ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τσεπέλοβο: Οι πρόσφυγες και η «δικαίωση»

Εικόνα του άρθρου Τσεπέλοβο: Οι πρόσφυγες και η «δικαίωση»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/11/2016, 17:54
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σχεδόν πανηγυρική είναι η ανακοίνωση του δήμου Ζαγορίου για την αποχώρηση των προσφύγων από τη Μαθητική Εστία Τσεπελόβου, όπου είχε δημιουργηθεί τον Μάρτιο ένα κέντρο φιλοξενίας. Ο δήμος Ζαγορίου είχε εκφράσει τη διαφωνία του στη μεταφορά προσφύγων στο Τσεπέλοβο, επικαλούμενος μεταξύ άλλων τον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής.

Όπως έγραψε ο «Τύπος» από την περασμένη εβδομάδα, το συγκεκριμένο κέντρο εκκενώθηκε, με τους πρόσφυγες να μεταφέρονται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ σε ξενοδοχεία των Γρεβενών και της Αμφιθέας Ιωαννίνων.

Ο δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου, σε γραπτή του δήλωση, κάνει λόγο για «δικαίωση» της στάσης του Δήμου που δεν συμφωνούσε με τη φιλοξενία των προσφύγων στην περιοχή. Το επιχείρημα του κ. Σπύρου είναι ότι «η απόσταση από τα Γιάννενα είναι μεγάλη και οι πρόσφυγες, οι οποίοι είχαν συνηθίσει να ζουν σε άλλες κοινωνικές και καιρικές συνθήκες, δεν θα μπορούσαν να αντέξουν» (!). Βέβαια, τα περί διαφορετικών κοινωνικών και καιρικών συνθηκών ισχύουν και για τους 60.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα –και όχι μόνο για τους πρόσφυγες του Τσεπελόβου. Προφανώς η επιλογή του χωριού αυτού ήταν λάθος για άλλο λόγο. Όντας μακριά από τον αστικό ιστό, η ένταξη των ανθρώπων αυτών, εγκλωβισμένων σε ένα χωριό με λίγους κατοίκους, στην κοινωνία ήταν σχεδόν αδύνατη.

Η δημοτική αρχή επισημαίνει στην ανακοίνωση την πρόθεσή της να προχωρήσει στην αξιοποίηση του κτιρίου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση, το κτίριο καθαρίστηκε ήδη από τον Στρατό. Θα ακολουθήσουν οι αναγκαίες επισκευές «για να παραληφθεί από τον Δήμο για αξιοποίηση, χωρίς πρόσφυγες». Πριν την εγκατάσταση των προσφύγων, το κτίριο της Μαθητικής Εστίας, η χρήση του οποίου είχε παραχωρηθεί στον Δήμο από το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης, παρέμενε άδειο και αναξιοποίητο. Είναι προφανές ότι ο δήμος Ζαγορίου με τα περί αξιοποίησης του κτιρίου θέλει να διασφαλίσει ότι δεν θα ξαναγίνει το ίδιο, ότι δηλαδή το κτίριο θα καλύψει ενδεχόμενες μελλοντικές ανάγκες για τη στέγαση προσφύγων.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3