ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Το Ελ Νίνιο υποχωρεί, αλλά οι θερμοκρασίες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα

Εικόνα του άρθρου Το Ελ Νίνιο υποχωρεί, αλλά οι θερμοκρασίες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/03/2024, 13:41
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) πιστεύει ότι το Ελ Νίνιο, ένα φυσικό φαινόμενο που προκαλεί άνοδο της θερμοκρασίας της επιφάνειας του νερού στις τροπικές περιοχές του Ειρηνικού, κορυφώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και τώρα υποχωρεί σταδιακά. 

«Θα συνεχίσει όμως να επηρεάζει το παγκόσμιο κλίμα τους επόμενους μήνες, τροφοδοτώντας τη θερμότητα που παγιδεύεται από τα αέρια του θερμοκηπίου που προέρχονται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες», προειδοποίησε ο WMO σε μια νεότερη ενημέρωση

Ο περασμένος Φεβρουάριος, μάλιστα, διαμορφώνεται ως ο θερμότερος Φεβρουάριος που έχει καταγραφεί ποτέ. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε σημειωθεί το 2016, που συνέπεσε με ένα άλλο σημαντικό φαινόμενο Ελ Νίνιο.

Ο WMO εκτιμά ότι «υπάρχει περίπου 60% πιθανότητα να διατηρηθεί το Ελ Νίνιο κατά τη διάρκεια του Μαρτίου-Μαΐου και 80% πιθανότητα να επικρατήσουν ουδέτερες συνθήκες (ούτε Ελ Νίνιο ούτε Λα Νίνια) κατά την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου». 

Το Ελ Νίνιο εμφανίζεται περιοδικά - κάθε δύο έως επτά χρόνια - και συνήθως διαρκεί μεταξύ εννέα και 12 μηνών. «Είναι ένα φυσικό κλιματικό φαινόμενο που σχετίζεται με τη θέρμανση της επιφάνειας του ωκεανού στον κεντρικό και ανατολικό τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό», εξήγησε ο WMO. Και επηρεάζει τις καιρικές συνθήκες και τις καταιγίδες σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Το Ελ Νίνιο ξεκίνησε τον Ιούνιο και συνέβαλε στο να γίνει το 2023 το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ. Ωστόσο, δεν ήταν η κύρια αιτία. Τα αέρια του θερμοκηπίου που εκπέμπονται από την παγκόσμια οικονομία είναι αυτά που οδήγησαν στη συνεχή άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας, μια τάση που έχει γίνει πιο έντονη την τελευταία δεκαετία.

«Κάθε μήνας από τον Ιούνιο του 2023 έχει σημειώσει νέο μηνιαίο ρεκόρ θερμοκρασίας - και το 2023 ήταν μακράν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ. Το Ελ Νίνιο έχει συμβάλει σε αυτές τις θερμοκρασίες ρεκόρ, αλλά τα αέρια του θερμοκηπίου που παγιδεύουν τη θερμότητα είναι αναμφισβήτητα ο κύριος ένοχος», εξήγησε η γενική γραμματέας του WMO Αντρέα Σελέστ Σάουλιο.

Ο περασμένος Ιανουάριος ήταν ο θερμότερος που έχει σημειωθεί ποτέ στη Γη από τότε που άρχισαν οι αξιόπιστες καταγραφές στα μέσα του 19ου αιώνα (αν και οι επιστήμονες του παλαιοκλίματος υποστηρίζουν ότι πρέπει να πάμε αρκετές χιλιετίες πίσω για να βρούμε τόσο υψηλές θερμοκρασίες). Και ο περασμένος Φεβρουάριος φαίνεται επίσης ότι θα σπάσει τα ρεκόρ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχονται από το Climate Pulse, ένα εργαλείο της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Το Climate Pulse, το οποίο παρέχει τη μέση ημερήσια θερμοκρασία, δείχνει ότι ο περασμένος Φεβρουάριος ήταν περίπου 0,2 βαθμούς Κελσίου θερμότερος από το 2016, το οποίο κατείχε το προηγούμενο ρεκόρ.

Οι δύο πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου ήταν ιδιαίτερα θερμές σε ολόκληρο τον πλανήτη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Climate Pulse. Οι θερμοκρασίες υποχώρησαν στο δεύτερο μισό του μήνα, αν και συνέχισαν να είναι από τις υψηλότερες στα ιστορικά αρχεία. Τα δεδομένα αυτά πρέπει ακόμη να επανεξεταστούν και να επαληθευτούν από την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής του Copernicus.

Φωτογραφία: World Meteorological Organization/Jamil Akhtar

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3