Λυκ πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Τους ενώνει ο τουρισμός

Εικόνα του άρθρου Τους ενώνει ο τουρισμός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/12/2019, 17:49
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Στην Αλβανία βρέθηκαν αυτές τις ημέρες ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Παπαγεωργίου, οι οποίοι είχαν μια σειρά από συναντήσεις με στόχο την εξωστρέφεια της πόλης και την ανάπτυξη συνεργασιών.

Οι συναντήσεις αυτές γίνονται σε μια περίοδο που Ελλάδα και Αλβανία έχουν αποφασίσει να βελτιώσουν τις σχέσεις τους, όπως προέκυψε από την πρόσφατη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Έντι Ράμα. Βέβαια, η Ήπειρος παραδοσιακά είχε πιο στενές σχέσεις με τη γείτονα χώρα.

Κατά την επίσκεψή του στην Αλβανία, ο κ. Ελισάφ συζήτησε με σύμβουλο του προέδρου της Αλβανίας τις δυνατότητες επίσκεψης του Ιλίρ Μέτα στα Γιάννενα. Πέραν της διπλωματίας πόλεων και χωρών, η επίσκεψη αφορούσε περισσότερο την ενίσχυση του τουρισμού. Όπως σημειώνεται και σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Ιωαννιτών, οι τουρίστες που έρχονται από την Αλβανία στην Ήπειρο, και μάλιστα σε όλη την διάρκεια του έτους, είναι οι περισσότεροι από κάθε άλλη χώρα αφήνοντας σημαντικά έσοδα στην περιοχή. «Η ενδυνάμωση και η επέκταση της συνεργασίας μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη» αναφέρεται.

Από τις πιο σημαντικές συναντήσεις που είχε ο δήμαρχος Ιωαννίνων ήταν αυτή με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, τον οποίο ο κ. Ελισάφ προσκάλεσε στα Γιάννενα. Ο αρχιεπίσκοπος αποδέχτηκε την πρόσκληση. Ο κ. Ελισάφ και ο κ. Παπαγεωργίου συνάντησαν ακόμη τον δήμαρχο Τιράνων, τον υπουργό Τουρισμού, όπως επίσης και τους δημάρχους Αργυροκάστρου και Δρόπολης.

Η συζήτηση με τον υπουργό Τουρισμού και Περιβάλλοντος Μπλέντι Κλόσι επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη του τουρισμού και στις δυνατότητες συνδυασμού του παραθαλάσσιου και ορεινού τουρισμού με εξορμήσεις στα αστικά κέντρα και ειδικά στην πόλη των Ιωαννίνων. Μάλιστα, έγινε αναφορά σε ευρωπαϊκά προγράμματα και χρηματοδοτήσεις που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις κοινές αυτές προσπάθειες. Ο υπουργός υποσχέθηκε να επισκεφτεί σύντομα - ως και τον Μάρτιο- τα Ιωάννινα, «ώστε πρώτος αυτός να δώσει τον τόνο για συχνότερες επισκέψεις των Αλβανών τουριστών και επισκεπτών», όπως είπε. Ζήτησε δε τη συνδρομή του δημάρχου, ώστε η Ελλάδα να έχει παρουσία στο διεθνές συνέδριο τουρισμού που οργανώνεται τον Ιανουάριο με θέμα τη φιλοξενία και τα σύγχρονα καταλύματα.

Στη συνάντηση του κ. Ελισάφ με τον δήμαρχο Τιράνων Εριόν Βελιάι, ο τελευταίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρέπει να αυξηθούν οι πολιτιστικές, τουριστικές και εκπαιδευτικές συνεργασίες. Ο κ. Ελισάφ μετέφερε τα αισθήματα συμπαράστασης των Γιαννιωτών για τα θύματα του σεισμού και κάλεσε τον ομόλογό του να επισκεφθεί την πόλη.

Οι συναντήσεις του δημάρχου συνεχίστηκαν στο Αργυρόκαστρο με τον δήμαρχο της πόλης Φλαμούρ Γκολέμι και αμέσως μετά με τον δήμαρχο Δρόπολης Δημήτρη Τόλη. Ο κ. Ελισάφ τόνισε ότι «η ελληνική μειονότητα πρέπει να αποτελέσει γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back