ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τζαμί Καλούτσιανης: έναν χρόνο μετά

Εικόνα του άρθρου Τζαμί Καλούτσιανης: έναν χρόνο μετά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/04/2023, 03:12
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στον «αέρα» βγαίνει στις 7 Απριλίου από το υπουργείο Πολιτισμού η διακήρυξη του διαγωνισμού για το έργο αποκατάστασης του Τζαμιού της Καλούτσιανης, προϋπολογισμού 1,9 εκατ. ευρώ.

Την ανακοίνωση έκανε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης στο περιθώριο σύσκεψης που έγινε στην Περιφέρεια Ηπείρου με τις αρχαιολογικές υπηρεσίες και τη Διαχειριστική Αρχή υπό την προεδρία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη. Την ανακοίνωση του περιφερειάρχη επιβεβαίωσε λίγα λεπτά αργότερα και η υπουργός κα Μενδώνη, η οποία χαρακτήρισε το Τζαμί της Καλούτσιανης «τοπόσημο».

Η ημερομηνία για την υποβολή προσφορών του διαγωνισμού αναμένεται να γίνει γνωστή με την ανάρτηση της διακήρυξης.

Υπενθυμίζεται ότι η ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. είχε γίνει πέρσι τον Μάιο. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 2,2 εκατ. ευρώ -1,9 εκατ. ευρώ για το έργο της αναστήλωσης και 300.000 ευρώ για συντήρηση τοιχογραφιών και ξύλινων και γύψινων στοιχείων από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες με αυτεπιστασία. Οι εργασίες της συντήρησης, όπως είπε η κα Μενδώνη, έχουν ξεκινήσει ήδη.

Κατά τα άλλα τόσο η κα Μενδώνη όσο και ο κ. Καχριμάνης αναφέρθηκαν στην καλή τους συνεργασία.

Διαβάστε: Τζαμί Καλούτσιανης: Κι ο χρόνος κυλάει...

Η κα Μενδώνη επισκέφθηκε και το Δημαρχείο όπου συζήτησε με τη δημοτική αρχή για τα έργα στο Κάστρο. «Η υπουργός είναι φίλη των Ιωαννίνων και στήριξε όλες τις επιλογές του Δήμου στον τομέα του πολιτισμού και τα μεγάλα έργα που γίνονται στο Κάστρο. Σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματα που θα γίνουν και είμαστε σε πλήρη σύμπνοια. Έχουμε και νέες ιδέες που κατατέθηκαν και τις οποίες θα δούμε διεξοδικά στην πορεία» ανέφερε ο δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου.

Η κα Μενδώνη είπε από την πλευρά της: «Η επίσκεψή μας στο Δημαρχείο ήταν μία επιβαλλόμενη τιμή στο νέο δήμαρχο αλλά κυρίως ήταν ένα προσκύνημα στον απελθόντα, τον Μωυσή Ελισάφ, με τον οποίο είχα μία φιλική σχέση για πολλά χρόνια. Η παρακαταθήκη του Μωυσή είναι κατά κύριο λόγο η προσφορά όλων των φίλων του στην πόλη. Έτσι είχαμε μία πολύ καλή συζήτηση για τα έργα που είχαμε δρομολογήσει και αφορούν την προσβασιμότητα στο Κάστρο και την ανάπλαση των δύο ακροπόλεων. Το Κάστρο αποτελεί ένα μνημείο- σύμβολο για την πόλη των Ιωαννίνων και συγχρόνως ένα συγκριτικό πλεονέκτημα της πόλης. Έτσι θα προχωρήσει τη νέα προγραμματική περίοδο και η ανάπλαση».


Photo credit: Από το προφίλ του περιφερειάρχη στο facebook. Επίσκεψη-αυτοψία στο Τζαμί Καλούτσιανης

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back