Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια κι όχι άδικα»

Εικόνα του άρθρου «Χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια κι όχι άδικα»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/06/2022, 16:31
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Αν δεν είχε μεσολαβήσει αυτός ο μακρύς χρόνος των 22 χρόνων σιωπής, δεν θα είχαμε το μνημείο, θα είχαμε χάσει τη μνήμη μας…»: Ορισμένα από τα λόγια της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, από τα πολύ λίγα πολιτικά πρόσωπα που βίωσαν από κοντά τη δύσκολη διαδρομή του έργου της αποκατάστασης του αρχαίου θέατρου της Δωδώνης.

Η κα Μενδώνη έκανε μια μικρή αναδρομή στα όσα είχαν διαδραματιστεί, κατά τη χτεσινή εκδήλωση παρουσίασης του αναστηλωτικού έργου, που έγινε στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, παρουσία του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά, του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη, του δημάρχου Δωδώνης Χρήστου Ντακαλέτση και του μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου.

Η εκδήλωση έγινε με αφορμή την απόδοση στο κοινό της κατώτερης ζώνης του κοίλου του θεάτρου στο κοινό.

Η κα Μενδώνη αναφέρθηκε στην απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού το 1999, όταν η ίδια ήταν γενική γραμματέας, να σταματήσει η παραχώρηση του θεάτρου για παραστάσεις.

«Από τα πρώτα θέματα που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε ήταν η οργή των δημάρχων και πολλών άλλων παραγόντων της Ηπείρου…. Αποτελούσε μια ευθύνη του υπουργείου να προστατεύσει το μνημείο που δεν μπορούσε να συμμεριστεί κανείς άλλος» ανέφερε. Υπενθύμισε ότι το θέατρο είχε φτάσει στα όρια του λόγω του ιδιαίτερου υλικού του (ασβεστόλιθος), ότι το υλικό θρυμματιζόταν.

«Χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια κι όχι άδικα» πρόσθεσε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους ανθρώπους που δούλεψαν για την αποκατάσταση του έργου, και ιδίως στον επίτιμο πια έφορο αρχαιοτήτων Κωνσταντίνο Ζάχο. Ευχαριστίες απέδωσε και στον αναπληρωτή καθηγητή Αρχιτεκτονικής Γιώργο Σμύρη, ο οποίος ήταν ο τελευταίος πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής για την αναστήλωση του θεάτρου, και στην αναπληρώτρια προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, εδώ και έναν χρόνο, Βαρβάρα Παπαδοπούλου. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων συνεχίζει το έργο της αναστήλωσης σε κερκίδες του μεσαίου κοίλου του θεάτρου.

Από τις ευχαριστίες της κας Μενδώνη δεν έλειψε και ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, με την υπουργό να υπενθυμίζει (με μια παρεμπιπτόντως αναφορά και στο σωματείο «Διάζωμα») την «πολιτιστική διαδρομή στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου».

Κατά τα άλλα η υπουργός κατέθεσε την άποψη ότι η αρχαιολογική υπηρεσία θέλει τα «μνημεία κοινωνικοποιημένα». «Σήμερα είμαστε πραγματικά πάρα πολύ χαρούμενοι. Όλοι θέλουμε τα μνημεία να είναι ζωντανά, κοινωνικοποιημένα, ενταγμένα στην καθημερινότητά μας. Γιατί τα μνημεία ζουν, όχι όταν τα φροντίζουν οι ειδικοί, αλλά όταν τα αγαπάει ο κόσμος. Αυτή είναι η πραγματική προστασία» είπε.

Πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας ο οποίος έδωσε έμφαση στη διαχρονία της αρχαίας Δωδώνης και ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση από τη Βουλή των ανασκαφών στο βουλευτήριο.

Διαβάστε: Από τη Βουλή... στο βουλευτήριο της αρχαίας Δωδώνης

Ο υφυπουργός Γιώργος Αμυράς σύνδεσε την προστασία των μνημείων με την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και ανέφερε ότι μαζί με το υπουργείο Πολιτισμού θα προχωρήσουν δράσεις για την ανάδειξη της βιοποικιλότητας στους αρχαιολογικούς χώρους.

Τέλος ο δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης στάθηκε ιδιαίτερα στο φεστιβάλ που διοργανώνει ο Δήμος και είπε ότι πια «το θέατρο μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εκδηλώσεων». Ο κ. Ντακαλέτσης έθεσε όμως και άλλα ζητήματα: τον επανακαθορισμό της ζώνης απόλυτης προστασίας του αρχαιολογικού χώρου Δωδώνης (διαχρονικό αίτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης Δωδώνης…), την ένταξη της αρχαίας Δωδώνης στην UNESCO (παράλληλα με τον επανακαθορισμό της ζώνης απόλυτης προστασίας…) και τη δημιουργία Αρχαιολογικού Μουσείου «με την αξιοποίηση της συλλογής Καραπάνου που βρίσκεται στις αποθήκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου», όπως είπε.

Ο κ. Ντακαλέτσης έκλεισε την τοποθέτησή του, απευθυνόμενος στην κα Μενδώνη είπε: «Ο Δωδωναίος Δίας θα σας χρωστάει αιώνια ευγνωμοσύνη».

Διαβάστε: Αρχαίο θέατρο Δωδώνης: Η ιστορία μιας αναστήλωσης

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back