Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

#typos151: Από την εκλογή Πούτιν μέχρι την εξάρθρωση της 17Ν

Εικόνα του άρθρου #typos151: Από την εκλογή Πούτιν μέχρι την εξάρθρωση της 17Ν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/05/2023, 20:13
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Tο πρότζεκτ #151 του Τύπου Ιωαννίνων, είναι μια αποτύπωση της κοινοβουλευτικής ιστορίας της Ελλάδας σε 151 γεγονότα, ιστορικές περιόδους, εκλογές. 

Κάθε μέρα ανεβαίνει και από ένα στα social media του Τύπου:

Στο twitter 

Στο instagram 

Στο TikTok

Ακολουθήστε τον Τύπο Ιωαννίνων για να μπορείτε να τα παρακολουθείτε κάθε πρωί, στα παραπάνω σημεία. 

   

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:



Ο Πούτιν στην εξουσία

Στις 31 Δεκεμβρίου 1999 παραιτείται ξαφνικά ο πρώτος πρόεδρος της Ρωσίας Μπορίς Γέλτσιν, ένας από τους πιο μοιραίους ηγέτες της ιστορίας. Τη θέση του αναλαμβάνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, πρώην πράκτορας της KGB, ο οποίος έμελλε να γίνει σχεδόν μόνιμος πρόεδρος της Ρωσίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αλλά και από τους πλέον αμφιλεγόμενους και ισχυρούς ηγέτες του κόσμου. Ο Πούτιν ανέπτυξε μια πολιτική γύρω από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με μια νέου τύπου ρωσικού εθνικού ιδεώδους, το οποίο συμπεριλαμβάνει ακόμα και κομμάτια της ιστορίας της Σοβιετικής Ένωσης, κατ’ επιλογήν φυσικά. Έχει κατηγορηθεί βάσιμα ως ομοφοβικός και διώκτης της αντιπολίτευσης στη Ρωσία. Παραμένει στην εξουσία μέχρι και σήμερα, που θεωρείται πλέον ένας από τους πιο επικίνδυνους απολυτάρχες στον κόσμο, μετά την εισβολή στην Ουκρανία με πρόσχημα τον «αντιφασιστικό αγώνα» και πραγματικό επίδικο, τον έλεγχο στα ενεργειακά.

Οι αμφίρροπες εκλογές του 2000 και η είσοδος στο ευρώ

Στις 9 Απριλίου 2000 το ΠΑΣΟΚ κερδίζει και πάλι τις εκλογές με 43,79% και η ΝΔ του Κώστα Καραμανλή πλέον, παίρνει 42,74%. Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες η ΝΔ φαίνεται να κερδίζει τις εκλογές και στελέχη της κάνουν δηλώσεις ως νικητές των εκλογών. Το αποτέλεσμα ωστόσο αλλάζει στην τελική του μορφή λίγο πριν τις 3 το πρωί. Η διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων κρίθηκε σε λίγες χιλιάδες ψήφους. Το ΠΑΣΟΚ παίρνει 3.007.596 και η ΝΔ 2.935.196. Το ΚΚΕ παίρνει 5,52% και ο Συνασπισμός 3,20% μπαίνοντας οριακά στη Βουλή.

Στις 19 Ιουνίου 2000 γίνεται η σύνοδος των 15 χωρών της ΕΕ στη Σάντα Μαρία ντα Φέιρα, στην Πορτογαλία. Κεντρικό θέμα της σύσκεψης είναι η ένταξη της Ελλάδας ως δωδέκατο μέλος της νομισματικής ένωσης, πράγμα που επαληθεύεται και επισημοποιείται στην ομώνυμη συνθήκη.

Η εκκλησία κάνει συλλαλητήρια, ιδρύεται το κόμμα του ΛΑΟΣ

Στις 21 Ιουνίου 2000 γίνεται η δεύτερη και μεγαλύτερη «λαοσύναξη» που διοργανώνει η Ελληνική Εκκλησία, στην πιο δημόσια και δυναμική της παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Αφορμή ήταν η αφαίρεση του θρησκεύματος από τις νέες ταυτότητες. Τα συλλαλητήριο στηρίζει αναφανδόν η αντιπολίτευση της ΝΔ, αλλά όταν έρχεται στην κυβέρνηση, ούτε αυτή διενεργεί δημοψήφισμα, όπως ζητούσε η εκκλησία. Τον επόμενο Σεπτέμβριο η εκκλησία ξεκίνησε συλλογή υπογραφών κατά της αφαίρεσης του θρησκεύματος, οι οποία ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2001 με 3.000.000 υπογραφές που παραδόθηκαν από τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2000 ιδρύεται ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός από αποχωρήσαντες της ΝΔ και άτομα του ακροδεξιού πολιτικού χώρου. Πρόεδρος του κόμματος είναι ο ιδιοκτήτης ΜΜΕ  Γιώργος Καρατζαφέρης, πρώην βουλευτής της ΝΔ. Η πολιτική τοποθέτηση του κόμματος είναι στο χώρο της λαϊκής και εθνικιστικής δεξιάς και της ακροδεξιάς.

Το ναυάγιο του «Σάμινα» και της πολιτικής ευθύνης

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2000, η Ελλάδα βιώνει μια από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες της. Το «Εξπρές Σάμινα» προσκρούει στις βραχονησίδες Πόρτες ανοιχτά της Πάρου και βυθίζεται λίγο πριν το λιμάνι του νησιού, με 81 νεκρούς. Δημιουργείται τεράστιο θέμα με την καθυστέρηση της σωστικής προσπάθειας που στηρίχτηκε πρακτικά από επιβάτες, εθελοντές, τους κατοίκους της Πάρου και τις αρχές του νησιού. Ο υπουργός Ναυτιλίας τότε Χρήστος Παπουτσής αρνείται κάθε πολιτική ευθύνη για την τραγωδία, προκαλώντας οργή.

Ο «Ελ. Βενιζέλος» και ο «Χαρίλαος Τρικούπης»

Στις  29 Μαρτίου 2001 ξεκινάει να λειτουργεί το νέο αεροδρόμιο της Αθήνας, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» που αντικαθιστά το Ελληνικό, το οποίο εξυπηρετούσε για 60 χρόνια. Η έκταση του Ελληνικού εκχωρήθηκε τελικά σε ιδιωτικά συμφέροντα για την κατασκευή πολυτελών κατοικιών, ψυχαγωγικών υποδομών κ.α. Στις 7 Αυγούστου του 2004, ολοκληρώνεται το οδόστρωμα της γέφυρας στη ζεύξη Ρίου-Αντιρρίου, η οποία θα ονομαστεί αργότερα, το 2007, «Χαρίλαος Τρικούπης», καθώς η ζεύξη υπήρξε ένα από τα οράματα του έλληνα πρωθυπουργού. Μέχρι το 2015, η γέφυρα δεν συνδέθηκε με αξιόλογο και ασφαλές οδικό δίκτυο, εκατέρωθεν.

Το 2017 ολοκληρώθηκε η Ιόνια οδός και η Ολυμπία οδός. Το κόστος των διοδίων παραμένει υψηλό.

Η μέρα που ο κόσμος κράτησε την ανάσα του

11 Σεπτεμβρίου 2001: Το γεγονός που αλλάζει το ρου της παγκόσμιας ιστορίας: Από το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου οι ΗΠΑ δέχονται «ασύμμετρη επίθεση», καθώς δύο αεροπλάνα υπό αεροπειρατεία πέφτουν στους «δίδυμους πύργους» του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου που καταρρέουν, Ένα ακόμα αεροπλάνο πέφτει στο Πεντάγωνο και ένα τέταρτο συντρίβεται στην Πενσυλβάνια. Πάνω από 3.000 είναι οι νεκροί.

Το ευρώ στη ζωή μας

Την 1 Ιανουαρίου 2002 ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης παίρνει το πρώτο 20ευρο από τραπεζικό μηχάνημα, συμβολίζοντας έτσι την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Δίπλα του, είναι ο τότε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Λουκάς Παπαδήμος. Από τον ερχόμενο Μάρτιο, η δραχμή παύει να ισχύει στις συναλλαγές ως «φυσικό νόμισμα» και για ένα διάστημα ακόμα γίνονται δεκτές οι ανταλλαγές της με ευρώ. Η Ελλάδα μπαίνει στην ευρωζώνη με ισοτιμία 340,75 δραχμές=1 ευρώ.

Η εξάρθρωση της «17Ν»

Το βράδυ της 29η Ιουνίου 2002 ξεκινάει η εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη». Βόμβα εκρήγνυται στα χέρια του Χριστόδουλου Ξηρού, ο οποίος επιζεί με σοβαρά προβλήματα υγείας. Ο Ξηρός προσπαθούσε εκείνη την ώρα να τοποθετήσει τη βόμβα σε εκδοτήρια ακτοπλοϊκής εταιρίας. Η σύλληψή του αρχίζει να «ξηλώνει» το νήμα της τρομοκρατικής οργάνωσης. Ξεκινούν οι συλλήψεις σε όλη τη χώρα, ενώ ο Ξηρός ανακρίνεται, παρότι πολυτραυματίας και η οργάνωση εξαρθρώνεται. Συνολικά, συλλαμβάνονται 16 άτομα, εκ των οποίων η ηγετική ομάδα τιμωρείται με βαρύτατες ποινές, οι οποίες ξεκινούν από τις 17 φορές ισόβια Αλέξανδρο Γιωτόπουλο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back