Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Τρεις γύπες, τρεις «αγωνιστές του ‘21»

Εικόνα του άρθρου Τρεις γύπες, τρεις «αγωνιστές του ‘21»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/01/2021, 00:27
ΕΛΛΑΔΑ

Τρεις γύπες, τρία ελεύθερα πια πουλιά που φέρουν ονόματα αγωνιστών του ’21. Ο Μάρκος, ο Βύρων και ο Αθανάσιος απελευθερώθηκαν στα Ακαρνανικά Όρη.

Από πέρσι, ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων με τη συνδρομή πολλών δημόσιων και ιδιωτικών φορέων προσπαθεί να διασώσει τους γύπες της Αιτωλοακαρνανίας από την παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων.

Οι δράσεις που υλοποιεί, πραγματοποιούνται υπό την επιστημονική καθοδήγηση και συντονιστική αρωγή του εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού του Δασαρχείου Ιωαννίνων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, και συγκεκριμένα του Ρήγα Τσιακίρη.  

Όλοι όσοι εμπλέκονται στη διάσωση των γυπών, αποφάσισαν να τιμήσουν την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση αλλά και την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου με τον δικό τους διαφορετικό τρόπο. Όσα πουλιά απελευθερώνονται στην περιοχή, θα ονοματίζονται από γνωστά ή άγνωστα για το ευρύ κοινό ιστορικά πρόσωπα, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στα γεγονότα της Επανάστασης.

Η αρχή έγινε με τρία όρνια, τα οποία απελευθερώθηκαν την Κυριακή. Δύο από τα όρνια είχαν φιλοξενηθεί για αρκετό καιρό στον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών για είδη άγριας πανίδας στην Αττική και αργότερα σε ειδικό κλωβό εγκλιματισμού που διαχειρίζεται ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων στον Αράκυνθο. Το τρίτο όρνιο προέρχεται από τον τοπικό πληθυσμό. 

Και τα τρία πουλιά φέρουν πια δορυφορικούς πομπούς, και βέβαια ονόματα αγωνιστών του ’21. Ο Μάρκος πήρε το όνομά του από τον Μάρκο Μπότσαρη που υπεράσπισε το Μεσολόγγι και σκοτώθηκε το 1823 στο Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου, με το σώμα του να ενταφιάζεται στο Μεσολόγγι. Ο Βύρων από τον ποιητή και φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα που πέθανε στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών στο Μεσολόγγι. Και ο Αθανάσιος από τον πρόκριτο Αθανάσιο Ραζή-Κότσικα, που με άλλους πρόκριτους του Μεσολογγίου πρωτοστάτησε στην ύψωση της επαναστατικής σημαίας και έπεσε μαχόμενος το βράδυ της εξόδου.


*Φωτογραφία: Γιάννης Κασβίκης



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back