ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Τους ενώνουν ο Ρήγας Φεραίος και οι επτά σύντροφοί του

Εικόνα του άρθρου Τους ενώνουν ο Ρήγας Φεραίος και οι επτά σύντροφοί του
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/07/2021, 15:27
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Τους μακροχρόνιους ισχυρούς δεσμούς συνεργασίας και φιλίας επικύρωσαν στο Βελεστίνο οι Δήμοι  Ρήγα Φεραίου, Βοΐου, Ζίτσας, Καστοριάς και Χίου αλλά και ο Δήμος Λευκωσίας Κύπρου προχωρώντας στην υπογραφή πρωτοκόλλου αδελφοποίησης. Το πρωτόκολλο αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων που πραγματοποιούν κάθε χρόνο στα τέλη Ιουνίου στη μνήμη του Ρήγα Φεραίου και των συντρόφων του, οι οποίοι στις 24 Ιουνίου 1798, βρήκαν μαρτυρικό θάνατο στον Πύργο Νεμπόϊσα στο Βελιγράδι.

Οι έξι Δήμοι απ’ όπου κατάγονταν ο Ρήγας και οι επτά σύντροφοί του «αποφάσισαν με την αδελφοποίηση να προσδώσουν ουσιαστικό περιεχόμενο στην απόδοση τιμών και ευγνωμοσύνης για την προσφορά τους στην πατρίδα και την ανθρωπότητα» όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Ζίτσας.

Έτσι, το Σάββατο 26 Ιουνίου στο πλαίσιο του διημέρου των επετειακών εκδηλώσεων που διοργάνωσε φέτος ο Δήμος Ρήγα Φεραίου, πραγματοποιήθηκε  στο Βελεστίνο η τελετή αδελφοποίησης ενώ παράλληλα τιμήθηκε για την προσφορά και το συγγραφικό του έργο ο Γιώργος Σούρλας, πρόεδρος του Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής» και πρώην υπουργός και αντιπρόεδρος της Βουλής.

Στις εκδηλώσεις, τον Δήμο Ζίτσας, τόπο καταγωγής του ενθνομάρτυρα ιατρού Δημητρίου Νικολίδη, εκπροσώπησε ο δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος και ο πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Περικλής Γρίβας.

Διαβάστε: Από τη Ζίτσα στον Ρήγα και στον Χέγκελ

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Πλιάκος στάθηκε στην προσωπικότητα και το ήθος του κ. Σούρλα που όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «κόσμησε για τρεις δεκαετίες το Ελληνικό Κοινοβούλιο και δίδαξε με τη στάση ζωής του, τον ιδανικό τρόπο να υπηρετείς τους πολίτες και την πολιτική. Το ασίγαστο ενδιαφέρον του να διατηρηθεί άσβεστη η μνήμη και η θυσία του Ρήγα Φεραίου και των συναγωνιστών του μας οδήγησαν σήμερα στο επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας, την αδελφοποίηση των Δήμων μας, αλλά και στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης προς τιμήν του μεγάλου αυτού πολιτικού άνδρα στον τόπο καταγωγής του». Παράλληλα επεσήμανε «πως και η Ήπειρος οφείλει στον κ. Σούρλα ανάλογη αναγνώριση και επιβράβευση της διαχρονικής και τεράστιας προσπάθειας που κάνει για τους άταφους ήρωες του Ελληνοϊταλικού πολέμου στο Αλβανικό μέτωπο».    

Ο κ. Πλιάκος τάχθηκε υπέρμαχος της προσπάθειας που καταβάλει  ο κ. Σούρλας προκειμένου το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να φέρει το όνομα του «Ρήγα Βελεστινλή» προτείνοντας στους εκπροσώπους των αδελφοποιημένων Δήμων «το πρώτο αίτημα του υπό σύσταση φορέα να είναι η εφαρμογή του σχετικού προεδρικού διατάγματος για την ονομασία του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας σε ‘Ρήγας Βελεστινλής’».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back