Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δεν τα κατάφεραν… οι πέντε κόμβοι

Εικόνα του άρθρου Δεν τα κατάφεραν… οι πέντε κόμβοι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/08/2020, 14:27
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε απόρριψη της πρότασης του Δήμου Ιωαννιτών για κατασκευή ισόπεδων κόμβων, συνολικού προϋπολογισμού 2,43 εκατ. ευρώ, προχώρησε η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020». Αυτό σημαίνει ότι οι κόμβοι δεν πήραν το πράσινο φως για χρηματοδότηση από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς. Κι αυτό επειδή η πρόταση του Δήμου Ιωαννιτών δεν ήταν «ώριμη», και πιο συγκεκριμένα από τον φάκελο έλειπαν σημαντικές αδειοδοτήσεις.

Την απορριπτική απόφαση αναδεικνύει η παράταξη «Ιωάννινα_2023» με επικεφαλής την Τατιάνα Καλογιάννη. Η εξέλιξη πάντως δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων τον Δεκέμβριο του 2019, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε εγκριθεί η υποβολή της σχετικής πρότασης για χρηματοδότηση από το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Ηπείρου, είχε διαφανεί ότι τα πράγματα δεν θα πάνε καλά. Παρά τις γνωστές διαβεβαιώσεις του αρμόδιου αντιδημάρχου Γιώργου Αρλέτου ότι «όλα τα έργα έχουν πλήρως ώριμες μελέτες»… Η αντιπολίτευση είχε αμφισβητήσει από τότε την πληρότητα της πρότασης, με τη δημοτική αρχή να καθησυχάζει.

Και όπως αποδείχθηκε, η πρόταση είχε βασικές ελλείψεις. Δεν υπήρχε περιβαλλοντική αδειοδότηση για τον κόμβο στη διασταύρωση της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Αντιρρίου και περιφερειακής οδού, δεν υπήρχαν τεκμηριωμένα στοιχεία για την παραχώρηση τμήματος οικοπέδου από το νοσοκομείο «Γ. Χατζηκώστα» στον Δήμο Ιωαννιτών προκειμένου να κατασκευαστεί ο κόμβος στη συμβολή των οδών Κουντουριώτη, Παπανδρέου και Πατρ. Ευαγγελίδη, δεν υπήρχαν εγκαίρως οι γνωματεύσεις της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για τους κόμβους στη «Συνάντηση» και στη διασταύρωση της λεωφόρου Γράμμου με την οδό Ίωνα Δραγούμη. Ενδιαφέρον έχει εδώ ότι η εκ των υστέρων γνωμάτευση της ΥΠΑ για τον κόμβο Γράμμου-Δραγούμη είναι αρνητική.

Στην πρότασή του ο Δήμος Ιωαννιτών περιλάμβανε και έναν άλλον, πέμπτο κόμβο, αυτόν στο Δικαστικό Μέγαρο.

Η παράταξη της κ. Καλογιάννη έρχεται να ασκήσει έντονα την κριτική της: «Δεν είναι η πρώτη φορά που η πολιτική πρακτική της Δημοτικής Αρχής αποδεικνύεται πρόχειρη και επιπόλαια. Με αποτέλεσμα να χάνονται χρόνος και χρηματοδοτικοί πόροι για την υλοποίηση έργων κρίσιμων για τη βελτίωση της καθημερινότητας του συνδημότη».

Βέβαια, εκτιμάται ότι ο Δήμος Ιωαννιτών θα έχει μια δεύτερη ευκαιρία, καθώς κάθε άλλο παρά αποκλείεται να βγει ξανά στον αέρα η πρόσκληση υποβολής προτάσεων. Κι αυτή τη φορά θα πρέπει να έχει όντως πλήρεις μελέτες.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ

Με αφορμή την απόρριψη ένταξης της πρότασης για τους κόμβους στο ΕΣΠΑ, η παράταξη «Ιωάννινα_2023» ασκεί κριτική στη δημοτική αρχή, και δη στον αντιδήμαρχο Γ. Αρλέτο, για τη μη δημοπράτηση του έργου της κατασκευής του μεγάλου δακτυλίου της πόλης (κόμβος Πανηπειρωτικού Σταδίου-κόμβος Βογιάννου). Όπως επισημαίνει, η συμβασιοποίηση του έργου πρέπει να γίνει μέχρι 31.12.2020. «Το είχαμε αναδείξει από τον Νοέμβριο του 2019 με σχετική μας ερώτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, απάντησε, τότε, προφανώς χωρίς γνώση του αντικειμένου και των ευθυνών του, δεσμευόμενος για ημερομηνίες που, μέχρι σήμερα, δεν έχουν τηρηθεί» τονίζει. Πριν από έναν μήνα, η δημοτική αρχή είχε ανακοινώσει ότι «είναι θέμα ημερών» η δημοπράτηση του έργου.

«Δεδομένων των προαναφερόμενων, θεωρούμε σκόπιμο ο κύριος Δήμαρχος να αναλάβει προσωπικά την επίβλεψη και τον έλεγχο των διαδικασιών για τη χρηματοδότηση όλων των τεχνικών έργων» καταλήγει η παράταξη της κ. Καλογιάννη στην παρέμβασή της.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back