ΚΟΣΜΟΣ

Τζινπίνγκ-Κίσινγκερ: Οι «παλιοί φίλοι» δεν ξεχνιούνται

Εικόνα του άρθρου Τζινπίνγκ-Κίσινγκερ: Οι «παλιοί φίλοι» δεν ξεχνιούνται
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/07/2023, 23:03
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είπε στον Χένρι Κίσινγκερ ότι «παλιοί φίλοι» σαν κι αυτόν δεν θα ξεχαστούν ποτέ, δίνοντας έναν ευχάριστο τόνο στη συνάντησή τους στην κινεζική πρωτεύουσα την Πέμπτη, εν μέσω των προσπαθειών του Πεκίνου και της Ουάσινγκτον να επιδιορθώσουν τους φθαρμένους δεσμούς.

«Για άλλη μια φορά, η Κίνα και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι για το πού θα συνεχίσουν από εδώ και πέρα, και για άλλη μια φορά, και οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν μια επιλογή», είπε ο Σι στον πρώην Αμερικανό διπλωμάτη.

Ο Κίσινγκερ διαδραμάτισε σημαντικό διπλωματικό ρόλο στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου τη δεκαετία του 1970, όταν διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών και σύμβουλος εθνικής ασφάλειας στις κυβερνήσεις των προέδρων Ρίτσαρντ Νίξον και Τζέραλντ Φορντ.

Σημειώνοντας ότι ο Κίσινγκερ μόλις γιόρτασε τα 100α γενέθλιά του και έχει επισκεφθεί την Κίνα περισσότερες από 100 φορές, ο Σι δήλωσε ότι η επίσκεψή του αυτή τη φορά έχει «ιδιαίτερη σημασία».

«Ο κινεζικός λαός δεν ξεχνά ποτέ τους παλιούς του φίλους και οι σινοαμερικανικές σχέσεις θα είναι πάντα συνδεδεμένες με το όνομα του Χένρι Κίσινγκερ», του είπε ο Σι στον κρατικό ξενώνα Ντιαογιούταϊ, όπου συχνά γίνονται δεκτοί ξένοι αξιωματούχοι.

Ο Κίσινγκερ, ο οποίος χαίρει μεγάλου σεβασμού στην Κίνα και πραγματοποιεί τακτικές επισκέψεις μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα, δήλωσε ευγνώμων που το Πεκίνο είχε οργανώσει τη συνάντηση στο κτίριο όπου είχε συναντηθεί με Κινέζους ηγέτες κατά την πρώτη του επίσκεψη.

«Η σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας είναι θέμα παγκόσμιας ειρήνης και προόδου της ανθρώπινης κοινωνίας», ανέφερε ο Κίσινγκερ σύμφωνα με το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι επιτακτική ανάγκη να διατηρηθούν οι αρχές που θεσπίστηκαν με το Ανακοινωθέν της Σαγκάης, να εκτιμηθεί η ύψιστη σημασία που αποδίδει η Κίνα στην αρχή της μίας Κίνας και να κινηθεί η σχέση προς μια θετική κατεύθυνση», δήλωσε ο Κίσινγκερ στη συνάντηση.

Η επίσκεψή του στην Κίνα πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία οι δύο υπερδυνάμεις ξεκινούν μια πορεία εξομάλυνσης των σχέσεων τους, οι οποίες βρίσκονται ήδη σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

«Η Κίνα είναι πρόθυμη να συζητήσει με την αμερικανική πλευρά τον σωστό τρόπο για να τα βρουν οι δύο χώρες και να προωθήσουν τη σταθερή πρόοδο των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ», δήλωσε ο Σι.

Η Κίνα και οι ΗΠΑ μπορούν να επιτύχουν αμοιβαία επιτυχία και να ευημερήσουν μαζί, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι το κλειδί είναι να ακολουθήσουν τις αρχές του «αμοιβαίου σεβασμού, της ειρηνικής συνύπαρξης και της συνεργασίας που θα κερδίσουν όλοι».

Ο Κίσινγκερ συναντήθηκε επίσης με τον κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας Γουάνγκ Γι και με τον υπουργό Άμυνας Λι Σανγκφού στο ταξίδι του, το οποίο η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε ιδιωτική επίσκεψη.

Οι εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου έχουν αυξηθεί για μια σειρά θεμάτων, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Ταϊβάν και οι εμπορικοί περιορισμοί.

Η Ουάσινγκτον προσπάθησε να αποκαταστήσει τους διαύλους επικοινωνίας για αυτά και άλλα ζητήματα μέσω πρόσφατων διπλωματικών επισκέψεων υψηλού επιπέδου.

Ο προεδρικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Τζον Κέρι ολοκλήρωσε μακρές συνομιλίες με το Πεκίνο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής την Τετάρτη και ο νυν υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επισκέφθηκε το Πεκίνο τον περασμένο μήνα.

Με πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία: Xinhua/Huang Jingwen

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back