ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

ΟΗΕ: Ο Ελ Νίνιο έφτασε και απειλεί ζωές

Εικόνα του άρθρου ΟΗΕ: Ο Ελ Νίνιο έφτασε και απειλεί ζωές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/07/2023, 16:28
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) του ΟΗΕ προειδοποίησε για την άφιξη του φαινομένου Ελ Νίνιο, με τους αξιωματούχους να προειδοποιούν ότι η προετοιμασία για ακραία καιρικά φαινόμενα είναι ζωτικής σημασίας για τη διάσωση ζωών.

Η προηγούμενη έλευση του Ελ Νίνιο ήταν το 2016, το οποίο παραμένει το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ. Το νέο φαινόμενο έρχεται να προστεθεί στην αυξανόμενη παγκόσμια θέρμανση που οφείλεται στις ανθρωπογενείς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, μια επίδραση που ο WMO αποκάλεσε «διπλό χτύπημα». Αυτό μπορεί να αυξήσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα τη στιγμή που ήδη καταγράφονται θερμοκρασίες ρεκόρ στην ξηρά και θάλασσα σε πολλά μέρη του πλανήτη.

Ο WMO δήλωσε ότι υπάρχει πλέον 90% πιθανότητα το φαινόμενο Ελ Νίνιο να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2023 σε μέτρια ή υψηλότερη ένταση. Η πιθανότητα ενός ισχυρού και ακόμη πιο θερμού Ελ Νίνιο στο τέλος του έτους ανερχόταν σε 56%, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αμερικανικών αρχών στις αρχές Ιουνίου.

Οι φυσικές διακυμάνσεις των ανέμων και των θερμοκρασιών των ωκεανών στον Ειρηνικό οδηγούν στις ακανόνιστες εναλλαγές μεταξύ του Ελ Νίνιο και της ψυχρότερης Λα Νίνια. Πρόκειται για το μεγαλύτερο φυσικό κλιματικό φαινόμενο στον πλανήτη και επηρεάζει δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Ο Ελ Νίνιο φέρνει συνήθως περισσότερες πλημμύρες στο νότιο τμήμα των ΗΠΑ, το νότιο τμήμα της Νότιας Αμερικής, το Κέρας της Αφρικής και την κεντρική Ασία, ενώ σοβαροί καύσωνες και ξηρασίες πλήττουν συχνά την ανατολική Αυστραλία, την Ινδονησία, τη νότια Ασία και την κεντρική Αμερική.

Τους τελευταίους μήνες έχουν καταγραφεί θερμοκρασίες ρεκόρ. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ρεκόρ μέσης θερμοκρασίας για τον Ιούνιο καταρρίφθηκε κατά σχεδόν έναν βαθμό και ένας πρωτοφανής καύσωνας έπληξε τις θάλασσες της χώρας. Οι θαλάσσιοι πάγοι γύρω από την Ανταρκτική σημείωσαν επίσης χαμηλό ρεκόρ.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι πρόκειται για την κλιματική κρίση που εξελίσσεται όπως είχαν προειδοποιήσει και όχι για μια απρόβλεπτη αύξηση της θέρμανσης. Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι ο Ελ Νίνιο θα μπορούσε να οδηγήσει το 2023 να γίνει το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί, αν και το μεγαλύτερο κύμα θερμότητας θα εμφανιστεί το 2024.

Με πληροφορίες από Guardian. Φωτογραφία: Celeste Urreaga/World Meteorological Organization



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back