Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Από τη Ζίτσα στον Ρήγα και στον Χέγκελ

Εικόνα του άρθρου Από τη Ζίτσα στον Ρήγα και στον Χέγκελ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/05/2020, 00:07
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Ο Δημήτρης Νικολίδης, γεννήθηκε στη Ζίτσα το 1766. Ήταν επίσης γνωστός και ως «Δημήτριος Ζιτσαίος» ή απλά Ζιτσαίος. Ο Νικολίδης, από τη Ζίτσα βρέθηκε στην Αυστρία, δίπλα στον Χέγκελ, στον Ρήγα Φερραίο και σήμερα, σε ένα δρόμο των Ιωαννίνων, λίγο μετά το (παλιό πλέον) ΙΚΑ.

Ο Νικολίδης πήγε στο Δασκαλειό της Ζίτσας και αργότερα στον Αη Λιά, δίπλα στο θείο του, ηγούμενο Ζαχαρία. Αυτός έστειλε το δωδεκάχρονο Νικολίδη στη Βλαχία, όπου τον πήρε υπό την προστασία ο μητροπολίτης Δοσίθεος Φιλίτης. Αυτός με τη σειρά του τον «προώθησε» στην Αυστρία, στη Βιέννη, για να σπουδάσει Ιατρική.

Ο Νικολίδης ή Ζιτσαίος έγινε μόνιμος κάτοικος Βιέννης και εξάσκησε εκεί το ιατρικό επάγγελμα. Σπούδασε στην Hohen Carlschule Έγινε εξέχουσα προσωπικότητα των φιλοσοφικών και επιστημονικών κύκλων και ήδη, από τη Βλαχία, είχε αναπτύξει φιλική σχέση με τον Ρήγα Φερραίο.

Η Γαλλική Επανάσταση διαμόρφωνε τις πολιτικές διεργασίες, ειδικά στη φοιτητιώσα νεολαία και ο Νικολίδης είχε ήδη τις… απαραίτητες φιλίες, από τη Βλαχία κιόλας: τον Ρήγα Φερραίο που έστηνε τα πρώτα θεωρητικά και οργανωτικά συστήματα της απελευθερωτικής του κίνησης.

Ο Νικολίδης όμως ήταν φίλος και με έναν άλλο νεαρό, κατά τη «θητεία» του στη Στουτγάρδη: τον Γκέοργκ Βίλελμ Φρίντριχ Χέγκελ. Ένας από τους πιο θεμελιώδεις φιλοσόφους της ανθρώπινης ιστορίας, ήταν 4 χρόνια μικρότερος του Νικολίδη. Μάλιστα, ο Νικολίδης φέρεται να αφιέρωσε ένα δίστιχο στον Χέγκελ, στα γαλλικά: «Κι ας χαθεί για πάντα η άφρων πολιτική/που επιβάλλει στις καρδιές μας εξουσία δεσποτική».

 Η γνωριμία και η συντροφική πολιτική σχέση με τον Ρήγα ήταν πολυδιάστατη. Ο Νικολίδης ανέλαβε να επιμεληθεί την έκδοση  του «Νέου Ανάχαρσι» του Ζαν Ζακ Μπαρτελεμί, που κυκλοφόρησε το 1797 στη Βιέννη. Ο Νικολίδης μετέφρασε και ένα κομμάτι του έργου, στον έβδομο τόμο.

Το Νικολίδη και τον Ρήγα, τους ένωσε ο αγώνας, αλλά και ο θάνατος. Συνελήφθη και οδηγήθηκε στη Βιέννη, την καρδιά του πολιτικού συντηρητισμού τότε και κατόπιν, παραδόθηκε στους Τούρκους και διακομίστηκε στο Βελιγράδι.

Στις 24 Ιουνίου του 1798, ο Ρήγας μαζί με επτά συντρόφους του στραγγαλίστηκαν στον πύργο Νεμπόισα. Ανάμεσά τους, ήταν και ο 32 ετών τότε, Νικολίδης.

Πηγές:

Μπέττης, Στ.  Δημήτριος Νικολίδης ή Ζιτσαίος Ηπειρωτική Εστία τεύχος 194-195 Ιωάννινα 1968

Ψημμένος, Ν. Δημήτριος Νικολίδης, ένας φίλος του νεαρού Hegel Δωδώνη Μέρος Τρίτο Επιστημονική Επετηρίδα Τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Τομ. 28 Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 1999


Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή, στο Patreon, πατώντας το κουμπί και κάνοντας τη διαδικασία:

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back