ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Πρωτεύουσα του Ισραήλ η Ιερουσαλήμ

Εικόνα του άρθρου Τραμπ: Πρωτεύουσα του Ισραήλ η Ιερουσαλήμ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/12/2017, 00:26
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, ανατρέποντας την επί δεκαετίες επίσημη αμερικανική πολιτική.

Ο Τραμπ χαρακτήρισε την κίνηση ως «ένα μακρόπνοο βήμα» για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή και ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν μια λύση δύο κρατών, εάν συμφωνήσουν οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι.

«Είναι καιρός να αναγνωρίσουμε επισήμως την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ», δήλωσε ο Τραμπ, μιλώντας από τον Λευκό Οίκο, και υποστήριξε ότι οι προσεγγίσεις του παρελθόντος, όπως και η καθυστέρηση αυτής της αναγνώρισης, δεν έφεραν αποτελέσματα. «Αυτό είναι ένα πολύ καθυστερημένο βήμα για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας και για την επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ προσέθεσε πως έχει διατάξει το Στέιτ Ντιπάρμεντ να αρχίσει αμέσως το σχεδιασμό της μετακίνησης της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, από το Τελ Αβίβ όπου βρίσκεται σήμερα.


ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστινίους πρέπει να περιλαμβάνει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, λίγο μετά το διάγγελμα του Ντόναλντ Τραμπ επί του θέματος και διαβεβαίωσε ότι το status quo στους ιερούς τόπους της Ιερουσαλήμ θα παραμείνει ως έχει. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε τη σοβαρή της ανησυχία για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η εφαρμογή της απόφασης Τραμπ στην ειρηνευτική διαδικασία. 

Για ανεύθυνη ενέργεια έκανε λόγο το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και κάλεσε την Ουάσινγκτον να επανεξετάσει την ενέργεια αυτή. «Καταδικάζουμε την ανεύθυνη ανακοίνωση από την αμερικανική κυβέρνηση. Καλούμε την αμερικανική διοίκηση να επανεξετάσει αυτή την εσφαλμένη απόφαση που ενδέχεται να οδηγήσει σε πολύ αρνητικά αποτελέσματα και να αποφύγει ενέργειες των οποίων δεν έχει υπολογίσει τις συνέπειες και οι οποίες θα πλήξουν την πολυπολιτισμική ταυτότητα και το ιστορικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ» επισημαίνει το τουρκικό ΥΠΕΞ σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος «άνοιξε τις πύλες της κολάσεως», ήταν η αντίδραση της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, και κάλεσε τους Άραβες και τους μουσουλμάνους να υπονομεύσουν τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή και να αποκλείσουν το Ισραήλ.

Οι ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ «καταστρέφουν τη λύση των δύο Κρατών», επισήμανε η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back