Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Χρηματοδότηση αθλητικών συλλόγων: Τώρα (και) με κριτήρια

Εικόνα του άρθρου Χρηματοδότηση αθλητικών συλλόγων: Τώρα (και) με κριτήρια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/05/2022, 19:43
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

H δημοτική αρχή Ιωαννίνων έσπευσε κατόπιν εορτής να δημοσιοποιήσει τα κριτήρια για τη χρηματοδότηση των αθλητικών σωματείων, ενώ έχει δεχθεί κριτική ότι καθυστέρησε ήδη.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει συνολικά 50.000 ευρώ σε πρώτη φάση και θα εξεταστεί η ενδεχόμενη ενίσχυση της πίστωσης, ενώ ήδη διέθεσε 3.500 ευρώ σε ένα μόνο σωματείο, μια ιδιωτική σχολή ποδοσφαίρου, πριν από λίγο καιρό, σύμφωνα με τις καταγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Βάββας και Τσόλης δεν διευκρίνισαν αν αυτό το ποσό, για το οποίο είχε δεχθεί κριτική η δημοτική αρχή, συμπεριλαμβάνεται στα 50.000 ευρώ, αν δηλαδή το 7% του ποσού έχει ήδη διατεθεί. Επίσης, δεν διευκρίνισαν αν υπάρχει πλαφόν στη χρηματοδότηση που μπορεί να αιτηθεί ένα σωματείο.

Οι δύο αντιδήμαρχοι, μαζί με τον αντιπρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Βασίλη Γιαννάκη, ανακοίνωσαν ότι «μετά από συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών οριστικοποιήθηκε η διαδικασία».

Τα δικαιολογητικά είναι τα εξής:


1. Αίτηση προς τον Δήμο, στην οποία θα περιγράφεται η αθλητική εκδήλωση που προγραμματίζεται (για το έτος 2022) και για την οποία ζητείται η επιχορήγηση.
2. Καταστατικό του συλλόγου από το οποίο θα προκύπτει ότι το αθλητικό σωματείο έχει έδρα το Δήμο Ιωαννιτών.
3. Πρόσφατο πιστοποιητικό μεταβολών του σωματείου από το Πρωτοδικείο Ιωαννίνων.
4. Αντίγραφο πρακτικού συγκρότησης σε σώμα και κατανομή αξιωμάτων.
5. Ειδική αθλητική αναγνώριση (εγγραφή στο μητρώο αθλητικών  σωματείων της Γ.Γ.Α.) δεν απαιτείται για το 2022, θα ζητηθεί το επόμενο  έτος 2023.
6. Βεβαίωση ενημερότητας και θεώρησης βιβλίων, έτους 2022, από την Περιφέρεια Ηπείρου.
7. Προϋπολογισμός της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας του συλλόγου για το τρέχον έτος 2022.
8. Απολογισμός του συλλόγου προηγούμενου έτους 2021
9. Αναλυτικός προϋπολογισμός εξόδων των εκδηλώσεων που πρόκειται να επιχορηγηθούν.
10. Μετά τη λήψη της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής για την  εξειδίκευση πίστωσης, θα κατατεθεί στο Δήμο αντίγραφο πρακτικού του Δ.Σ. του συλλόγου περί αποδοχής της επιχορήγησης.
11. Ο σύλλογος θα πρέπει να διαθέτει αθεώρητο τιμολόγιο ή γραμμάτιο είσπραξης για την είσπραξη του ποσού, καθώς και λογαριασμό τραπέζης (IBAN) με τα στοιχεία του συλλόγου.


Σημειώνεται ότι τα ποσά προορίζονται μόνο για εκδηλώσεις και όχι κάλυψη λειτουργικών εξόδων. Επίσης, θα πρέπει να αφορούν τη διοργάνωση εκδηλώσεων του συλλόγου και να είναι προγραμματισμένη σε ημερομηνία μεταγενέστερη της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής. Επίσης, τα αναλυτικά κριτήρια επί του παρόντος... απουσιάζουν.

Ο κ. Τσόλης τόνισε ότι «ο Δήμος Ιωαννιτών αναγνωρίζει τις ανάγκες όλων των αθλητικών σωματείων και θα συνδράμει οικονομικά τις δραστηριότητές τους» και ότι η χρηματοδότηση θα γίνεται «βάση της νομιμότητας της λειτουργίας των συλλόγων, της δράσης τους, τα τμήματα που λειτουργούν και τις διακρίσεις που έχουν».

Ο κ. Βάββας πρόσθεσε ότι «η ενίσχυση των αθλητικών σωματείων θα γίνει μέσα από μία απολύτως διάφανη διαδικασία η οποία οριστικοποιήθηκε μετά από διαβούλευση και θα γίνει γνωστή σε όλα τα σωματεία». Πρόσθεσε δε ότι «υπήρχαν αιτήματα για επιχορήγηση στο διάστημα 2020-21. Ήταν μία περίοδος δύσκολη που στο μεγαλύτερο διάστημα οι δραστηριότητες είχαν αναβληθεί λόγω των μέτρων για την πανδημία».

Ο κ. Γιαννάκης τέλος, τόνισε ότι «επικροτούμε και χαιρόμαστε για την οικονομική ενίσχυση των σωματείων. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε την ευθύνη συντήρησης των γηπέδων, ενώ καλύπτουμε ανάγκες σωματείων για αθλητικές εκδηλώσεις».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back