Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Τουλάχιστον 12 νεκροί από τον σεισμό (upd)

Εικόνα του άρθρου Τουρκία: Τουλάχιστον 12 νεκροί από τον σεισμό (upd)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/10/2020, 20:29
ΚΟΣΜΟΣ

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 419 τραυματίστηκαν από τον σεισμό των 6,7 βαθμών που συγκλόνισε το Αιγαίο και ταρακούνησε τη Σμύρνη, σύμφωνα με την αρχή διαχείρισης καταστροφών της Τουρκίας. 

Η AFAD ανέφερε επίσης ότι τουλάχιστον 84 μετασεισμοί, οι 16 εξ αυτών μεγέθους άνω των 4 βαθμών, καταγράφηκαν μετά τη σεισμική δόνηση.

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται σε περίπου 17 κτίρια που είτε κατέρρευσαν είτε υπέστησαν σοβαρές ζημιές στη Σμύρνη.

Πάνω από 50 πυροσβεστικά οχήματα και 200 διασώστες έχουν αναπτυχθεί στο σημείο, σύμφωνα με την AFAD. 

Στις επιχειρήσεις συμμετέχει και η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος με 48 μέλη της και 16 οχήματα. 

Προς το παρόν έχουν διασωθεί 70 άνθρωποι από τα ερείπια των κτιρίων, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Σμύρνης Γιαβούζ Σελίμ Κοσγκέρ.

Η πόλη της Σμύρνης έχει υποστεί πολύ μεγάλες καταστροφές με καταρρεύσεις πολυόροφων κτιρίων και μεγάλες ζημιές στις υποδομές. Εικόνες που μεταδίδει η τουρκική τηλεόραση δείχνουν πολυκατοικίες να έχουν ισοπεδωθεί. 

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ανέφερε στο Twitter πως έξι κτίρια κατέρρευσαν σε δύο τομείς της επαρχίας της Σμύρνης. 

Η Προεδρία Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD) της Τουρκίας ανέφερε πως ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,6 βαθμών, ενώ το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS) ανέφερε ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 7 βαθμών.  

Το επίκεντρο ήταν περίπου 17 χλμ. ανοικτά των ακτών της επαρχίας της Σμύρνης και είχε εστιακό βάθος 16 χλμ., σύμφωνα με την AFAD. Το Γεωφυσικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ ανέφερε πως ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 10 χλμ. και πως το επίκεντρό του ήταν 33 χλμ. ανοικτά των τουρκικών ακτών.

Η Τουρκία βρίσκεται σε μία από τις ενεργές σεισμικές ζώνες στον κόσμο. Το 1999, σεισμός μεγέθους 7,4 βαθμών σημειώθηκε στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 17.000 ανθρώπων, εκ των οποίων 1.000 στην Κωνσταντινούπολη. Τον περασμένο Ιανουάριο, σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών προκάλεσε περίπου 40 θανάτους στην επαρχία Έλαζιγ (ανατολικά). Το 2011, σεισμική δόνηση μεγέθους 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην επαρχία Βαν (ανατολικά), προκαλώντας τουλάχιστον 600 θανάτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ. Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Anadolou



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back