dodoni back
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Τσιριγώτης ή Τσαρόπουλος ή «Άραχθος»

Εικόνα του άρθρου Τσιριγώτης ή Τσαρόπουλος ή «Άραχθος»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/02/2020, 10:55
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Στο ιστορικό κέντρο της πόλης, υπάρχει η οδός Τσιριγώτη, «αξιωματικού ήρωα πολέμου 1912-13».

Ο Κωνσταντίνος Τσιριγώτης ήταν υπολογαγός του πεζικού. Ως Κωνσταντίνος Τσαρόπουλος, ήταν ένας από τους «υπαλλήλους» του ελληνικού προξενείου στα Γιάννενα, όπου υπηρετούσε ως γραμματέας από το 1906.

Ως… Τσιριγώτης όμως, ήταν ο διευθυντής της Α’ Διεύθυνσης της Ηπειρωτικής Εταιρίας, με έδρα τα Γιάννενα.

Εν ολίγοις, ο υπολοχαγός του πεζικού, ήταν ένας από τους κατασκόπους που δρούσανε στα Γιάννενα και την περιοχή, πριν τη νίκη του ελληνικού στρατού και την απελευθέρωση της πόλης και τελικά, την ενσωμάτωσή της στο ελληνικό κράτος.

Ο «Άραχθος», όπως ήταν το συνωμοτικό του ψευδώνυμό του, γεννήθηκε το 1873. Ο «υπάλληλος» είχε θητεύσει στην ίδια διπλή υπηρεσία όπως ο Άγγελος Τυπάλδος Φορέστης, ο οποίος είχε αναπτύξει ιδιαίτερα το ελληνικό κατασκοπευτικό δίκτυο, συλλέγοντας πληροφορίες από την οθωμανική διοίκηση και το στράτευμα και, κυρίως, για τις αμυντικές οχυρωματικές θέσεις του οθωμανικού στρατού.

Άλλα μέλη του δικτύου υπήρξαν ο Νικόλαος Χαντέλης ή Ιδεύς, ο Γεώργιος Τζαβέλας ή Κτησίας κ.α.

Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι, ειδικά όσοι υπηρέτησαν κοντά ή κατά την απελευθέρωση, έρχονταν σε συχνή επαφή με τον ελληνικό πληθυσμό, διεκπεραιώνοντας διπλωματικές, διοικητικές υποθέσεις, ως υπάλληλοι του προξενείου.

Γι αυτό και ήταν ιδιαίτερη η έκπληξη, όταν ο Κωνσταντίνος Τσιριγώτης παρέλασε με το βαθμό του ταγματάρχη, στα ελληνικά πλέον Γιάννενα.

Με αυτό το βαθμό, ο Τσιριγώτης σκοτώθηκε στον Β’ Βαλκανικό Πόλεμο, στη μάχη της Τζουμαγιάς (του σημερινού Μπλαγκόεφγκραντ), μια μέρα πριν από τη συνθηκολόγηση και τη λήξη των εχθροπραξιών.


Πηγές:

Αναστασόπουλος Βασίλης,  Η κατασκοπεία στα Ιωάννινα του 1912-13

Ηπειρωτική εστία, τ. 99-100, 1960

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3