ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο μεγάλος κόμβος δίπλα στην κεντρική πλατεία

Εικόνα του άρθρου Ο μεγάλος κόμβος δίπλα στην κεντρική πλατεία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/03/2021, 20:30
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το σχέδιο ανάπλασης της κεντρικής πλατείας, συνοδεία της φιλοδοξίας της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων περί ένταξης του έργου στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» με τον υψηλό προϋπολογισμό των 5,2 εκατ. ευρώ, φέρνει στο προσκήνιο ένα… παράπλευρο ζήτημα.

Πρόκειται για το ζήτημα του κυκλικού κόμβου που έχει σχεδιάσει ο Δήμος Ιωαννιτών δίπλα από την κεντρική πλατεία, στη συμβολή των οδών Δωδώνης, Πυρσινέλλα, Ναπ. Ζέρβα και Εισ. Σπύρου.

Ο κόμβος αυτός αποτέλεσε μία από τις δικαιολογίες της δημοτικής αρχής για την επικαιροποίηση της μελέτης ανάπλασης της κεντρικής πλατείας. «Στο πλαίσιο της νέας προσέγγισης που έγινε επιλύονται κυκλοφοριακά προβλήματα με την κατασκευή κόμβου...» σημείωνε στη χτεσινή του ανακοίνωση το Δημαρχείο Ιωαννίνων, χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.

Η παράταξη «Ενότητα Πολιτών» με επικεφαλής τον Θωμά Μπέγκα, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου για την κεντρική πλατεία (κι όχι μόνο), έκανε λόγο για έναν «θηριώδη κόμβο». Ο κ. Μπέγκας αμφισβήτησε την αναγκαιότητα του έργου αυτού, τουλάχιστον του μεγέθους του κόμβου, και εκτίμησε ότι θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα στους πεζούς.

«Μπορεί να μην είναι η στιγμή να μιλήσουμε για τον θηριώδη κυκλικό κόμβο που επέλεξε να μελετήσει η δημοτική αρχή γύρω από την πλατεία Ολυμπιάδας, ωστόσο δεν μπορεί να μην σχολιαστεί το γεγονός ότι η απόφαση αυτή καθιστά αυτό το τόσο σημαντικό σημείο της πόλης άβατο για τον ανθρώπινο παράγοντα και αποκόπτει τη σύνδεση της λεωφόρου Δωδώνης με την πλατεία, ευνοώντας τη αύξηση της κυκλοφορίας των οχημάτων» ήταν η θέση του επικεφαλής της παράταξης και πρώην δημάρχου.

Ο κόμβος αυτός είναι ένας από τους τρεις ισόπεδους κόμβους που διεκδικούν χρηματοδότηση από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020». Η πρόταση χρηματοδότησης έχει κατατεθεί εδώ και δύο μήνες, και αναμένεται η απόφαση ένταξης ή μη από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης, Η κατασκευή του δεν περιλαμβάνεται δηλαδή στο έργο της ανάπλασης της πλατείας. 

Όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κόμβου, η διάμετρος της κυκλικής νησίδας έχει μελετηθεί στα 24 μ. και η εξωτερική διάμετρος 44 μ. (με πλάτος οδοστρώματος 10 μ.).

ΣΧΟΛΙΑ
Απορρώξ
Εξαίρετη ιδέα για ελικοδρόμιο πάνω στον κόμβο... Μα ο κόμβος χρειάζεται στη συμβολή Κενάν Μεσαρέ - Δομπόλη. Μήπως χάλασαν τα GPS?
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back