Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Τρεις προσωπικές γραμματείς»

Εικόνα του άρθρου «Τρεις προσωπικές γραμματείς»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/09/2020, 15:48
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με αφορμή την ατάκα του δημάρχου Μωυσή Ελισάφ στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, περί «λούφας» στο πανεπιστήμιο, η οποία προκάλεσε την ομόφωνη καταδίκη από τη σύγκλητο του ιδρύματος, καθηγητής στο οποίο είναι και ο δήμαρχος, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού είναι αρκετά σκληρός στην ανακοίνωσή του.

Επισημαίνει ότι «η λύση για το αποδυναμωμένο Δημόσιο και για την κατάσταση στο Δήμο δεν είναι η ανακύκλωση προσωπικού μεταξύ υπηρεσιών που ούτως ή άλλως όλες έχουν τεράστιες ελλείψεις σαν αποτέλεσμα μνημονίων, νεοφιλελεύθερων πολιτικών και τακτικών που και ο ίδιος στήριξε και στηρίζει», με αφορμή τη συζήτηση για την κινητικότητα, από την οποία προήλθε και το σχετικό σχόλιο.

«Λύση είναι η γενναία χρηματοδότηση, οι μαζικές προσλήψεις, η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, το σταμάτημα του ξεπουλήματος του Δημοσίου στους εργολάβους και ‘επενδυτές’, που τόσο τους προτιμάει ο κ. δήμαρχος».

Οι διοικητικοί υπάλληλοι υπενθυμίζουν ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων υπέστη «δυο απανωτές διαθεσιμότητες στα χρόνια των μνημονίων» και ότι σήμερα «δουλεύει και στέκεται στα πόδια του με τους μισούς υπαλλήλους και κατάφερε να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με την συντριπτική πλειοψηφία από αυτούς, παρόντες στις ακραίες συνθήκες της πανδημίας». Προσθέτουν ότι «εκτός από τη δουλειά μας, αυτό το δημόσιο πανεπιστήμιο το υπερασπιστήκαμε και με τους πολύμηνους αγώνες μας,  με κάθε κόστος και είμαστε περήφανες/οι για αυτό».  

Επίσης, στην ανακοίνωση αναφέρουν ότι «δεν θα προσπαθήσουμε όμως να αποδείξουμε το εάν και πόσο δουλεύουν οι υπάλληλοι του πανεπιστήμιου στον κ. δήμαρχο γιατί εκεί που απολογούμαστε είναι οι χιλιάδες φοιτητές που εξυπηρετούμε καθημερινά, οι γονείς τους, η ίδια η κοινωνία».

Τονίζουν ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων «έχει τη μικρότερη αναλογία εργαζομένων/φοιτητών,διδασκόντων από όλα τα πανεπιστήμια της χώρας με ό,τι αυτό σημαίνει για τις δυσκολίες της δουλειάς μας».

Σε ό,τι αφορά το δήμαρχο προσωπικά, ο σύλλογος αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Πού να τα γνωρίζει όμως αυτά ο κ. δήμαρχος και καθηγητής του πανεπιστημίου μας που, όταν τα τμήματα του πανεπιστημίου αιμορραγούσαν από έλλειψη προσωπικού, αυτός διατηρούσε τρεις προσωπικές γραμματείς όλων των κλάδων; Τη μία μάλιστα με fast track διαδικασίες την πήρε μαζί του στο δημαρχείο από την πρώτη στιγμή. Πού να γνωρίζει ο κ. δήμαρχος πώς λειτουργούν οι υπηρεσίες του πανεπιστημίου όταν ποτέ δεν τον είδαμε στους διαδρόμους της διοίκησης μιας και πάντα είχε το δικό του προσωπικό να εξυπηρετείται;».

Συνεχίζει εξίσου καταγγελτικά: «Το ότι δεν έβλεπε τίποτα από τα παραπάνω σαν καθηγητής Ιατρικής, είναι η προσωπική του θεώρηση που έστω και ακραία λανθασμένη (και γι αυτό έχει ήδη κριθεί από την Πανεπιστημιακή Κοινότητα), είναι δικαίωμά του να την έχει. Το να συκοφαντεί όμως σαν δήμαρχος της πόλης τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους στο δημόσιο πανεπιστήμιο δημοσίως,  δεν είναι δικαίωμά του».

Τέλος, ο σύλλογος τονίζει ότι το θέμα είναι «εξόχως πολιτικό» και αφορά και τους εργαζόμενους στον Δήμο Ιωαννιτών.

«Είναι πολιτική άποψη που απαξιώνει τους εργαζόμενους θεωρώντας τους εργαλεία αναλώσιμα που κάλλιστα μπορούν να αντικατασταθούν από φτηνότερους και πιο ευέλικτους. Είναι η πολιτική άποψη όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα που με τον κοινωνικό αυτοματισμό (εν προκειμένω υπάλληλοι Παν/μίου εναντίον υπαλλήλων Δήμου) κρύβουν τα σχέδια για ξεπούλημα όλων των δημόσιων αγαθών και για ευτελισμό της μισθωτής δουλειάς».

Τέλος, σημειώνουν ότι «επιφυλάσσονται για κάθε νόμιμο δικαίωμα» τους.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back