Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τρεις νέοι κυκλικοί κόμβοι παίρνουν σειρά

Εικόνα του άρθρου Τρεις νέοι κυκλικοί κόμβοι παίρνουν σειρά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/06/2021, 16:17
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι ισόπεδοι κυκλικοί κόμβοι έχουν μια… δυναμική τα τελευταία χρόνια, με την Περιφέρεια Ηπείρου να «πρωτοστατεί» με μια σειρά από κόμβους στο εθνικό οδικό δίκτυο, χωρίς να είναι σαφής η προτεραιοποίηση των παρεμβάσεων αυτών.

Εκτός από την Περιφέρεια Ηπείρου, και ο Δήμος Ιωαννιτών προχωρά στην κατασκευή ισόπεδων κόμβων, με εργαλείο το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), είτε με ιδίους πόρους είτε με χρηματοδότηση από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020».

Τρεις ισόπεδοι κόμβοι πήραν σήμερα το πράσινο φως της ένταξης στο επιχειρησιακό πρόγραμμα από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Ηπείρου. Ο συνολικός τους προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1.344.000 ευρώ.

Πρόκειται για τους κόμβους στη συμβολή των οδών Δωδώνης, Ζέρβα, Πυρσινέλλα, Εις. Σπύρου (στο Δικαστικό Μέγαρο), στη συμβολή των οδών Γράμμου, Κωνσταντινουπόλεως και Καλπακίου (στη «Συνάντηση) και στη συμβολή των οδών Γράμμου και Δραγούμη.

Ο Δήμος Ιωαννιτών περιμένει την αξιολόγηση και ενός άλλου κόμβου από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020», αυτόν στο Πανηπειρωτικό Στάδιο, στη διασταύρωση της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Αντιρρίου και της περιφερειακής οδού, με προϋπολογισμό 590.000 ευρώ. Παράλληλα, «τρέχει» η διαγωνιστική διαδικασία για τον κόμβο στη συμβολή των οδών Δομπόλη, Δωδώνης και Κ. Μεσαρέ, με προϋπολογισμό 400.000 ευρώ (με ίδιους πόρους αυτός ο κόμβος).

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Ιωαννιτών είχε υποβάλλει πέρσι για ένταξη στο ΕΣΠΑ πέντε κόμβους, με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης να απορρίπτει την πρόταση λόγω ελλιπών στοιχείων (διαβάστε εδώ ). Από τους πέντε κόμβους, υπέβαλε εκ νέου τους τέσσερις. Ο πέμπτος κόμβος που δεν είχε συνέχεια, είναι αυτός που είχε σχεδιαστεί στη συμβολή των οδών Κουντουριώτη, Παπανδρέου και Πατρ. Ευαγγελίδη. H μη εκ νέου υποβολή του οφείλεται στο ότι δεν επιλύθηκε ποτέ το ζήτημα της παραχώρησης στον Δήμο Ιωαννιτών ενός τμήματος από την έκταση του παλιού «Χατζηκώστα».

Για την υπόθεση των κόμβων στα Γιάννενα, έχουν κατατεθεί αρκετοί προβληματισμοί. Η δημοτική παράταξη «Ενότητα Πολιτών» με επικεφαλής τον Θωμά Μπέγκα, έχει εκφράσει τις ενστάσεις της για τον κόμβο στο Δικαστικό Μέγαρο, έχοντας κάνει λόγο για έναν «θηριώδη κόμβο».

Διαβάστε: Ο μεγάλος κόμβος δίπλα στην κεντρική πλατεία

Επίσης, η περιφερειακή παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου» έχει καταθέσει την εκτίμηση  ότι απαιτείται συγκοινωνιολογική μελέτη για τον άξονα της λεωφόρου Δωδώνης-εθνικής οδού, δεδομένου ότι θα δημιουργηθούν τέσσερις κόμβοι σε απόσταση μικρότερης των 5 χλμ. –κόμβος στο Δικαστικό Μέγαρο, κόμβος σε Δωδώνης-Μεσαρέ, κόμβος Δωδώνης-Νιάρχου (στο πλαίσιο του έργου της ανακατασκευής της οδού Νιάρχου), κόμβος στο Πανηπειρωτικό Στάδιο.

Όσον αφορά τους τρεις νέους ισόπεδους κυκλικούς κόμβους που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ, τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά είναι τα εξής: 

-Λ. Δωδώνης-Ναπ. Ζέρβα-Πυρσινέλα-Κωνστ. Ελευθερίου-Εισαγγελέα Σπύρου: Διαμόρφωση ισόπεδου κυκλικού κόμβου με διάμετρο κυκλικής νησίδας 22 μ. και εξωτερική 44 μ., με πλάτος οδοστρώματος 8,50 μ. και πλακοστρωμένο δακτυλίδι της κυκλικής νησίδας πλάτους 2,5 μ.

-Λεωφόρος Γράμμου, Λεωφόρος Κωνσταντινουπόλεως και οδός Καλπακίου: Διαμόρφωση ισόπεδου κυκλικού κόμβου με διάμετρο κυκλικής νησίδας 23 μ. και εξωτερική 42 μ., με πλάτος οδοστρώματος 8,5 μ. και πλακοστρωμένο δακτυλίδι της κυκλικής νησίδας πλάτους 2 μ.

-Λεωφόρος Γράμμου με την οδό Ι. Δραγούμη: Κατασκευή ισόπεδου κυκλικού κόμβου με δύο λωρίδες κυκλοφορίας. Η εξωτερική διάμετρος του κυκλικού κόμβου θα είναι 44 μ. και η μη προσπελάσιμη εσωτερική νησίδα, θα έχει διάμετρο 24 μ. Ο κόμβος θα διαθέτει υπερβατή ζώνη κεντρικής νησίδας πλάτους 1,50 μέτρα. Το πλάτος των λωρίδων κυκλοφορίας του εσωτερικού δακτυλίου θα είναι 8,50 μέτρα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back