Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΡΕΤΡΟ-TA ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Το Τρίγωνο της Αίγλης

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/11/2017, 02:44
ΡΕΤΡΟ-TA ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Ένας από τους δημόσιους χώρους που για μια 50ετία περίπου βρισκόταν στο επίκεντρο της προσοχής, για διάφορους λόγους, είναι η «Αίγλη». Το λεγόμενο και «Τρίγωνο της Αίγλης» ονομάζεται ο χώρος πρασίνου που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Δωδώνης και Ναπ. Ζέρβα και τον οποίο διασχίζει ο δρόμος που ενώνει την οδό Πυρσινέλλα με τη λεωφόρο Δωδώνης. Το ένα μέρος του, απέναντι από το Δικαστικό Μέγαρο, αποκαλείται την τελευταία δεκαετία «πλατεία Ολυμπιάδος» λόγω του (αμφίβολης αισθητικής) αγάλματος της Ολυμπιάδος με τον γιο της Αλέξανδρο. Βέβαια, για τους παλιότερους, το πάρκο αυτό είναι και γνωστό ως «3 Άλφα» από τη μεγάλη, λαμπερή διαφημιστική πινακίδα γνωστής εταιρίας υφασμάτων που ήταν τοποθετημένη εκεί κατά τις δεκαετίες '60 και '70.

Η ονομασία της «Αίγλης» προήλθε από το ομώνυμο δημοτικό καφενείο, το οποίο υπήρχε κατά τον μεσοπόλεμο στην περιοχή. Στο καφενείο αυτό στα τέλη της δεκαετίας του ’20 γίνονταν και κινηματογραφικές προβολές, υπαιθρίως εκείνη την εποχή. Το 1931, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης βρίσκεται αντιμέτωπο με την έλλειψη επιχειρηματικού ενδιαφέροντος για τη μίσθωση του καφενείου αυτού. «Το τοιούτον οφείλεται ως το ολίγον απόκεντρον του καφενείου και εις το εκτεθεμένον εις την επίδρασιν των ανέμων» αναφέρεται σε σχετική απόφαση. Στην ίδια απόφαση, σημειώνεται δε ότι ο Δήμος έκανε αμμοληψία από το γήπεδο της «Αίγλης» για τις ανάγκες της οδοποιίας.

Με το επιχειρηματικό ενδιαφέρον να είναι μικρό, ο Δήμος παίρνει την απόφαση να ανεγείρει δημοτικό θέατρο. Μάλιστα, το δημοτικό συμβούλιο αναθέτει το αρχιτεκτονικό σχέδιο στους Φ. και Κ. Οικονόμου. Η μακέτα έγινε, το θέατρο όμως όχι, κυρίως επειδή κρίθηκε υψηλό το κόστος ανέγερσης του κτιρίου.

Μεταπολεμικά, ο χώρος αυτός συνεχίζει να υπάρχει ως είχε. Τη δεκαετία του ’70, η συγκεκριμένη περιοχή αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον ανοικοδόμησης. Κατά την περίοδο της Χούντας, ανεγείρεται το μέγαρο Νικολάτου, στη συμβολή των οδών Δωδώνης και Πυρσινέλλα και παράλληλα μπαίνει ο θεμέλιος λίθος για το Δικαστικό Μέγαρο, το οποίο θα εγκαινιαστεί το 1976. Γενικότερα, οι αλλαγές γύρω από το «Τρίγωνο της Αίγλης» ήταν μεγάλες εκείνα τα χρόνια. Το τοπίο γέμισε με μεγάλα κτίρια –η εικόνα συμπληρώθηκε από το μέγαρο Κουρτίου ενώ το μέχρι τότε διώροφο κτίριο της τότε Νομαρχίας Ιωαννίνων απέκτησε και τρίτο όροφο.

Με τη μεταπολίτευση, το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει να προχωρήσει στην αξιοποίηση τριών δημοτικών ακινήτων, μεταξύ των οποίων είναι και αυτό της «Αίγλης». Πολλοί και διάφοροι ήταν οι σχεδιασμοί –ένας από αυτούς αφορούσε την ανέγερση Πνευματικού Κέντρου. Μέχρι και το 1979, το ζήτημα αυτό προκαλούσε πολλούς προβληματισμούς εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου αλλά και κοινωνικές αντιδράσεις για την προσπάθεια τσιμεντοποίησης ενός χώρου πρασίνου. Τελικά, κανένας από τους σχεδιασμούς δεν προχώρησε, και η «Αίγλη» έμεινε ελεύθερη για τους πολίτες… και το άγαλμα της Ολυμπιάδος.


* Φωτογραφία του Ι. Γκιούλη, στις αρχές της δεκαετίας του ’30, από την έκδοση «Τα Ιωάννινα μέσα από ταχυδρομικά δελτάρια» του Κώστα Βλάχου


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back