ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ώρα… Πολυτεχνείου στα Γιάννενα

Εικόνα του άρθρου Ώρα… Πολυτεχνείου στα Γιάννενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/01/2017, 10:39
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μετά από 8 χρόνια γραφειοκρατικών και άλλων αρκετών σχεδιαστικών προσπαθειών, φαίνεται ότι το υπουργείο Παιδείας δίνει τη συγκατάθεσή του για την ίδρυση Πολυτεχνείου στα Γιάννενα. Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου αναμένεται να καταθέσει ίσως και εντός της εβδομάδας νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα γίνουν δύο πράγματα: αφενός, θα καταργηθεί η Σχολή Αρχιτεκτόνων (όχι το νεοσύστατο τμήμα), αφετέρου θα συγκροτηθεί το Πολυτεχνείο Ιωαννίνων με τα ήδη γνωστά εδώ και δύο χρόνια τμήματα: Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Μηχανικών Επιστήμης Υλικών και Μηχανικών Πληροφορικής. Η λειτουργία της σχολής, σε διοικητικό-ακαδημαϊκό επίπεδο, θα ξεκινήσει το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

Η λειτουργία του Πολυτεχνείου είναι «δισκοπότηρο» για τις τρεις τουλάχιστον τελευταίες πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία περίπου, «κόλλησε» τρεις μέχρι τώρα φορές στη «σιωπηλή» στάση του ΕΜΠ που έβαζε εμπόδια μέχρι τουλάχιστον το 2013, αλλά και στην κάθετη άρνηση των υπουργών Παιδείας που θήτευσαν την περίοδο 2009-2014, είτε μέσω του προγράμματος «Αθηνά» που ουσιαστικά περιέκοπτε τμήματα και σχολές, είτε παρασκηνιακά, με τη στάση που κρατούσαν κυρίως οι κατά καιρούς γραμματείς του υπουργείου.

Φυσικά, το πρόβλημα επαγγελματικής ουσίας που έχουν πτυχία όπως π.χ. αυτό του Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, του οποίου οι απόφοιτοι και οι απόφοιτες δεν λογίζονται ακόμα… μηχανικοί στο ΤΕΕ, δεν θα λυθεί απλά με τη λειτουργία της Πολυτεχνικής Σχολής. Αλλά γι αυτό το θέμα, μάλλον έχει περισσότερα να πει ο νυν υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, που ως πρόεδρος του ΤΕΕ, ήταν αυτός που σταμάτησε τη διαδικασία ένταξης των πτυχιούχων του τμήματος.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back