Την περσινή χρονιά έσπασε κάθε σημαντικό κλιματικό ρεκόρ και το 2024 μπορεί να είναι χειρότερο, δήλωσε χθες, Τρίτη 19 Μαρτίου ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO).
Ο μετεωρολογικός οργανισμός του ΟΗΕ ανέφερε στην ετήσια έκθεσή του για την κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος ότι η μέση θερμοκρασία έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των 174 ετών καταγραφής με σαφή διαφορά, φτάνοντας τους 1,45 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Οι θερμοκρασίες των ωκεανών έφτασαν επίσης τις θερμότερες των 65 ετών δεδομένων, με πάνω από το 90% των θαλασσών να έχουν βιώσει συνθήκες καύσωνα κατά τη διάρκεια του έτους, δήλωσε ο WMO, βλάπτοντας τα συστήματα διατροφής.
«Ο WMO κρούει τον κόκκινο συναγερμό στον κόσμο», δήλωσε η γενική γραμματέας του Οργανισμού, Αντρέα Σελέστ Σάουλιο.
«Αυτό που είδαμε το 2023, ιδίως με την πρωτοφανή θέρμανση των ωκεανών, την υποχώρηση των παγετώνων και την απώλεια των θαλάσσιων πάγων της Ανταρκτικής, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία».
Η κλιματική αλλαγή, που οφείλεται στην καύση ορυκτών καυσίμων, σε συνδυασμό με την εμφάνιση του φυσικού κλιματικού προτύπου Ελ Νίνιο, έσπρωξε τον κόσμο σε επίπεδα ρεκόρ το 2023.
Ο επικεφαλής του WMO για την παρακολούθηση του κλίματος, Ομάρ Μπαντούρ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» το 2024 να σημειωθούν νέα ρεκόρ ζέστης, λέγοντας ότι το έτος μετά από ένα Ελ Νίνιο είναι συνήθως ακόμη πιο θερμό.
Η έκθεση της Τρίτης έδειξε μια μεγάλη πτώση των θαλάσσιων πάγων της Ανταρκτικής, με το ανώτατο επίπεδο να μετράται σε 1 εκατομμύριο km2 κάτω από το προηγούμενο ρεκόρ - μια έκταση περίπου ισοδύναμη με το μέγεθος της Αιγύπτου.
Αυτή η τάση, σε συνδυασμό με την αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών που προκαλεί τη διαστολή του νερού, συνέβαλε σε υπερδιπλασιασμό του ρυθμού ανόδου της στάθμης της θάλασσας την τελευταία δεκαετία σε σύγκριση με την περίοδο 1993-2002, αναφέρεται στην έκθεση.
Η θερμότητα των ωκεανών ήταν εντονότερη στο Βόρειο Ατλαντικό με θερμοκρασίες κατά μέσο όρο 3 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο στα τέλη του 2023, αναφέρει η έκθεση. Οι θερμότερες θερμοκρασίες των ωκεανών επηρεάζουν τα ευαίσθητα θαλάσσια οικοσυστήματα και πολλά είδη ψαριών έχουν καταφύγει βορειότερα αναζητώντας ψυχρότερες θερμοκρασίες.
Η Σάουλιο δήλωσε ότι ελπίζει ότι η έκθεση θα ευαισθητοποιήσει για τη «ζωτική ανάγκη να αυξηθεί ο επείγων χαρακτήρας και η φιλοδοξία της δράσης για το κλίμα».
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μιλήσαμε για τον Κόκκινο Συναγερμό, επειδή πρέπει να φροντίσουμε για τους ανθρώπους και για το πώς θα υποφέρουν από αυτά τα πιο συχνά, πιο ακραία φαινόμενα», δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Αν δεν κάνουμε τίποτα, τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα και αυτό θα είναι δική μας ευθύνη».