Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Τώρα, το υπουργείο έβγαλε ανακοίνωση…

Εικόνα του άρθρου Τώρα, το υπουργείο  έβγαλε ανακοίνωση…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/07/2020, 19:39
ΕΛΛΑΔΑ

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με ανακοίνωσή του για το θάνατο του Βασίλη Μάγγου, του 27χρονου που ξυλοκοπήθηκε και τραυματίστηκε από τα ΜΑΤ στις 14 Ιουνίου, κατά τις διαμαρτυρίες με αφορμή την καύση σκουπιδιών στον Βόλο.

Καταρχάς, το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση υπό την πίεση των γεγονότων και ανησυχώντας φανερά για τις εξελίξεις, παρότι στις 14 Ιουνίου δεν βρήκε λόγο να ανακοινώσει κάτι. Οι καταγγελίες πάντως για τη βιαιότητα των αστυνομικών δυνάμεων στον Βόλο, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, είναι συχνότατες πλέον. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου καθώς και σύσσωμη η κυβέρνηση, καλύπτουν πλήρως τις πρακτικές των αστυνομικών και ουσιαστικά, «απελευθερώνουν» τη δράση τους.

Το υπουργείο συμπεραίνει ότι την είδηση του θανάτου του 27χρονου, αναπαράγουν «ιστοσελίδες και έντυπα που εκφράζουν ή πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και τον αντιεξουσιαστικό χώρο» και ότι «γίνεται προσπάθεια ή ακόμη χειρότερα συνδέεται ευθέως ο θάνατος με προ μηνός καταγγελία του για αστυνομική βία. Πρόκειται για αθλιότητα, ασύστολο ψέμα, ακόμη μία, ακόμη ένα. Είναι ανεύθυνοι και αδίστακτοι». 

Η απαράδεκτη ανακοίνωσή του υπουργείου, συνοδεύεται από μια κάπως πιο ψύχραιμη, της αστυνομίας, που αναφέρει: «Από τα στοιχεία της έρευνας  δεν προκύπτει εγκληματική ενέργεια». Η αστυνομία συμπληρώνει ότι παραγγέλθηκε νεκροψία – νεκροτομή, η οποία θα γίνει στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης. Κατά τη νεκροψία θα παραστεί και εισαγγελέας. «Σεβόμενοι τη μνήμη του νεκρού παιδιού και την θλίψη της οικογένειας του δεν θα επεκταθούμε στο θέμα πριν ολοκληρωθούν οι έρευνες» καταλήγει η αστυνομία στην ανακοίνωσή της. Στην πράξη, υπουργείο και αστυνομία αμφισβητούν τις καταγγελίες, με τις οποίες δεν ασχολήθηκαν ποτέ, επίσημα τουλάχιστον, παρά μόνο τώρα, που ο 27χρονος έχασε τη ζωή του. 

Ο Μάγγος είχε καταγγείλει ο ίδιος ότι ξυλοκοπήθηκε άγρια έξω από τα δικαστήρια του Βόλου, από αστυνομικούς των ΜΑΤ. 

Ο ίδιος σε ανάρτησή του, ανέφερε μεταξύ άλλων τότε: «Βρίσκομαι στο νοσοκομείο με 6 ή 7 κατάγματα στα πλευρά και με θλάση στο συκώτι, χτυπημένος άγρια κ βασανισμένος από τις δυνάμεις καταστολής (ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, Ασφάλεια)».

Η Λαϊκή Συνέλευση κατά της Καύσης Σκουπιδιών δημοσίευσε το βίντεο του ξυλοδαρμού στις 14 Ιουνίου 2020.

Στο βίντεο φαίνεται καθαρά μια ολόκληρη διμοιρία και άνδρες της ΟΠΚΕ να ορμάνε σε ένα άτομο, το οποίο χτυπάνε επανειλημμένα. Στη συνέχεια, επιτίθενται στο κοινό που παρακολουθεί.


«Ο νεαρός χτυπήθηκε άγρια μπροστά στα μάτια περαστικών στο κέντρο του Βόλου και οδηγήθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας. Μέσα στο αμάξι που τον μετέφερε σύμφωνα με μαρτυρία του πατέρα του οι αστυνομικοί συνέχιζαν να τον χτυπούν και να τον βρίζουν. Το ξύλο συνεχίστηκε στο κτήριο της αστυνομικής διεύθυνσης, όπως και οι βωμολοχίες. Τον χτύπησαν αλύπητα σπάζοντας τα πλευρά του μέχρις σημείου ο νεαρός να φωνάζει ‘δεν μπορώ να αναπνεύσω’. Και κορυφώνοντας τις βιαιότητες οι αστυνομικοί τον υπέβαλλαν σε βασανιστήριο. Όταν ζήτησε νερό, τον οδήγησαν σε καταψύκτη και του το έδιναν σταγόνα, σταγόνα. Στο τέλος τον άφησαν ελεύθερο για να μην τον οδηγήσουν στο νοσοκομείο, γιατί έχρηζε άμεσης ιατρικής περίθαλψης. Οι γιατροί παρακολουθούν την κατάστασή του προκειμένου τα σπασμένα κόκαλα να μην αγγίξουν ζωτικά όργανα» ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Το Υπουργείο Προστασίας Πολίτη τότε, δεν βρήκε λόγο να εξηγήσει κάτι, επίσημα.

Ο ίδιος ο Μάγγος, σε νέα του ανάρτηση, μετά το εξιτήριο που πήρε, ανέφερε: «Επειδή πολύς κόσμος ρώτησε, κοινοποίησε, ενδιαφέρθηκε, νομίζω πως οφείλω να ενημερώσω πως πήρα εξιτήριο προχθές το βράδυ, μετά από 4 ημέρες νοσηλείας. Σήμερα πήγα για επαναληπτικές, τα ζωτικά μου όργανα φέρουν βέβαια κακώσεις ακόμα, παρ' όλα αυτά είναι σε σταθερή κατάσταση και δείχνουν σημάδια βελτίωσης.
Να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο που δεν άφησε άλλο ένα περιστατικό αστυνομικής βίας, αυθαιρεσίας και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων να παραμείνει στη σιωπή και το σκοτάδι και να υπενθυμίσω πως οφείλουμε όλοι μας να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και να μην αφήνουμε ποτέ τον διπλανό μας έρμαιο καμίας ανάλογης κατάστασης.
Επίσης, να ευχαριστήσω το ιατρικό προσωπικό που στη συντριπτική του πλειοψηφία καταρχάς με ανέχτηκε και κατά δεύτερον στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, κρατώντας θέση ενάντια στη βαναυσότητα του κράτους».

 Το θέμα έχει πάρει πολιτικές διαστάσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ανακοίνωσε ότι θα περιμένει την ολοκλήρωση των ερευνών για να τοποθετηθεί και ότι «προφανώς, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχουν χάσει την ψυχραιμία τους. Κατανοητοί οι λόγοι.Παρά τη γενικευμένη κατακραυγή για το Χουντονόμο τους, συνεχίζουν να πορεύονται στον κατήφορο ενός νεογκεμπελικού τύπου προπαγάνδας. Διαρκώς κατασκευάζουν προβοκάτσιες εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης με στόχο τη συκοφάντηση».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back