Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΑΠΟΨΕΙΣ

Weatherman

Εικόνα του άρθρου Weatherman
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/01/2022, 11:09
ΑΠΟΨΕΙΣ

Στο Weatherman του 2005, ο Γκορ Βερμπίνσκι σκηνοθετεί τον Νίκολας Κέιτζ σε έναν από τους καλύτερους ρόλους του: είναι ο weatherman, o τύπος που λέει τον καιρό σε ένα κανάλι του Σικάγου. Πληρώνεται πολύ καλά, αλλά οι συμπολίτες του δεν τον σέβονται και του πετάνε φαγητά και άλλα διάφορα, όταν τον βλέπουν στον δρόμο. Ο λόγος, είναι ότι πληρώνεται πολύ περισσότερο από όσο θεωρούν ότι αξίζει μια τέτοια δουλειά, ειδικά όταν η πρόβλεψη διαψεύδεται.

Η καιρική πρόβλεψη και το καιρικό φαινόμενο είναι μια μικρή εμμονή των καιρών μας. Ειδικά στην Ελλάδα, όπου οι weathermen είναι σαφώς πιο λαοφιλείς και γίνονται μέχρι και βουλευτές.

Ένας λόγος (για την εμμονή) είναι ότι η χώρα συνεχίζει να έχει από ελλιπείς έως ελάχιστες δυνατότητες να αντιμετωπίσει τα, όλο και συχνότερα, έντονα καιρικά φαινόμενα. Ο κρατικός μηχανισμός στηρίζεται ακόμα σε μια αντίληψη «να σε πάρω τηλέφωνο να μου ανοίξεις το δρόμο», ενώ τα μέσα και μέτρα πρόληψης είναι ανύπαρκτα, είτε το χειμώνα, είτε το καλοκαίρι. Οι μεγάλοι οδικοί άξονες που κόστισαν και κοστίζουν ένα σωρό χρήματα στους πολίτες, ελέω συμφωνιών παραχώρησης, ενίοτε πλημμυρίζουν από τη βροχή ή κλείνουν από το χιόνι.

Η πρόνοια δεν υφίσταται. Στην καλύτερη βγαίνουν δακρύβρεχτοι τύποι όπως ο Νίκος Χαρδαλιάς, προσπαθώντας να μιμηθούν τον Νίκολας Κέιτζ, αλλά στον «Βράχο» και συνιστούν ή να μείνουμε μέσα ή να φύγουμε μακριά από το σπίτι, ανάλογα το φαινόμενο και την εποχή.

Μόνιμη συνοδεία αυτής της αδιέξοδης συζήτησης, είναι τα σχολεία. Για να εξασφαλιστεί το αυτονόητο, να είναι ανοιχτά δηλαδή σε κάθε περίσταση, θα έπρεπε να υπάρχουν προϋποθέσεις: να μην κλείνουν –με οικονομικά κριτήρια- και να αναγκάζονται τα παιδιά να μετακινηθούν ώρες ολόκληρες, να έχουν θέρμανση ικανή να εξασφαλίσει τους ελάχιστους όρους για το μάθημα, να ισχύουν τα πρωτόκολλα που ισχύουν στον «έξω κόσμο» για περιπτώσεις όπως η πανδημία και το υπουργείο να μην κοροϊδεύει κόσμο και λογική, με τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις που καθορίζονται από τις εμμονές της υπουργού και του επιτελείου της.

Τώρα για παράδειγμα θα πρέπει, ενώ τα παράθυρα είναι ανοιχτά λόγω covid και τα τμήματα έχουν περισσότερα παιδιά, αντί για διασπαρμένα σε περισσότερες αίθουσες, να γίνει κανονικά το μάθημα σε μερικές από τις πιο κρύες περιοχές της χώρας. Ή όταν υπάρχει απόφαση για κλείσιμο λόγω καιρού, με παραδοχή αδυναμίας του μηχανισμού δηλαδή, να επιστρέφουν τα μαθήματα στην τηλεκπαίδευση που είναι μια τελευταία λύση ανάγκης, σε μια χώρα με κάκιστες συνδέσεις, με ένα υπουργείο που εκτίθεται κάθε τρεις και λίγο για τις τεχνικές λεπτομέρειες των συμφωνιών του και επιμένει να θεωρεί ότι η τηλεκπαίδευση μπορεί όντως να υποκαταστήσει το μάθημα στην τάξη. Η υπουργός Παιδείας είναι απόλυτα εκτεθειμένη, πολιτικά, επιστημονικά και προσωπικά γι αυτή τη θέση της.

Πίσω λοιπόν στο Weatherman και τον Νίκολας Κέιτζ (που σύντομα θα παίξει… τον εαυτό του σε ταινία), ο ήρωας της ταινίας δεν διατείνεται ότι είναι μετεωρολόγος, με την επιστημονική έννοια του όρου. Στην Ελλάδα δεν ισχύει ούτε καν αυτό…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back