Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Χαρτογραφώντας την πρωτοπορία

Εικόνα του άρθρου Χαρτογραφώντας την πρωτοπορία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/08/2018, 20:04
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τον Μιχαήλ Χρυσοχόο, πρωτοπόρο της χαρτογραφίας και καταγόμενο από τη Ζίτσα, τίμησαν ο  Δήμος Ζίτσας, η Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζίτσας το βράδυ της Κυριακής 12 Αυγούστου στην Πινακοθήκη Χαρακτικής «Κώστας Μαλάμος».

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Απόστολος Κατσίκης, ο οποίος παρουσίασε τα σημαντικότερα σημεία από τη ζωή και το έργο του Μιχαήλ Χρυσοχόου.  «Τόσο σε χαρτογραφικό όσο και σε συγγραφικό επίπεδο διαπιστώνουμε και συνειδητοποιούμε το μέγεθος της συμβολής-προσφοράς του στα στρατιωτικά, επιχειρησιακά αλλά και διπλωματικά, εθνικά, επιστημονικά και εκπαιδευτικά δεδομένα και εξελίξεις της χώρας μας» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κατσίκης.

Στο χώρο της Πινακοθήκης εκτέθηκαν χάρτες από τις ειδικές συλλογές που διαθέτει η Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων και την ιδιωτική συλλογή των αδελφών Κοσμά.

Ο δήμαρχος Μιχαλης Πλιάκος στο χαιρετισμό του τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο τόπος μας, -η Ζίτσα που είμαστε σήμερα, αλλά και τα Γραμμενοχώρια, η Κληματιά, το Δεσποτικό- γέννησε σημαντικούς ευεργέτες και δασκάλους του γένους που με το έργο τους μας κάνουν υπερήφανους».


Η Βαΐα Οικονομίδου, προϊστάμενη της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης, χαρακτήρισε «γιγαντιαίο» το έργο του Μιχαήλ Χρυσοχόου και συμπλήρωσε πως «γνωρίζοντας την αξία των τεκμηρίων που διαθέτουμε στα 200 χρόνια λειτουργίας μας, φιλοσοφία μας είναι ,ότι οι θησαυροί είναι για όλους».

Τελος, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζίτσας Αγγελική Καραμπίνα, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «νιώθουμε απόψε πολύ συγκινημένοι αλλά και χαρούμενοι γιατί η Ζίτσα εκπληρώνει ένα μεγάλο χρέος σε ένα σπουδαίο τέκνο της».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back