ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Χόλιγουντ: Απεργούν και οι ηθοποιοί

Εικόνα του άρθρου Χόλιγουντ: Απεργούν και οι ηθοποιοί
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/07/2023, 02:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μετά τους σεναριογράφους και η Ένωση Ηθοποιών με έδρα το Λος Άντζελες ξεκίνησε επίσημα απεργία, σηματοδοτώντας την έναρξη της μεγαλύτερης στάσης εργασίας που έχει δει το Χόλιγουντ εδώ και 40 χρόνια.

Οι ηθοποιοί απαιτούν καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας από τις υπηρεσίες streaming, καθώς και τη δέσμευση ότι η τεχνητή νοημοσύνη και τα πρόσωπα και οι φωνές που δημιουργούνται από υπολογιστή δεν θα χρησιμοποιούνται για την αντικατάσταση των ηθοποιών.

Οι πρωταγωνιστές Σίλιαν Μέρφι και Έμιλι Μπλαντ αποχώρησαν από την πρεμιέρα του Οπενχάιμερ όταν ξεκίνησε η απεργία, σύμφωνα με τον σκηνοθέτη Κρίστοφερ Νόλαν.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη στην Καλιφόρνια, ο εκτελεστικός διευθυντής και επικεφαλής διαπραγματευτής του συνδικάτου δήλωσε ότι η απεργία είναι «μέσο έσχατης ανάγκης». «Δεν μας άφησαν άλλη επιλογή», πρόσθεσε.

Την Τετάρτη, το συνδικάτο -επίσημα γνωστό ως Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists, ή SAG-AFTRA, το οποίο εκπροσωπεί περίπου 160.000 ηθοποιούς του Χόλιγουντ- δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συμφωνία με τα μεγάλα στούντιο.

Η διακοπή των συνομιλιών ώθησε την επιτροπή διαπραγματεύσεων του συνδικάτου να ψηφίσει ομόφωνα να συστήσει την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων.

Η ομάδα που εκπροσωπεί τα στούντιο, η Alliance of Motion Picture and Television Producers, ή AMPTP, δήλωσε ότι «η απεργία δεν είναι σίγουρα το αποτέλεσμα που ελπίζαμε, καθώς τα στούντιο δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τους καλλιτέχνες που δίνουν ζωή στις τηλεοπτικές εκπομπές και τις ταινίες μας».

«Η Ένωση επέλεξε δυστυχώς έναν δρόμο που θα οδηγήσει σε οικονομικές δυσκολίες για αμέτρητες χιλιάδες ανθρώπους που εξαρτώνται από τη βιομηχανία», προστίθεται στην ανακοίνωσή της.


Οι σεναριογράφοι

Μια ξεχωριστή απεργία της Συντεχνίας Συγγραφέων της Αμερικής με αίτημα καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 2 Μαΐου. Ορισμένοι σεναριογράφοι έχουν στραφεί στη συγγραφή έργων στην οικονομία της συναυλίας, τα οποία δεν καλύπτονται από τη σύμβαση μεταξύ της συντεχνίας και της Συμμαχίας Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης.

Η «διπλή απεργία» και των δύο συνδικάτων είναι η πρώτη από το 1960, όταν επικεφαλής της SAG ήταν ο ηθοποιός και πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν. Η τελευταία απεργία των ηθοποιών πραγματοποιήθηκε το 1980. Ένα τρίτο συνδικάτο, το Directors Guild of America, διαπραγματεύτηκε με επιτυχία μια σύμβαση τον Ιούνιο και δεν θα συμμετάσχει.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back