ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τζαμί Καλούτσιανης: Στην αναμονή για λίγο ακόμη…

Εικόνα του άρθρου Τζαμί Καλούτσιανης: Στην αναμονή για λίγο ακόμη…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/08/2023, 18:14
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η διαγωνιστική διαδικασία για τη στερέωση και αποκατάσταση του Τζαμιού Καλούτσιανης, στα Γιάννενα, με προϋπολογισμό 1,9 εκατ. ευρώ, προχωράει από το υπουργείο Πολιτισμού.

Στα μέσα Ιουλίου, το υπουργείο κατακύρωσε το αποτέλεσμα του ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού στην εταιρία «Έντι Ι. Ράφτης», η οποία ήταν και η μοναδική που υπέβαλε οικονομική προσφορά. Η εταιρία κατέθεσε προσφορά με έκπτωση 3%. Μετά την εξέλιξη, αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης.

Το έργο της αποκατάστασης του Τζαμιού της Καλούτσιανης χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. Αποτελεί κι αυτό ένα ακόμα έργο που γίνεται όχι με αυτεπιστασία των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού, όπως συνηθιζόταν, αλλά με διαγωνισμό.

Τη μελέτη αποκατάστασης του μνημείου, την οποία χρηματοδότησε η Περιφέρεια Ηπείρου, την είχε αναλάβει μια διεπιστημονική ομάδα με επικεφαλής τη γιαννιώτισσα επίκουρη καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ελευθερία Τσακανίκα.


Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως στη μελέτη τον Ιούλιο του 2020. Τον Μάιο του 2022, η αποκατάσταση του οθωμανικού αυτού μνημείου εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 2,2 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 300.000 ευρώ αφορούν τη συντήρηση τοιχογραφιών και των ξύλινων και γύψινων στοιχείων του τζαμιού, που έχει ξεκινήσει από την άνοιξη να γίνεται από προσωπικό των αρχαιολογικών υπηρεσιών.

Τον Μάρτιο του 2023, ακολούθησε η έγκριση της μελέτης για τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και της οικονομοτεχνικής μελέτης. Και δυο μήνες μετά, τον Μάιο βγήκε στον αέρα η διακήρυξη του διαγωνισμού.

Το Τζαμί της Καλούτσιανης αποτελεί ένα δυνατό τοπόσημο, ένα μνημείο που έχει καθορίσει την ταυτότητα μιας από τις πιο ιστορικές συνοικίες των Ιωαννίνων και που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της πόλης.

Το οθωμανικό αυτό κτίριο ήταν από τα πρώτα κτίρια της πόλης των Ιωαννίνων που χαρακτηρίστηκαν μνημεία από το υπουργείο Πολιτισμού –από το 1925 ήδη.


Τη δεκαετία του ’20, το τζαμί, μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών βάσει της συνθήκης της Λωζάνης, πέρασε στην Εθνική Τράπεζα και στη συνέχεια σε χέρια ιδιωτών, οι οποίοι το μίσθωναν για διάφορες χρήσεις εμπορικού χαρακτήρα κυρίως –ακόμα και το ΚΤΕΛ είχε στεγαστεί εκεί. Παρά την κήρυξη του μνημείου ως διατηρητέου, προχώρησε η κατάτμηση του τεμένους σε τρεις ιδιοκτησίες που συνοδεύτηκε από δομικές παρεμβάσεις.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, το υπουργείο Πολιτισμού ξεκίνησε τις διαδικασίες απαλλοτρίωσης του τζαμιού. Το 2005, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της απαλλοτρίωσης, από το μνημείο αποχώρησαν και οι τελευταίες εμπορικές δραστηριότητες.

Λόγω ακριβώς και των διαφόρων χρήσεων, το τζαμί της Καλούτσιανης δέχτηκε πολλές επεμβάσεις και μετατροπές, πρόχειρες και μη, που αλλοίωσαν τα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία του.

Το τέμενος αποτελείται από την αίθουσα προσευχής (με ξύλινο εξώστη), το προστώο (ρεβάκ) και τον μιναρέ.

Διαβάστε: Τζαμί Καλούτσιανης, «μια ευκαιρία για την πόλη»


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3