ΗΠΕΙΡΟΣ

Λιγότερα τα όρνια στη Δυτική Ελλάδα

Εικόνα του άρθρου Λιγότερα τα όρνια στη Δυτική Ελλάδα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/02/2020, 17:23
ΗΠΕΙΡΟΣ

Την πρώτη εκστρατεία απογραφής του πληθυσμού των όρνιων στη Δυτική Ελλάδα συντόνισε το περασμένο σαββατοκύριακο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων και την αρωγή εθελοντών, φορέων του Δημοσίου και οργανώσεις πολιτών.

Ο πληθυσμός των όρνιων στη Δυτική Ελλάδα, ήταν ο μεγαλύτερος, μέχρι πρόσφατα, βιώσιμος της ηπειρωτικής Ελλάδας και ένας από τους 5 τελευταίους υποπληθυσμούς όλων των Βαλκανίων. Πριν από λίγες ημέρες, ο πληθυσμός δέχθηκε βαρύ πλήγμα από την παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην περιοχή του Αράκυνθου (11 δηλητηριασμένα όρνια εκ των οποίων 9 έχουν ήδη πεθάνει ενώ τα υπόλοιπα έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Περίθαλψης ΑΝΙΜΑ).

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην εκστρατεία απογραφής, ήταν της οργάνωσης Found for Wild Flora and Fauna της Βουλγαρίας αλλά και επιστήμονες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που εκπαιδεύτηκαν σχετικά. Στο πεδίο βρέθηκαν υπάλληλοι των Δασικών Υπηρεσιών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων  Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου, Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας και της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου που αναζήτησαν και περισυνέλλεξαν τα νεκρά όρνια, όπως και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας που διέθεσε εξειδικευμένο προσωπικό στην καταγραφή του πληθυσμού και στη συγκέντρωση σχετικών στοιχείων υπαίθρου, σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (πρόγραμμα Life-IP).

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του έργου «LIFE-IP 4 NATURA», του πρώτου ολοκληρωμένου έργου LIFE για την προστασία της φύσης που έχει αναλάβει ποτέ η Ελλάδα, το υπουργείο Περιβάλλοντος εκπονεί σχέδια δράσεις για έξι είδη, μεταξύ των οποίων και τα όρνια. Το υπουργείο δε, συνεργάζεται με άλλους εννιά εταίρους, μεταξύ των οποίων και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.

Επί της εκστρατείας, ελέγχθηκαν 6 υποπεριοχές στην ευρύτερη περιοχή (Ακαρνανικά Όρη, Αράκυνθος, Βαράσοβα και Βόρεια και Νότια Όρη Βάλτου) όπου τα όρνια φωλιάζουν ή χρησιμοποιούν για κούρνια. Με τη βοήθεια στοιχείων δορυφορικής τηλεμετρίας που οι ομάδες πεδίου λάμβαναν συνεχώς από το εξωτερικό, εντοπίστηκαν και απογράφηκαν συνολικά και ταυτόχρονα 64-68 πτηνά (εκ των οποίων 10-14 είναι ζευγάρια που αναπαράγονται σε τρεις διαφορετικές θέσεις), αρκετά λιγότερα από άλλες χρονιές (συνολική μείωση ~ 15%). Ταυτόχρονα φωτογραφήθηκαν επιπλέον μαρκαρισμένα πτηνά από άλλες βαλκανικές χώρες που διαχειμάζουν στη Δυτική Ελλάδα.

«Τα αποτελέσματα της απογραφής δείχνουν κατ’ αρχήν ενθαρρυντικά, ιδιαίτερα από την καταγραφή των εναπομενόντων λιγοστών ενεργών αναπαραγωγικών ζευγαριών, τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της επώασης (του μοναδικού αυγού ανά ζευγάρι). Υπάρχει έτσι πιθανότητα ο υποπληθυσμός αυτός, ειδικότερα στον Αράκυνθου που το 1/3 του αφανίστηκε από την πρόσφατη μαζική δηλητηρίαση, να ανακάμψει σταδιακά αν και θα περάσουν τουλάχιστον 5-10 χρόνια, δεδομένου ότι χάθηκαν ενήλικα πουλιά και τα όρνια χρειάζονται 5-6 έτη από την γέννησή τους για να ενηλικιωθούν και να ξεκινήσουν την αναπαραγωγή» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Κατά την παρέμβαση στην ευρύτερη περιοχή, παρασχέθηκε και τροφή στα εναπομείναντα όρνια σε οργανωμένο Χώρο Τροφοληψίας Αρπακτικών Πτηνών που ξεκίνησε να λειτουργεί πειραματικά με μεγάλη επιτυχία, όπως υπογραμμίζεται.


*Στη φωτογραφία: Λίγα από τα εναπομείναντα όρνια μαζί με δύο σπάνιους μαυρόγυπες που διέφυγαν κατά τύχη τη θανατηφόρα παγίδα των δηλητηριασμένων δολωμάτων, αφού ο δορυφορικός πομπός με τον οποίο παρακολουθούνται, έδειξε ότι την προηγούμενη εβδομάδα βρίσκονταν, μαζί με τον μισό πληθυσμό όρνιων της Δυτικής Ελλάδας, στη περιοχή Εμπεσού (φωτογραφία: Μαμάσης Διονύσης, Αράκυνθος, 16-02-2020)

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back