Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τζαμί Καλούτσιανης: Σαν να κρέμεται από μια κλωστή

Εικόνα του άρθρου Τζαμί Καλούτσιανης: Σαν να κρέμεται από μια κλωστή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/11/2016, 01:13
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Φανταστείτε την Καλούτσιανη χωρίς το τζαμί της, την πόλη χωρίς αυτό το τέμενος που αποτελεί μέρος της ταυτότητάς της και του πολιτιστικού και κοινωνικού γίγνεσθαι. Δεν είναι δύσκολο να το φανταστείτε. Η «μαγιά» υπάρχει.

Το τζαμί της Καλούτσιανης στέλνει εδώ και καιρό μηνύματα SOS. Η γνωστή ασπροκόκκινη κορδέλα («μείνετε μακριά μου») που έχει «αγκαλιάσει» τις τελευταίες μέρες όλο το μνημείο έρχεται να επιτείνει αυτή την αίσθηση του επερχόμενου κενού. Το τζαμί μοιάζει σαν να στέκεται όρθιο από θαύμα. Κι αν δεν γίνει κάτι άμεσα, ό,τι δυσάρεστο επακολουθήσει, δεν μπορεί να αποτελέσει έκπληξη για κανέναν.

Το υπουργείο Πολιτισμού έχει νίψει τας χείρας του επί της ουσίας, από τη στιγμή που η Περιφέρεια Ηπείρου ανέλαβε να προχωρήσει στην αποκατάστασή του πριν από επτά περίπου χρόνια. Κι όντως, έγιναν κάποιες εργασίες, που αφορούσαν κυρίως τη στερέωση του θόλου (σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων), ο οποίος είχε κριθεί τότε ότι είχε άμεση προτεραιότητα. Ωστόσο, τα χρόνια πέρασαν και οι εργασίες στο υπόλοιπο τζαμί δεν συνεχίστηκαν για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων ήταν η απουσία ολοκληρωμένης μελέτης. Μόλις πριν από λίγους μήνες, η Περιφέρεια Ηπείρου ανέθεσε σε ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου την εκπόνηση της μελέτης για την αναστήλωση του τζαμιού, η οποία ολοκληρώνεται αυτή την περίοδο. Το επόμενο βήμα είναι να πάει η μελέτη για στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) του υπουργείου Πολιτισμού. Και το κυριότερο βήμα, βέβαια, να βρεθεί χρηματοδότηση. Αναμφίβολα, είναι αρκετά τα βήματα που πρέπει να γίνουν και χωρίς μάλιστα το αποτέλεσμά τους να είναι προδικασμένο. Το θέμα είναι αν ο χρόνος θα επιδείξει επιείκεια στην πόλη…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back