ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Τους παραδίδουμε στη χλεύη της Ιστορίας»

Εικόνα του άρθρου «Τους παραδίδουμε στη χλεύη της Ιστορίας»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/02/2022, 12:57
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η Επιστημονική Εταιρία Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων κατάφερε να βρει τη χρηματοδότηση που χρειαζόταν για να υλοποιήσει το έργο με τίτλο «Δημιουργία ψηφιακής βάσης δεδομένων μνημείων του λόγου των Ελλήνων Βλάχων».

Κι αυτή η χρηματοδότηση δεν προέρχεται από το υπουργείο Πολιτισμού, όπως θα ανέμενε κανείς, αλλά από την ίδια την κοινωνία των πολιτών. Την κοινωνία των πολιτών, στην οποία απευθύνθηκε η Επιστημονική Εταιρία, μετά την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού να μη δώσει τελικά τη χρηματοδότηση (αν και αρχικά είχε εγκρίνει τη χρηματοδότηση».

Η υπόθεση αυτή είχε πάρει, πριν από μερικούς μήνες, και πολιτικές διαστάσεις, φτάνοντας και με τη μορφή επερωτήσεων στη Βουλή. Όπως υπενθυμίζει η Εταιρία σε ανακοίνωσή της, η υπουργός κα Μενδώνη «παραβιάζοντας κάθε επιστημονική δεοντολογία, βάσισε την απόρριψη της πρότασης στην ‘εκτίμηση της μη επαρκούς αντιπροσωπευτικότητας της Επιστημονικής Εταιρίας Μελέτης και Πολιτισμού των Βλάχων σε σχέση με τον πολυπληθή αριθμό συλλόγων και σωματείων Βλάχων, στοιχείο που κρίθηκε απαραίτητο για ένα ζήτημα τέτοιας σημαντικότητας και ευαισθησίας’, ωσάν μία επιστημονική έρευνα να υπόκειται στον έλεγχο κάποιας (αυτο)δεδηλωμένης ‘πλειοψηφίας’. Αυτές οι δικαιολογίες, όπως ήταν φυσικό, δεν έπεισαν κανέναν, ούτε –υποθέτουμε- και την ίδια, η οποία χωρίς να το αντιλαμβάνεται αποκάλυψε στις απαντήσεις της και την πηγή από όπου αντλεί τα ‘επιστημονικά’ της επιχειρήματα».

Μετά την εξέλιξη αυτή, η Εταιρία απευθύνθηκε στην κοινωνία των πολιτών και η ανταπόκριση «ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας» όπως σημειώνεται. Η Εταιρία ευχαριστεί όλους αυτούς που τους στήριξαν, και δεσμεύεται ότι «δεν θα τους διαψεύσουμε και θα προχωρήσουμε αταλάντευτα στην υλοποίηση των στόχων που έχουμε θέσει ως ομάδα επιστημόνων. Όσο για εκείνους που βυσσοδομούν στο σκοτεινό παρασκήνιο, καθώς δεν έχουν τίποτα να πουν στο φως της ημέρας, τους παραδίδουμε στη χλεύη της Ιστορίας. Προχωράμε και αφήνουμε πίσω τους μικρούς και τους ασήμαντους».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιστημονικής Εταιρίας Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων απαρτίζουν ο Βασίλης Νιτσιάκος (πρόεδρος), καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Κωνσταντίνος Ντίνας (αντιπρόεδρος), καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, η Ελένη Αναστασοπούλου (γενική γραμματέας), εκπαιδευτικός-συγγραφέας, ο Νικόλαος Σιώκης (ταμίας), δρ Ιστορίας Ελληνισμού ΑΠΘ, η Ιωάννα Παναγιώτου-Μάμαλη (α’ μέλος), λέκτορας στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο Ansbach Γερμανίας, ο Θεοφάνης Δασούλας (β’ μέλος), δρ Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Σταμάτης Μπέης (γ’ μέλος), ερευνητής β’ του Κέντρου Έρευνας των Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων της Ακαδημίας Αθηνών.


* Φωτογραφία από ημερίδα της Εταιρίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τον Νοέμβριο του 2019

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back