ΚΟΣΜΟΣ

WMO: Προετοιμαστείτε για ολοένα και πιο έντονα κύματα καύσωνα

Εικόνα του άρθρου WMO: Προετοιμαστείτε για ολοένα και πιο έντονα κύματα καύσωνα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/07/2023, 19:37
ΚΟΣΜΟΣ

Ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για ολοένα και πιο έντονα κύματα καύσωνα, δήλωσε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) του ΟΗΕ, καθώς μεγάλο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου ιδρώνει από τις υψηλές θερμοκρασίες.

«Τα φαινόμενα αυτά θα συνεχίσουν να αυξάνονται σε ένταση και ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για πιο έντονους καύσωνες»ψ, δήλωσε ο Τζον Νάιρν, ανώτερος σύμβουλος για θέματα ακραίας ζέστης στον WMO.


Ερωτηθείς σχετικά με τη σχέση μεταξύ του σημερινού καύσωνα και της κλιματικής αλλαγής, είπε: «Αυτά δεν είναι τα συνηθισμένα καιρικά συστήματα του παρελθόντος».

Το κύμα καύσωνα πρόκειται να ενταθεί αυτή την εβδομάδα, προκαλώντας αύξηση των θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι θερμοκρασίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και θανάτου, ανέφερε ο WMO σε ανακοίνωσή του.

«Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής επικεντρώνεται στις μέγιστες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας που ενέχουν τους μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία, ιδίως για τους ευάλωτους πληθυσμούς», δήλωσε ο WMO.

«Οι θερμοκρασίες στη Βόρεια Αμερική, την Ασία και σε όλη τη Βόρεια Αφρική και τη Μεσόγειο θα υπερβαίνουν τους 40 βαθμούς Κελσίου για έναν παρατεταμένο αριθμό ημερών αυτή την εβδομάδα καθώς ο καύσωνας εντείνεται», ανέφερε ο WMO.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back