dodoni back
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

#typos151: Από τις Πρέσπες, στο σήμερα

Εικόνα του άρθρου #typos151: Από τις Πρέσπες, στο σήμερα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/07/2023, 12:02
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Για 151 μέρες, κάθε μέρα, ο Τύπος Ιωαννίνων typos-i.gr έφτιαχνε και ανέβαζε μια κάρτα και ένα βίντεο, με ένα ιστορικό γεγονός που επηρέασε, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, άμεσα ή έμμεσα, τον κοινοβουλευτισμό στην Ελλάδα, από την απαρχή του μέχρι πριν από λίγες μέρες.

Το project #typos151 ήταν ένα από τα πράγματα που θα γίνονται, σε σταθερή βάση, στο μέσο που διαβάζετε.

Αν θέλετε να ανατρέξετε στην κοινοβουλευτική ιστορία της Ελλάδας, μπορείτε να το κάνετε αναζητώντας με το hashtag #typos151 στα εξής:

Στο twitter 

Στο instagram 

Στο TikTok


Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:


Η συμφωνία των Πρεσπών

Στις 12 Ιουνίου 2018, Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία συνυπογράφουν τη «Συμφωνία των Πρεσπών». Πρακτικά, η συμφωνία αντικαθιστά την ενδιάμεση συμφωνία του 1995 και προβλέπει ότι το όνομα της γείτονος είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ή απλώς Βόρεια Μακεδονία έναντι όλων και για εσωτερική χρήση (erga omnes). Η υπογραφή συναντάει έντονες αντιδράσεις, διοργανώνονται συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια, με έντονη τη δράση και την παρουσία της ακροδεξιάς. Η αξιωματική αντιπολίτευση της ΝΔ κατακρίνει τη συμφωνία, στελέχη της παίρνουν μέρος στα συλλαλητήρια, αλλά δεν την καταργεί όταν έρχεται στην κυβέρνηση.


Η τραγωδία στο Μάτι

Στις 23 Ιουλίου 2018 ξεσπάνε μεγάλες πυρκαγιές στην Αττική, στην Κινέτα και στην Πεντέλη. Η δεύτερη πυρκαγιά κατεβαίνει από το Νταού προς το Νέο Βουτζά και το Μάτι, όπου εγκλωβίζονται, εξαιτίας της κάκιστης πρόβλεψης των αρχών, 103 άτομα.

Για τα αίτια της πυρκαγιάς, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις κατά 20 συνολικά ατόμων, μεταξύ των οποίων οι τότε αρχηγός και υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, η Περιφερειάρχης Αττικής και δήμαρχοι της περιοχής.

Η τραγωδία που ήταν η φονικότερη αστική πυρκαγιά στην Ελλάδα, έγινε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από την τότε αντιπολίτευση της ΝΔ, η οποία χρησιμοποίησε κατά κόρον τη δικαιολογημένη λαϊκή αγανάκτηση, εις βάρος της κυβέρνησης. Αργότερα, διατήρησε σε καίριες θέσεις πρόσωπα που έφεραν θεσμική και υπηρεσιακή ευθύνη για την πυρκαγιά.


Η επιστροφή της ΝΔ στην εξουσία

Στις 7 Ιουλίου 2019, γίνονται βουλευτικές εκλογές, στο τέλος της τετραετίας. Η ΝΔ επιστρέφει στην εξουσία, κερδίζοντας με διαφορά 8,3% τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος περνάει στην αξιωματική αντιπολίτευση. Το ΚΙΝΑΛ παίρνει 6,29%, το ΚΚΕ 5,55%, η Ελληνική Λύση 3,70% και το ΜέΡΑ25 3,44%. Ορκίζεται πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ηγούμενος μιας από τις πολυπληθέστερες κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης.


ΕΡΤ-ΚΥΠ στον πρωθυπουργό

Με το δεύτερο κιόλας διάταγμά του ως πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίζει να παρέμβει πολιτικά στην ενημέρωση, παίρνοντας την ευθύνη της ΕΡΤ και του ΑΠΕ. Η απόφασή του κατακρίνεται έντονα, καθώς παραβιάζει τη διάκριση των εξουσιών και παρεμβαίνει στην ελευθερία και ανεξαρτησία του Τύπου. Στην πορεία της διακυβέρνησής του, θα γίνουν πλείστες παρεμβάσεις, ευθείς και πλάγιες, στον Τύπο. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης αποφασίζει να είναι υπεύθυνος για την ΕΥΠ, κάτι που στην πράξη θα απέλθει, λίγα χρόνια αργότερα, όταν θα αποκαλυφθεί ότι το ελληνικό κράτος παρακολουθεί παράνομα και συλλήβδην. Χωρίς να του κοστίσει εκλογικά, ωστόσο.


Tα χαμένα χρόνια της πανδημίας

Στις 26 Φεβρουαρίου 2020 ανακοινώνεται το πρώτο κρούσμα covid στην Ελλάδα. Ακολουθούν 2,5 περίπου χρόνια με μέτρα, καραντίνες, διαρκείς παλινδρομήσεις της διοίκησης, μέτρα που τίθενται συχνά σε αμφισβήτηση για τη σκοπιμότητα και αποτελεσματικότητά τους και συνολικά, το τραγικό δεδομένο των 34.779 νεκρών. Μεγάλο ήταν επίσης το κύμα συνωμοσιολογίας, που συχνά τροφοδοτήθηκε από τις ίδιες τις διοικητικές σκοπιμότητες. Οι καραντίνες και περιορισμοί άρθηκαν κατά τις τουριστικές περιόδους, μέχρι να λήξουν οριστικά, το 2022.


Άνοιξη 2020: Η λίστα Πέτσα και η χειραγώγηση των ΜΜΕ

Κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, η κυβέρνηση της ΝΔ χορήγησε συνολικά περίπου 20 εκατ. ευρώ για την καμπάνια «μένουμε σπίτι». Τα χρήματα χορηγήθηκαν κατά κύριο λόγο και μέγεθος σε φίλια προς την κυβέρνηση μέσα, χωρίς πάντως να αποφευχθούν και οι αντιθέσεις μεταξύ των. Τα κριτήρια της διανομής των χρημάτων ήταν διάτρητα, τόσο στο ποιος έπαιρνε, όσο και στο πόσα χρήματα έπαιρνε. Η λίστα πήρε το όνομα του διαχειριστή της, του τότε κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ο οποίος αργότερα μετακινήθηκε σε άλλο υπουργείο.


Η ΧΑ καταδικάζεται στο Εφετείο

Μετά από 5 χρόνια δικάσιμων, η δίκη της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής ολοκληρώνεται στο Εφετείο, στους Αμπελόκηπους. Στελέχη της, βουλευτές και μέλη, καταδικάζονται για τη δολοφονία του αντιναζί Παύλου Φύσσα και τις απόπειρες ανθρωποκτονίας εις βάρος του αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ και στελεχών του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ. Η απόφαση γίνεται δεκτή με ζητωκραυγές και συνθήματα από τον κόσμο που έχει συγκεντρωθεί στο Εφετείο. Σχεδόν αυτόματα, τα ΜΑΤ χτυπούν τη συγκέντρωση με χημικά.


Η ενέργεια γίνεται πανάκριβη

Στις 22 Δεκεμβρίου 2021, οι τιμές στην «προημερήσια χονδρική αγορά» ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα, έσπασαν το φράγμα των 400 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ήταν μια κορύφωση της ακρίβειας στην ενέργεια στην Ελλάδα, αποτέλεσμα της ένταξης στο «χρηματιστήριο ενέργειας». Η κυβέρνηση προσπάθησε να εμφανίσει ως «εισαγόμενη» την ακρίβεια, ωστόσο η άνοδος των τιμών είχε ξεκινήσει πολύ πριν προκύψει η κρίση στην Ουκρανία, ενώ έρευνα της DW παρέθετε πολλές ακόμα αιτίες που έκαναν την ενέργεια είδος πολυτελείας. Προκειμένου να ανασχέσει την κοινωνική κρίση και δυσαρέσκεια, η κυβέρνηση προχώρησε σε επιδότηση των τιμών ρεύματος. Το target model που προβλήθηκε ως «μεγάλη μεταρρύθμιση» απέτυχε και το κόστος στην πραγματικότητα, δεν μειώθηκε.


Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων

To καλοκαίρι του 2020 ένας έλληνας δημοσιογράφος διαπιστώνει ότι το τηλέφωνό του παρακολουθείται. Ξετυλίγεται το κουβάρι παρακολουθήσεων δημοσιογράφων, πολιτικών προσώπων, μεταξύ των οποίων και ο αργότερα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, με παράνομο λογισμικό.

Η κυβέρνηση αρχικά αρνείται τις καταγγελίες, στην πορεία όμως καθαιρούνται ουσιαστικά ο διοικητής της ΕΥΠ και (παραιτείται) ο γ.γ. του πρωθυπουργού και ανιψιός του. Η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να μη φτάσουν οι ευθύνες στον πρωθυπουργό, ο οποίος είναι, με δική του απόφαση, πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ.

Ο παραιτηθείς ανιψιός του απαντάει με SLAPP-μηνύσεις κατά ΜΜΕ, για τις αποκαλύψεις. Η κυβέρνηση δυσχεραίνει συνεχώς το έργο των ΜΜΕ που κάνουν αποκαλύψεις, καθώς και των ανεξάρτητων αρχών που διερευνούν την υπόθεση. Η Ελλάδα εκτίθεται, τόσο από ρεπορτάζ ξένων ΜΜΕ, όσο και από την ίδια την ΕΕ που απαιτεί διαλεύκανση της υπόθεσης.


Η τραγωδία των Τεμπών

Στις 23 Φεβρουαρίου 2023 δύο τρένα συγκρούονται σφοδρά κοντά στον Ευαγγελισμό Λάρισας, στα Τέμπη. Αποτέλεσμα ήταν 57 θάνατοι και 85 τραυματισμοί επιβατών και προσωπικού.

Το τραγικό δυστύχημα προέκυψε ελέω μεγάλων ελλείψεων σε συστήματα ασφαλείας, σε σημείο που να μην μπορεί να αναστραφεί και να αποτραπεί το ανθρώπινο λάθος.

Οι συνδικαλιστές είχαν ενημερώσει πολλές φορές νωρίτερα για τα προβληματικά ή απόντα συστήματα, χωρίς να εισακουστούν.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποπειράθηκε να ρίξει την ευθύνη αποκλειστικά σε ανθρώπινα λάθη, αποκρύπτοντας τις μεγάλες ελλείψεις. Μαζικές πορείες διαμαρτυρίας, έγιναν σε όλη τη χώρα.


Εκλογές 2023: η συντριβή της αντιπολίτευσης

Στις 21 Μαΐου 2023 γίνονται εκλογές με απλή αναλογική. Η ΝΔ θριαμβεύει με 40,79% και ο ΣΥΡΙΖΑ συντρίβεται με 20,07%. Το ΠΑΣΟΚ παίρνει 11,46%, το ΚΚΕ 7,23% και η Ελληνική Λύση 4,45%. Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου η ΝΔ λαμβάνει 40,56%, ο ΣΥΡΙΖΑ 17,83%, το ΠΑΣΟΚ 11,84%, το ΚΚΕ 7,69%, ενώ η ακροδεξιά και τα νεοναζιστικά και υπερσυντηρητικά μορφώματα επιστρέφουν στη Βουλή, παρά τις απαγορεύσεις: Σπαρτιάτες 4,63%, Ελ. Λύση 4,44%, Νίκη 3,69%. Στη Βουλή μπαίνει και το πολιτικά ετερόκλητο κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας με 3,17%.


Παραιτείται ο Αλέξης Τσίπρας

Μετά από δύο συντριπτικές ήττες, στις 29 Ιουνίου 2023, ο Αλέξης Τσίπρας αποχωρεί από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από 15 χρόνια θητείας εκεί. Δηλώνει μεταξύ άλλων: «Δεν το κρύβω ότι είμαι συγκινημένος. Ότι αυτή η απόφαση έχει και για μένα ένα στοιχείο οδύνης, όπως θα είχε και για τον καθένα. Έχει όμως και ένα στοιχείο προσωπικής πρόκλησης. Να αποδείξω με τη στάση και το παράδειγμά μου ότι στη ζωή, στην πολιτική, ιδίως στην πολιτική που αναφέρεται σε αξίες, μπορείς να είσαι μάχιμος και δημιουργικός, ίσως σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα πιο χρήσιμος, και χωρίς αξιώματα. Να αποδείξω ότι η μάχη για τις ιδέες και η προσφορά δεν ορίζεται από την καρέκλα που κατέχει κανείς».


Ποιος προστατεύει το σύνταγμα

Το άρθρο 120 του Συντάγματος αναφέρει επί λέξη:  Tο Σύνταγμα αυτό, που ψηφίστηκε από την E΄ Aναθεωρητική Bουλή των Eλλήνων, υπογράφεται από τον Πρόεδρό της, δημοσιεύεται από τον προσωρινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως, με διάταγμα που προσυπογράφεται από το Yπουργικό Συμβούλιο και αρχίζει να ισχύει από τις 11 Iουνίου 1975. O σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Eλλήνων. O σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος. H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3