηγοριοποίησή του, η οποία  θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις για την αναβάθμιση του, την οποία επιδιώκουν  εδώ και δεκαετίες σύσσωμοι οι τοπικοί φορείς που δικαιολογημένα το θεωρούν σημείο ανάπτυξης της Ηπείρου,  καθώς εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή της Βορειοδυτικής Ελλάδος και αυτή ακόμη τη Νότια Αλβανία» αναφέρει μεταξύ άλλων. Η ανακοίνωση ωστόσο, με βάση πάντα τις εξηγήσεις τις ΥΠΑ, δεν έχει βάση.

Η κατάταξη ενός αεροδρομίου ως «δημοτικού» δεν έχει σχέση με τις τεχνικές δυνατότητες, αλλά με την παραχώρηση του χώρου στον οποίο λειτουργεί. Για παράδειγμα, το αεροδρόμιο της Σητείας είναι «δημοτικό» όχι γιατί εξυπηρετεί… δημοτικά αεροπλάνα, αλλά γιατί ο οικείος δήμος έχει παραχωρήσει την έκταση στην οποία έχει φτιαχτεί. Αυτό ενημερώνει τον «Τύπο» η ΥΠΑ, η οποία από νωρίς το πρωί της Πέμπτης εξετάζει και αυτή τη διατύπωση. Άλλωστε, σε επίπεδο πτήσεων, η δυνατότητα υποστήριξης εξαρτάται πάντα από τις υποδομές.  Η «δημοτική» Σητεία έχει διεθνείς πτήσεις το καλοκαίρι, ενώ τα «κρατικά» Γιάννενα δεν έχουν διεθνείς πτήσεις καθόλου… Αντίστοιχα, το αεροδρόμιο της Λήμνου που είναι κρατικό, αλλά στο νομοσχέδιο αναφέρεται επίσης ως δημοτικό, έχει μέχρι και απευθείας πτήση για Λονδίνο. Η ΥΠΑ ξεκαθαρίζει πάντως ότι ο χαρακτηρισμός «δημοτικό» δεν έχει να κάνει με τη φέρουσα δυνατότητα του αερολιμένα. Αυτή, στα Γιάννενα, είναι γνωστό ότι είναι προβληματική, ανεξαρτήτως ονομασίας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back